Sport

Jubilej: 99 godina FK Željezničar

Na današnji dan, prije 99 godina, osnovan je najtrofejniji bosanskohercegovački klub, sarajevski Željezničar.

Željezničar danas slavi svoj 99. rođendan. Na današnji dan, 1921. godine, Željo je odigrao svoju prvu utakmicu u historiji. Bilo je to protiv SAŠK Napretka, koji je tada slovio za jedan od najboljih klubova na teritoriju BiH. Ideju o osnivanju Željezničara, mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević, koji je rođen i odrastao u centru grada na Mejtašu, u Čekaluši, predložio je već 1920. godine svom kolegi i prijatelju mašinovođi, Ludvigu Lepleu.

z Stjepana Katalinića, oni formiraju inicijativni odbor, iz čijeg jezgra nastaje i prva uprava Kluba, na čijem čelu se našao diplomirani inžinjer građevinarstva, Austrijanac po rođenju, Mađar po narodnosti, Hinko Tegzeš. U osnivanju svog kluba veliki doprinos dali su svi radnici Željeznica: kupljena je lopta, prva sportska oprema, treniralo se na vojnom vježbalištu Egzercir, izrađena su i obilježja kluba, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu – prvi grb kluba.

Uz dosta problema sa tadašnjim vlastima, Plavi su primljeni u Podsavez 19. septembra 1921. godine. Već pomenutu utakmicu sa SAŠK Napretkom, Željo je izgubio 5:1, jedini strijelac za Željezničlar bio je upravo Dimitrije Dimitrijević.

FK Željezničar/ Private album

Admir Lisica

Related posts

Večerašnju utakmicu Bosne i Hercegovine i Sjeverne Irske prenosi 11 TV kanala

BHD Info Desk Administrator

ZVANIČNO: Robert Prosinečki više nije selektor reprezentacije BiH

Editor

U zemlji svjetskih fudbalskih prvaka, raste novi bh. dragulj

Editor

Leave a Comment