BiH

“Ping-pong” s ikonom: Dodik uslovljava vraćanje ikone Ukrajini

banner

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će predati ikonu koja je predmet spora nakon što je prvo poklonio Sergeju Lavrovu, šefu ruske diplomatije 14. decembra a koji je nakon reakcije Ukrajine da je riječ o ukradenoj vratio ikonu poklonodavcu ali pod jednim uslovom. 

“Ukoliko Ukrajina dokaže da je tražila ikonu prije datuma kada sam imao sastanak sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, prihvatiću da je predamo. Međutim, ovdje je samo važno da budem napadnut, isto kao i Dragan Čović /lider HDZ-a/ i njegovi saradnici. Sve to dovoljno govori o pravosuđu u BiH”, konstatovao je Dodik za Srnu. 

On je ponovio da je situacija u pravosuđu BiH katastrofalna i da bi pojedinci bili zadovoljni kada bi nekoliko funkcionera iz RS bilo osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne.

“Primjer za to je ikona u vezi sa kojom se neprekidno vodi cijela haranga, iako je ne potražuje Ukrajina. Postoji izjava iz Agencije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja je nadležna za saradnju sa Interpolom, da Interpol nema podataka o potraživanju ikone”, kazao e. 

On je rekao da iz Ukrajine nikada nije dobio odgovor da li traže ikonu, niti su dostavljeni bilo kakvi podaci vezi sa njom.

Podsjećamo, Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine zatražilo je informacije od BiH kako je ikona dospjela u BiH, tvrdeći da se radi o ukradenoj ikoni iz Luganska dijelu teritorije koja je pod okupacijom Rusije. 

Iako je predmet formiralo Tužilaštvo BiH o ikoni, do danas nije zatražena pomoć Interpola u ovom slučaju. Danas je tačno mjesec dana od posjete Lavrova BiH i skandalu koji je Dodik izazvao sa poklanjanjem ikone. U novijoj diplomtaiji BiH nije zabilježeno da je iko ikada vratio neki poklon, a posebnu težinu ima što je riječ o jednom od najznačajnijih svjetskih diplomata. 

Srna

Related posts

SIPA uhapsila Unčanina i Despota: Strijeljali najmanje 78 bošnjačkih civila

BHD Info Desk Administrator

Velika Britanija se vojno vraća u Bosnu i Hercegovinu

Editor

Četiri godine od ubistva sarajevskih policajaca Šehovića i Vujinovića: Tužilaštvo KS bez optužnice

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment