Moj stav Pogledi

ANALIZA POLITIČKOG STANJA U DOMOVINI: KUDA IDE BiH?!!

Ovaj tekst i ova analiza političkog stanja u BiH je pre svega zasnovana na realnosti stvarnih događanja na političkoj sceni BiH.
Zadnjih dana se sve više govori o jedinstvu Srba, bh Srba i Srba iz Republike Srbije, a što je kulminiralo i uvođenjem zajedničkog praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
Prilikom obilježavanja tog praznika pored ostalog se nezaboravlja reći i istaknuti kako entitet bh države, RS, i Republika Srbija treba da budu jedinstvena država.
A pritom su svi decidni u svojim izjavama, ovi iz entiteta RS, da oni nisu za secesiju, dok Republika Srbija poštuje jedinstvenu državu BiH. ali nikad suverenu!?

Na drugoj strani najveći hrvatski zvaničnici posjećuju Mostar i HDZ, zaobilazeći Sarajevo kao glavni grad suverene države BiH.
Pri tome se direktno miješaju u unutrašnje stvari države BiH, izjavljujući već orkestriranu priču o ugroženosti bh Hrvata i kako oni nisu jednako tretirani kao druga dva naroda.
Niti jednom riječju se ne kaže kako ti isti hadezeovci osporavaju UZP, nego naprotiv odlikuju zločince (poput Zlatana Mije Jelića) a koji su činili zločin u BiH!
Podržavaju HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona BiH, kojim bi se član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda bio izabran od strane bh Hrvata, a ne nametnut?
Isto tako ističu da oni nisu za jednostranu promjenu Opšteg okvirnog sporazuma za mir iz Dejtona, odnosno aneksa 4, Ustava BiH.
Postavlja se pitanje šta se oni imaju slagati ili neslagati, pa to se tiče države BiH.
Oni su potpisnici ovog famoznog sporazuma kao učesnici u sukobu, a na kao nekakvi garanti tog sporazuma.
Na kraju svih ovih intriga i zakulisanih radnji dolazi do posjete člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, Zagrebu i zvaničnim institucijama Republike Hrvatske.
I kako izgleda, barem za sada, največi je problem, kako objasniti da li je to zvanična ili privatna posjeta?!!
Poslije dosada toliko kontradiktornih izjava s obje strane odjednom se dođe do ovog sjela, a vjerovati da su razgovarali kako unaprijediti odnose u regionu i kako poboljšati situaciju u BiH, prosto je za nepovjerovati!

Sva ova događanja pokazuju odnos snaga u državi na principu, ko gradi, a ko razgrađuje državu BiH?
Svim nama je poznato ko razgrađuje tu istu državu, ali nam nije jasno ko gradi i učvršćuje tu njenu državnost?
Bošnjaci kao najmnogobrojni bi trebalo da budu nosioci očuvanja države iz više razloga, a jedan od glavnih je i taj da oni nemaju rezervne države, kao druga dva naroda.
I tu svoju politiku su najvećim dijelom artikulirali kroz djelovanje SDA.
Ta partija i jeste jedna od najvećih političkih partija od samog početka, i zajedno sa ostale dvije partije, HDZ i SNSD, kroji sudbinu i budućnost ove države.
Dok ove druge dvije stranke imaju jasan cilj, a to je kako razgraditi i uništiti BiH, ipak SDA nema.
I pri tome služeći se svim i svačim, a pre svega negiranjem svega onoga što ima bilo kakve veze sa zajedništvom, ne poštujući nikakve bh institucije, ali i međunarodne, a što je najvažnije u tome nastupaju zajednički.
Neosporno je i to, da im dodatnu snagu i potporu daju brižni susjedi BiH, Srbija i Hrvatska.
Na drugoj strani SDA se nije uspjela nametnuti kao jedna vodeća snaga, koja bi zajedno sa ostalim bh orijentisanim snagama, pre svega radila na očuvanju i jačanju bh državnosti, i koja bi takvim djelovanjem bila siguran oslonac opstojnosti očuvanju BiH kao države.
Naprotiv njena politika se svela na uski kolosijek i pretvorila se u partiju, ličnih, familijarnih interesa.
Dok su ove dvije druge partije provodile svoju politiku razgradnje, vrlo upadljivo, i vrlo uspješno, barem do sada, SDA je zbog svojih unutrašnjih previranja se posvetila samoj sebi.
Ista je pri tome zaboravila da je njen glavni i primarni zadatak, očuvanje i jačanje države.
Istovremeno su time stvorili prostor za djelovanje ovim drugim, i koji su to znalački iskoristili.
U prvim godinama poslije rata BiH je uživala privilegije međunarodne zajednice, ali tadašnji bh političari, a pre svega političari iz SDA, kao predstavnici najmnogobrojnijeg naroda u BiH to nisu znali iskoristiti.
Način njenog djelovanja se maltene sveo na nekakva tužakanja, traženja, moljenja i očekujući da neko za njih izgradi državu.
Zbog takve politike međunarodne snage su počele gubiti interese za BiH, a što je i te kako odgovaralo reakcionarnim snagama koji ne drže do BiH, kao do lanjskog snijega.
I na kraju zbog takve uskostranačke politike došlo se do ovakvog stanja, tako da danas imamo člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda koji je sebe izgradio kao vodeću političku ličnost u BiH o kojoj se najviše govori.
Kako je to uspio, pre svega svojom sposobnošću, bez obzira šta mi mislili, znao je da sprovode dobro osmišljen plan i projekt od onih snaga koje dolaze izvana BiH, i koje nikad nisu odustale o stvaranju nekakve velike državne tvorevine, a na uštrb BiH.
Članstvom, a time i mogućnošću predsjedavanjem, u Predsjedništvu BiH je znalački iskoristio.
Time je još više stekao prilika kako bi odradio posao, a to je negiranje svega onoga što je vezano za zajedništvo po principu takozvanoga ovog ili onog, takozvana BiH, takozvana Armija BiH itd, i negiranjem postojanosti državnih pravnosudskih institucija i rušenjem međunarodnih institucija, institucije Visokog predstavnika OHR-a i osporavanjem odluka o genocidu Međunarodnog krivičnog sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).
Naprotiv osuđenike od tog međunarodnog priznatog suda dočekuje kao heroje, a jedna od posljednjih, u nizu, kontradiktornih izjava je povodom smrti Momčila Krajišnika kako će zatražiti da se oda minuta šutnje u Predsjedništvu BiH!

U stvaranju takve najprepoznatljivije političke ličnosti u BiH, bez obzira kako mi to prihvaćali, svakako je doprinijela neadekvatna bošnjačka i probosanska politika, a koju je provodila SDA.​
I pored ove panademije koja je izazvana virusom COVID-19, političari su našli vremena i prostora da nastave sa svojim zakulisanim radnjama i time stalno držeći bh građane pod tenzijama i pritiskom!!!

MT-Faruk

Related posts

KUDA IDE BIH DIJASPORA(3)-Sead Hambiralović: (NE)OSTAJTE OVDJE

INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA KANADA: DODIKOV NAPAD NA ORUŽANE SNAGE JE ATAK NA DRŽAVU BIH

Editor

U borbi protiv Korone: BORBA SA PANDEMIJOM ULAZI U NOVU FAZU

BHD Info Desk Administrator

1 comment

Namik 18/09/2020 at 09:36

Eh BOSNO MOJA JEDINA, STA SI DOCEKALA
DA TE STAKORI RAZVLACE?
BOSANCI/BOSNJACI, GDJE VAM JE JEDINSTVO !?

Reply

Leave a Comment