Biznis

Sarajka Lilijan Sulejmanović: Završila Oksford i Harvard, u rodnom gradu pokreće biznis

Sarajka Lilijan Sulejmanović, koja ima diplome sa Oksforda i Harvarda, jer je na oba univerziteta završila postiplomski studij, odlučila je s partnerima pokenuti biznis u BiH.

Ona je samo jedna od predstavnika bh. dijaspore koji se sve više okreću ulaganju i pokretanju poslova u BiH.

„Vidim veliki potencijal za razvoj bh. ekonomije i privrede kroz poduzetništvo kako bismo na neki bolji način iskoristili sve alate, vještine i znanja koja imamo, a koje smo stekli u proteklih 20 godina, naročito dijaspora“, kazala je ona i dodala:

„Bogati smo resursima, od poljoprivrede pa do male, ali i obrazovane radne snage…Mislim da je poduzetništvo naša snaga, motor našeg razvoja“.

S lokalnim partnerom odlučila je pokrenuti proizvodnju energetskih pločica.

Kaže da je primijetila da na našim policama nemamo baš nekih zdravih, maloprocesiranih proizvoda. U Engleskoj, naprimjer, sve je veća svijest ljudi o tome šta se unosi u organizam.

„Mislim da to ovdje kod nas tek počinje, ali ponuda komercijalnih proizvoda u prehrani još nije zadovoljavajuća jer ne prati saznanja o važnosti zdrave ishrane za imunitet, energiju, mentalno zdravlje… To je nešto što se kod nas može pokrenuti, kroz neki mini pogon, bez ogromnih ulaganja i fabrika“, ističe ona.

Kompanija se zove TE ORA, a proizvod će se zvati Bar Do, a naziv je izabran zbog šatrovačkog jezika.

Sada imaju pet energetskih pločica koje su zbog jednostavne proizvodnje minimalno procesirane, a sadrže voće, neki i orašaste plodove, med i crnu čokoladu. Nema dodatnih šećera i alergena poput mlijeka, glutena. Testirane su energetske vrijednosti, uzorke su pripremili i već ih poslali na neke sajmove. Traže distributere u BiH i regionu.

Avaz

Related posts

FlyBosnia obustavila letove za Rim i London

BHD Info Desk Administrator

Sve više putnika s banjalučkoga aerodroma

Urednik BiH Info Desk

Njemački mediji – Volkswagen špijunirao Prevent i Hastore

1 comment

Namik Omerspahich 07/03/2018 at 07:00

Super,, Trebamo zdravu hranu,,, Ali, zar je trebalo imati postdiplomske sa Harwarda I sl da bi se to pocelo heeeeh ?

Reply

Leave a Comment