Biznis

Završen 9. SBF: Prezentirano 250 projekata, održano 365 B2B sastanaka

banner

Deveti Sarajevo Business Forum, vodeća poslovno-investicijska konferencija Jugoistočne Evrope, ove godine zabilježila je najveće brojeve do sada, u svim programskim i organizacijskim segmentima, istaknuto je na ceremoniji zatvaranja.

Deveti SBF ugostio je 1800 učesnika iz 50 zemalja svijeta, predstavljeno je 250 projekata, a održano je 365 B2B sastanaka. Ove godine rekordan broj novinara izvještavao je sa konferencije na kojoj je bilo akreditovan 371 predstavnik medija, što je za 15% više nego prošle godine.

“Zadovoljstvo mi je što smo ovim SBF-om uspjeli poručiti da u regionu gledamo jedni na druge kao na priliku, a ne kao prijetnju” izjavio je Amer Bukvić, direktor BBI banke, na ceremoniji zatvaranja 9.SBF-a i dodao “Naredne godine, za jubilarno deseto izdanje, kao organizatori imat ćemo veliki izazov, a to je da sve ove brojeve povećamo za bar 30%.”

Izrazio je posebnu zahvalnost svima koji su dali doprinos održavanju ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma.

“Prvo se moram zahvaliti Corneliji Meyer za odlično obavljen posao voditeljice programa Sarajevo Business Foruma. Također bih se zahvalio i Predsjedništvu BiH koje je bilo pokrovitelj ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma (SBF) kao i našim saradnicima, Islamskoj banci za razvoj, Islamskoj banci Dhabi i Islamskoj banci Dubai za njhovu podršku i prijedloge, te drugim partnerima, sponzorima i svima koji su poržali SBF”, izjavio je Bukvić.

Zahvalio se i medijskim sponzorima kao i cijelom timu osoblja BBI banke na njihovom doprinosu SBF-u.

“Posebno sam zahvalan našim medijskim sponzorima i onima koji su im se pridružili informišući svijet o značaju investiranja u ovom regionu. Želio bih da izrazim iskrenu zahvalnost i posvećenom timu osoblja BBI banke”, kazao je Bukvić.

Na kraju obraćanja izrazio je nadu da su svi učesnici na najbolji način iskoristili prilike koje su predstavljene na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu. “Umrežavanje je kontinuirana aktivnost i mi vam stojimo na raspolaganju i naredne godine do sljedećeg SBF-a 2019. godine kako bi zajedno radili na traganju za prilikama za investiranje. Hvala vam što ste bili s nama i vidimo se ponovo i naredne godine”, kazao je Bukvić.

 

Potencijali regiona za saradnju sa tržištima EU: Jesmo li spremni za velike bizinise?!

 

I drugi dan 9. SBF-a je u znaku utjecaja ekonomija evropskih zemalja na region. Tako je u Hotelu Hills danas održan panel EU Supply Chain and its Impact on Western Balkan Companies” na kojem je razmatrano jačanje regionalne industrije kreiranjem jačih lanaca snabdijevanja, kako proizvoditi više gotovih proizvoda te koje su to sve prednosti na koje mogu računati zemlje u susjedstvu EU.

Na panelu, između ostalih, učestvovali su predstavnici bh. kompanija koji su govorili o farmaceutskoj i automobilskoj industriji.

Mahmut Galijašević, izvršni direktor MANN+HUMMEL, kompanije iz Tešnja koja ostvaruje rekordnu proizvodnju filtera za automobilsku industriju, istakao je kako je velika prednost kompanija u ovom regionu geografska lokacija, gdje svega nekoliko sati treba da se dođe do važnih evropskih centara. U njihovom slučaju to je svega nekoliko sati od Češke i Bugarske, gdje su velika postrojenja ove industrije. Osim strateške pozicioniranosti naveo je da BiH ima kvalitetnu radnu snagu, koja se u njihovom slučaju temelji i na naslijeđu u autoindustriji od 60 godina. “Upošljavamo 665 radnika a samo jedan je stranac. Od toga 90% radnika je iz Tešnja, imamo i inžinjerski odjel, što je primjer da mi možemo raditi na velikim biznisima”, izjavio je Galijašević. Kompanija je izvozno orjentirana, gdje izvoz čini 98% ukupne proizvodnje. U posljednih deset godina utrostručili su posao, a planiraju rasti i dalje.

Zlatan Faik Uzunović, menadžer lanca za snabdjevanje za Centralnu i Istočnu Evropu Prevent grupe, istakao je kako iz njegovog iskustva evropski klijenti cijene brzinu isporuke. “S obzirom da je 18 mjeseci rok trajanja robe, a da trećina tog roka protekne u lancu dostave tih proizvoda, mislim da će se zbog toga mnogi truditi da svoja postrojenja presele ovdje”, izjavio je Uzunović i istakao kako ovdašnje kompanije imaju tu prednost jer mogu pratiti trend skraćivanja vremena do tržišta. Također, da bi se osvojila evropska tržišta poručio je da treba investirati u ljudske resurse, ubrzati dinamiku strukturalnih reformi, promovisati poduzetnički duh kao i uzajamnu saradnju kompanija regiona Jugoistočne Evrope.

Karin Hörhan, program menadžerica GIZ GmbH iz Njemačke podsjetila je da mala i srednja preduzeća čina 95% ekonomije BiH i zemalja regiona. “Vaša jedina šansa za uspjeh na globalnom tržištu je da radite zajedno i sarađujete kroz klastere, konzorcije i sl. jer zajednički kompanije mogu postići puno više”, poručila je.

Mirsad Jašarspahić predsjednik Privredne komore Federacije BiH, naveo je da je misija komore promovisati članove i podržati ih u pronalaženju investitora.  Istakao je kako su među najvažnijim sektorima industrija i usluge, te kako je prošle godine pokrenut projekt razvoja automobilske industrije u FBiH.

”Naš projekat uključuje otvaranje naših predstavništava za automobilsku industriju u Njemačkoj, a ima za cilj da se uspostavi saradnja između bh. kompanija i onih u Njemačkoj poput Volkswagena (VW) i BMW-a”, pojasnio je Jašarspahić i dodao kako ove godine očekuju za pet posto veći broj radnika u autoindustriji i veću proizvodnju za četiri posto.

Martin Gaber, izvršni direktor Predstavništva njemačke privrede u BiH, rekao je kako su ekonomske ankete među njemačkim kompanijama pokazale kako bi mnoge od njih ponovo investirale u BiH jer se čini dobro mjesto za ulaganje. Na panelu iznesen je i podatak da postoji značajan napredak u svim privredama zemalja Zapadnog Balkana i ako se srednjoročno posmatra makroekonomska perspektiva da se može primijetiti rast BDP-a u Jugoistočnoj Evropi za koji se očekuje da će biti 3,2 posto.

 

Related posts

Biznis dijaspora: Konferencije poslovnog povezivanja ‘Reconnect’ polovinom augusta u Sarajevu

BHD Info Desk Administrator

Norvežani dolaze u BiH po radnike, obećavaju posao iz snova

Editor

Aerodrom Bihać: Ubrzana potraga za stranim investitorima

Editor

Leave a Comment