Biznis

FIPA se pohvalila sa 13 objava na FB za godinu dana

Nažalost, njihova ogroman angažman na Facebook-u i svih 13 objava investitori nisu pročitali ili ih nisu ubijedili.

Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH zbog pandemije virusa korona bila je spriječena da svoje aktivnosti sprovodi na uobičajen način. Kako zbog ograničenog kretanja investitori u zemlju skoro i da nisu dolazili, uprava se potrudila da na sve načine opravda prošlogodišnji budžet od 1,25 miliona KM.

Tako su se u svom izvještaju o radu za 2020. godinu pohvalili kako su za 12 mjeseci imali 13 objava na društvenoj mreži Facebook, a koje se odnose na njihove aktivnosti, investicione događaje u zemlji i inostranstvu i ostale značajne poslovne vijesti.

Statistika Facebook stranica na kraju 2020. godine pokazuje da stranica ima 6,228 like-ova tj. korisnika Facebook-a kojima se stranica sviđa i koji redovno prate njene sadržaje. Na osnovu utisaka korisnika i to njih 415, stranica Invest in Bosnia and Herzegovina je dobila ocjenu 4,6 od ukupno 5 poena. Pored toga na sva pitanja i upite koji su stigli putem Facebooka je odgovoreno. Svakodnevno se pripremaju podaci o objavljenim oglasima o prodaji imovine u Bosni i Hercegovini i postavljaju na web stranicu. U izvještajnoj godini pripremljeno je i objavljeno ukupno 124 oglasa“, pohvalili su se u Agenciji.

Nažalost, njihova ogroman angažman na Facebook-u i svih 13 objava investitori nisu pročitali ili ih nisu ubijedili.

Priliv stranih direktnih investicija u zemlju je gotovo zaustavljen. FIPA je zabilježila značajan pad upita i kontakata sa potencijalnim stranim investitorima. Strani investitori koji su već prisutni u zemlji stavili su svoje planove širenja na čekanje“, navodi se u njihovom izvještaju.

Sabrali su i kako su u 2020. godini održali 58 sastanaka sa potencijalnim stranim investitorima, kao i sa drugim domaćim i međunarodnim institucijama. Odgovoreno je na 442 upita, a pripremili su i 199 odgovora na dopise koji su dobijeni iz svjetskih i domaćih privrednih komora, ambasada i drugih institucija.

U cilju prikupljanja informacija o konkretnim investicionim mogućnostima u Bosni i Hercegovini, FIPA je u 2020. godini organizovala i održala 37 sastanka i ostvarila 347 različitih oblika poslovne korespondencije s predstavnicima opština, kantona, privrednih udruženja, institucija i privrednika. Kao rezultat ovih aktivnosti FIPA baza je u 2020. godini obogaćena sa 26 novih investicionih projekata (iz sektora turizma, poljoprivrede, energetike, nekretnina, metalnog, tekstilnog i ostalih sektora) i 46 novih investicionih lokacija (poslovne zone, poslovni objekti, potencijalne poslovne zone, zemljišta i lokalne investicione mogućnosti)“, piše u izvještaju FIPA-e.

Nisu se u FIPA-i ustručavali da preuzmu zasluge što je švedska kompanija „Transcom“ osnovala poslovnicu u Tuzli i zaposlila 150 radnika.

Stigli su i da sprovedu anketu postojećih stranih investitora u BiH, asistirali su u rješavanju 15 otvorenih pitanja investitora, a pripremili su i obradili 15 preporuka za nivo BiH.

Inače, ovu agenciju od maja prošle godine vodi SNSD-ova Milica Marković, kojoj je direktorsku fotelju ustupio bivši ambasador BiH u Rusiji i bivši šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Gordan Milinić.

APITAL: D. Tovilović

FIPA BiH se pohvalila sa 13 objava na FB za godinu dana (capital.ba)

Related posts

Njemački mediji – Volkswagen špijunirao Prevent i Hastore

Ugledni “The Guardian” predstavio turističku atrakciju Panonsko jezero u Tuzli

Editor

Bosna i Hercegovina i Makedonija najkorumpranije zemlje u regionu

Editor

Leave a Comment