Biznis

Investitori su prošle godine šest puta više uložili u Federaciju nego u RS!

banner

U FBiH u prvih devet mjeseci prošle godine registrovano je šest puta više direktnih stranih investicija nego u Republici Srpskoj. Ekonomisti upozoravaju da ukoliko se loš poslovni ambijentu RS ne popravi, možemo očekivati dodatni pad stranih ulaganja,pišu mediji iz ovog eniteta.

U prvih devet mjeseci 2017.godine u Federaciju BiH slilo se oko 106 miliona eura stranih investicija dok je u Republici Srpskoj za isti period zabilježeno tek 17 miliona eura, podaci su Agencije za unapređenje stranih investicija BiH.

Direktor državne agencije sumnja da je to posljedica američkih sankcija predsjedniku manjeg bosanskohercegovačkom  eniteta Miloradu Dodiku.

Ukupna vrijednost stranih investicija u BiH prošle godine iznosila je 758 miliona maraka, a od tog iznosa tek neznatnih 15% uloženo je u RS.

Dodatni problem je i loš poslovni ambijent jer svaki investitor želi stabilnu političku situaciju, što u RS  nije slučaj, tvrde stručnjaci.

Iako u javnosti vlada mišljenje da u Federaciju BiH najviše ulažu arapske zemlje, podaci državne agencije govore drugačije. Austrija je zemlja koja je do sad najviše uložila u Bosnu i Hercegovinu, zatim Srbija i Hrvatska dok su arapske zemlje ispod 15-og mjesta.

Related posts

Apsurd: Pokretanje biznisa u Velikoj Britaniji košta 17 dolara a u BiH 839 dolara

Editor

LONDON U SEPTEMBRU DOMAĆIN DRUGOG BIZNIS FORUMA TRGOVINE I ULAGANJA VELIKE BRITANIJE I BOSNE I HERCEGOVINE

BHD Info Desk Administrator

Federalni zavod za statistiku: Turistički bum u Federaciji Bosne i Hercegovine

Leave a Comment