Biznis Promo

Esmir Kadrić: Od izbjeglice do lidera i zastupnika svjetski poznatog brenda

banner

Bosanac Esmir Kadrić ima zanimljiv životni put. Kao osnovac i srednjoškolac je bio jako dobar učenik i redovno je osvajao prva mjesta na takmičenjima iz fizike i matematike. Kao tinejdžer, na početku ratnih zbivanja, zajedno sa majkom i mlađim bratom izbjegao je iz Goražda u Čačak, a potom u Novi Pazar.

Uvijek je bio izuzetno vrijedan i sa 16 godina u izbjeglištvu je počeo da uči zanat. Naime, zaposlio se u servisu motirnih pila i kosilica. Polako ali sigurno je sticao dragocjeno znanje, koje je poslije nesebično prenosio i na mlađeg brata Jasmina. Poslije ratnih dešavanja vratio se u Blažuj kod Sarajeva.

U 22 godini života pokrenuo je vlastiti biznis, koji je vremenom prerastao u firmu PROX koja je trenutno servis i licencirani dealer uređaja iz programa globalnog brenda STIHL.

– Sve je krenulo 1998. godine kao mali porodični biznis. Vremenom smo prerasli u firmu koja trenutno upošljava 10 radnika. Najveća vrijednost naše firme nisu materijalna sredstva kojima raspolažemo već porodična atmosfera koja vlada unutar firme i koju nastojimo prenijeti i na naše klijente. Zalaganjem, kvalitetom, a najviše visoko softiciranom podrškom krajnjem kupcu postali smo tržišni lider u segmentu prodaje, post-prodajne usluge i edukacije kupaca STIHL-a.  Mnogobrojni edukacioni seminari u STIHL-u rezultirali su kvalitetnom prodajnom i servisnom podrškom kao i razumijevanje potrebe i želja svakog profila kupaca. Naravno, sve to zahtijeva stalnu edukaciju i zalaganje. Jednostavno, kada želite biti najbolji u nekom poslu morate se stalno educirati i raditi na sebi, ali prije svega svoje osoblje učiti da budu prvo dobri ljudi, pa tek onda profesionalci u svom poslu. To je jedini način da budete ispred konkurencije – kaže Kadrić. 

Ističe da je ponuda mašina i alata na tržištu ogromna, a ono što ih izdvaja od konkurencije je profesionalan pristup poslu, shvatanje potrebe iz perspektive kupca, uvažavanje mišljenja, savjetovanje u pravcu maksimalnog učinka za minimalnu cijenu.

PROX/Foto:P.R.

Uspješni i vrijedni Bosanac sretan je što je zalaganjem sebe i svojih uposlenika te uz nesebičnu podršku ekskluzivnog zastupnika STIHL-a Unikomerc doo Mostar postao dio velikog svjetskog brenda – STIHL.

– Od samog početka STIHL je razvijao i proizvodio više od samog alata. Tehničari i inženjeri imaju stalnu viziju o budućnosti kao i o inovativnim tehnologijama koji tada pretvaraju u nove, u praksi provjerene proizvode koji će doprinijeti efikasnijem radu. STIHL je oduvijek bio sinonim za kvalitet i grupacija osigurava poslove za više od 7.800 ljudi, uključujući 370 dizajnera i inženjera. Kao kompanija zapošljava preko 35.000 trgovaca u više od 160 zemalja, a zahvaljujući izvrsnosti naših proizvoda i obrta, postao je izbor mnogih profesionalaca i hobi vrtlara širom svijeta – nastavlja vlasnik PROX-a koji je pored prodaje i servisa u Blažuju prije nekoliko sedmica otvorio novu poslovnicu u Zenici.

Kako naglašava, planine i šume su veliko bogatstvo Bosne i Hercegovine kojem treba posvetiti maksimalnu pažnju i razmišljati o budućnosti.

– Svaki slobodan trenutak koristim da uživam u šetnji po nekoj od bh. planina. Našim planinama i šumama su oduševljeni i Amerikanci, Kanađani, Šveđani… Ipak, da bi one ostale u nasljedstvu za generacije koje dolaze, moramo i mi da ih pazimo i poštujemo. Planinski turizam, rafting, planinarenje i ostali sadržaji bi nam obezbijedili mnogo više od eksploatacije samih šuma, mogli bi svi profitirati i i otvoriti nova radna mjesta – nastavlja Kadrić.

Esmir je omiljen među svojim klijentima iz cijele zemlje, o čemu svjedoči oficijelna Facebook stranica sa 22.000 pratitelja. Profesionalnom pristupu poslu potvrda je i 1.000.000 pregleda iz cijelog svijeta na YouTube kanalu prox359, na kojem su objavljena video uputstva i praktični savjeti za korištenje STIHL uređaja. Rado viđen gost je i među svoji prijateljima sportistima.

– Mislim da je svaka firma dužna da bude društveno odgovorna. Kao primjer koji bi trebali slijediti jeste da 10% dobiti firme odvojimo za društveno korisne projekte da bi svijet učinili boljim mjestom za život šire zajednice. Uvijek u granicama svojih mogućnosti podržavamo humanitarne akcije, ali i sportske kolektive. Trenutno smo jedan od sponzora najjačem Bosancu Nedžminu Ambeškoviću, a podrška smo i Suadu Hoti, jednom od najboljih bh. vozača, te poznatom bh. bodybuilder bračnom paru Mirsadu i Željki Terzo – kaže na kraju Kadrić.

P.R./BHDINFODESK

Related posts

Po pisanju pojedinih medija FlyBosnia je u velikim dugovima: Ipak, od novembra direktna avio-linija Sarajevo – Rim

Editor

Bosanskohercegovački gigant preuzima korejsku firmu i proizvodnju seli u Gradačac

Editor

Aerodrom u Mostaru tokom julu nije imao nijednog putnika

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment