Pogledi

Bihać: Pripadnici SIPE uhapsili generala Armije RBiH Atifa Dudakovića

banner

Bivši general Armije RBiH Atif Dudaković uhapšen je jutros rano u Bihaću, zbog optužbe za ratne zločine tokom agresije na  Bosnu i Hercegovinu. Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od ranih jutarnjih sati, po naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH, provode operativnu akciju na području Unsko-sanskog kantona i Kantona Sarajevo u kojoj je između ostalih uhapšen i Atif Dudaković zbog optužbe za ratni zločin. Izvršeni su pretresi na 16 lokacija na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa,Velike Kladuše i Cazina, a slobode je lišeno 13 lica zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo “Zločin protiv čovječnosti” iz člana 172. KZ BiH i “Zločin protiv civilnog stanovništa” iz člana 173. KZ BiH, a u vezi sa članom 180. stav 1) KZ BiH.

Kako iz medija saznajemo, pored bivšeg komandanta Armije Republike BiH Atifa Dudakovića jutros su u Ključu uhapšeni nekadašnji pripadnici 5 Korpusa Armije RBiH Ejub Koženjić i Huso Balagić, Safet Salihagić, Ibrahim Šiljdedić, Adis Zjakić i Hasan Ružnić.

Uhapšen je Ibrahim Nadarević, aktuelni savjetnik zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safeta Softića i bivši ministar za pitanja boraca i invalida FBiH.

po našim saznanjima  cilj akcije SIPA-e je hapšenje 4 komandanta i 7 nižih oficira i pripadnika Petog korpusa.

Dudaković je bio komandant odbrane Bihaća i oslobodilačke operacije ”Sana 95”. Istovremeno je ratovao s Vojskom Srpske Krajine, Vojskom Republike Srpske, Narodnom odbranom Fikreta Abdića, “Crvenim beretkama” Milorada Ulemeka Legije iz Srbije.

Related posts

Dodikova obmana s EUFOR-om: Prebacivanjem mirovnih snaga u nadležnost Brisela ruši se Anex 1

Urednik BiH Info Desk

MORAMO ZNATI – DODIK I ČOVIĆ NEĆE STATI

Editor

Nakon 23 godine, zatvoren krug bh. inovatora Nirnberg-Nirnberg!: Posljednje medalje članova AIBIH?!

Leave a Comment