Biznis

Politika kočnica ekonomiji: Tuzlanski aerodrom preveze 20 puta više putnika od Banjalučkog

banner

Kakav je ekonomski ambient u bosanskohercegovačkim entitetima može se  vidjeti preko dva međusobno povezana pokazatelja: visini direktnih stranih investicija i broja putnika na međunarodnim aerodromima u Bosni I Hercegovini.

U Federaciji Bosne i Hercegovine tokom prošle godine registrovano je šest puta više direktnih stranih investicija nego u manjem bh. entitetu – RSj, a jednak trend zabilježen je i u prvih šest mjeseci 2018. godine.Prema službenim podacima Centralne banke BiH direktna strana ulaganja za prošlu godinu iznosila su 758 miliona, što je više za 57,3 posto nego 2016. godine, dok su u RS ostale na istoj, vrlo skromnoj razini, kao i godinu ranije.

Još su porazniji podaci o broju putnika na četiri međunarodna aerodroma u BiH.

Ukupan broj prevezenih putnika u prošloj godini (1.55 miliona) povećan je za 16 posto, pri čemu je broj putnika porastao na Sarajevskom i Tuzlanskom aerodromu (Sarajevo 957 hiljada, Tuzla 535 hiljada) dok je broj putnika na Mostarskom aerodromu (42 hiljade) i Banjalučkom (20 hiljada) praktično zanemariv. Donekle je razumljiva disproporcija između Sarajevskog i Tuzlanskog aerodrome, ali teško je razumjeti a pogotovo objasniti činjenicu da Tuzlanski aerodrom preveze 20 puta više putnika od Banjalučkog.

Prema revizorskom izvještaju, Banjalučki aerodrom je u cijeloj prošloj godini ostvario prihod od svega 2,2 miliona KM, uz poraznu konstataciju revizora da preduzeće ostvarenim poslovnim prihodima ne namiruje niti polovinu rashoda poslovanja.

Revizorski Izvještaj pokazuje da “Aerodromi RS“ imaju akumulirani gubitak od 5,1 milion KM iz ranijih godina, dok su obaveze na kraju 2017. godine prelazile 10,4 miliona i uduplane su u odnosu na kraj 2016. godine.

Naravno, sve ovo je  zasluga političara na vlasti.

BHDINFODESK

Related posts

Biznis dijaspora: Konferencije poslovnog povezivanja ‘Reconnect’ polovinom augusta u Sarajevu

BHD Info Desk Administrator

Na pažnju potencijalnim radnicima u Sloveniji: Ne potpisujte nikakve neispunjene papire!

Editor

Norveško-bosanska privredna komora pristupila kolektivnom članstvu Privredne komore FBiH

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment