Moj stav

MEDIJSKA DISKRIMINACIJA U IZBORNOM PROCESU BIH

banner

Dok se na trgovima i ulicama BanjaLuke i Sarajeva, kroz slučajeve David Dragičević“ i „Dženan Memić“, mjesecima traži pravda,  grčevito bori za istinu i  protiv korupcije duboko ukorijenjene u vrhovima entitetskih i državnih vlasti,  više nego prepoznatljive u upravi, pravosuđu i policiji, napuštanjem diskriminatorske debate FTV  (s kojom se u Predsjedništvo BiH otvoreno favoriziraju kandidati vladajućih struktura i partija) nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH Prof. dr. Mirsad Hadžikadić otvario je treći front borbe- front protiv korupcije u javnim medijima.

Medijska diskriminacija u dosadašnjem toku bh izbornog procesa više je nego vidljiva. Dominantan uticaj vladajućih partija na bh medije se prepoznaje u svakoj emisiji i svakoj riječi sa kojom se predstavljaju vodeće, nacionalne partije i kandidati koji ih predstavljaju i u njihovo ime i za njihov račun vrše državne i društvene funkcije. Time podanički odnos korumpiranih javnih medija postaje najveća prepreka za unošenje nužnih promjena i najsigurnija zaštita vladajuće oligarhije, koja već 23 godine iscrpljuje ovu zemlju, cijedi krv i znoj iz njenih naroda i građana.

Nezavisni kakndidat za člana Predsjedništva BiH Mirsad Hadžikadić je jedan od prvih koji se beskompromisno pokušao suprostaviti toj tihoj razornoj stihiji, koja podanički servisira vlast i licemjerno uljuljkava građane.

Naravno, nisu svi uposlenici medija, niti sve medijske kuće u istoj poziciji i istih pogleda, ali su svi u jednom bubnju koji se stalno okreće, da se počinje mantati u glavi onima u bubnju i nama koji ga gledamo. Ali u uslovima kada sve više nezaposlenih zjapi za radnim mjestom, kada su uposlenici sve više ovisni od poslodavaca, sve je manje onih koji su spremni u neravnopravnj borbi Davida i Golijata prihvatiti ulogu ovog prvog. Ima jedan koji je spreman i to pokazuje. Prof. dr. Mirsad Hadžikadić.

Sučeljavanje prošlosti i budućnosti

I na ovim izborima u BiH se jasno pokazuje da budućnost i prošlost ne mogu u ovakvom aranžmanu  razgovarati zajedno, jer prošlost u svom smrtnom  zagrljaju toliko čvrsto drži svoj prostor da je  budućnosti  sa zidom prepreka onemogućavan svaki pristup. Korumpirana prošlost se toliko proširila i obuhvatila, da ni zračak svjetlosti, ni iskra kakav je Mirsad Hadžikadić ne može da dopre, da bljeskom razbije mrak prošlosti, da nam obasja put budućnosti, kojim nas želi povesti.

Dosadašnji tok izbornog procesa i TV debata koja se vodi uz posredovanje dobro pripremljenih TV voditelja,  pokazala je da u ovakvoj konspiratornoj uzavreloj kampanji, Budućnost ( koju sa sobom nose nove partije i kandidati) i Prošlost ( skivanu skoro tri desetljeća u formu vladajuće nacionalne orligarhije) u BiH ne mogu razgovarati zajedno. Potvrđuju to govori, sve glasnije poruke i plakati sa likovima dominantnih vladajućih moćnika sa BiH političke scene, kakvi su: Dragan Čović, Milorad Dodik, Mladen Ivanić, Fahrudin Radončić… A to je uvjerljivo shvatio i originalnije nego iko do sada iznio na scenu i pokazao nama kandidat za člana Predsjedništva BiH Prof.dr. Mirsad Hadžikadić.

Ako se prisjetimo američke izborne  debate i  sučeljavanja desno i lijevo orijentiranih lidera, posebno kandidata za predsjednike, sjetićemo  se da je to bila otvorena i slobodna i civilizovana debata pred očima cijelog svijeta, bez namještaljki, koje su u izbornom bh procesu sve  prepoznatljivije.

Po zapažanjima Hadžikadića, ali i komentarima brojih građana na FB,  TV debata koja se vodi u BiH ne pruža jednake uslovima svim partijama i kandidatima. Za nove i manje partije, nezavisne kandidate i kandidate manjih partija mediji su teže dostupni i vrlo rijetko i ograničeno im se pruža prilika da kažu ono što imaju reći i sprostaviti  dominatnom uticaju vladajućih partija i njihovih lidera.

To potvrđuju i sve brojnije poruke na FB, koje govore i o diskriminatorskom odnosu TV medija.

„Režimska FUJ TV je u službi trodecenijske krimomafijaške bande na vlasti, koja radi za njih, a protiv građana koji je finansiraju (Aziz Ramović)…

“FTV je u vlasništvu režima isto kao što su mediji Rs u vlasništvu Dodika“ (Mehmed H).

”Nit D od države , nit T od TV. Ova ljudska veličina zaslužuje nešto drugo, nešto iskrenije i bolje“. Zajedno gradimo novu budućnost Domovine!” – poručuje Hayra Jahić-Bajrić.“  „Ne može mu nitko ni petra odbiti!“ (Šemsudin S.)

Diskriminatorska debata FTV

FTV je organizovala TV debatu u kojoj su 27. Septembra zajedno s Hadžikadićem  trebali nastupiti kandidati za Predsjedništvo BiH:  Amer Jerlagić, Senad Šepić, Jerko Ivanković Lijanović i Boriša Falatar, koji su po kriterijima diskriminatorske FTV ocjenjeni kao kandidati manje prominentnih stranaka, te time manje atraktivni (“Druga liga“), a za 1. Oktobra predviđena je debata za kandidate vodećih političkih stranaka : Šefika Džaferovića, Denisa Bećirovića, Fahrudina Radončića, Željka Komšića i Dianu Zeleniku, koji su iz vodećih partija i očigledno po kriterijima FTV atraktivniji za Predsjedništvo BiH („Prva liga“), što je Hadžikadić s pravom ocijenio kao otvoreno favoriziranje  kanditata vladajućih i vodećih partija. On je već ranije uputio prigovor RAK-u u kojem je postavio pitanje zašto je uredništvo FTV podijelilo debate sa kandidatima u dvije emisije, gdje su u jednu emisiju pozvani kandidati vodećih političkih stranaka, a u drugu emisiju kandidati manje prominentnih stranaka, odnosno nova lica na političkoj sceni. Pošto po tom pitanju nije ništa preduzeto, Hadžikadić se zbog takvog diskriminatorskog odnosa FTV odlučio na jednu nepopularnu opciju koja mu je ostala, da nakon samo 85  sekundi obraćanja naciji napusti debatu. Tim povodom je poručio građanima:

„Poštovani građani Bosne i Hercegovine, ja sam Mirsad Hadžikadić. Moje stavove već znate. Ja sam se sučeljavao sa ovom grupom kandidata, sa nekima više puta. Ukoliko ne znate moje stavove, možete ići na Facebook stranicu Mirsad Hadžikadić – Platforma za progres.

Žao mi je što nisam imao priliku da se sučeljavam sa drugim kandidatima, onima koji nisu ovdje. To što oni nisu dolazili, to je njihova stvar, ali mogu pretpostaviti da je to iz razloga njihove sumnje u njihove sposobnosti i znanje. Ono što mi smeta da je Federalna televizija i uredništvo odlučilo da razdvoji dvije grupe, ovu grupu ovdje i one kandidate koji nisu tu. Mislim da je to, sa jedne strane, poruka da budućnost i prošlost ne mogu da razgovaraju zajedno, sa druge, bojim se da je poruka stanovništvu da oni preferiraju jedne kandidate umjesto drugih. To nije pošteno i ja ne mogu biti dio toga procesa. Pozivam sve progresivne snage da se ujedine iza Platforme za progres i 7. oktobra pokažu da snage budućnosti i nade mogu da pobijede.

Znamo da Hadžikadić nije napustio debatu, što se boji sučeljavanja, kojih je već imao sa protukandidatima za člana Predsjedništva BiH, a koja su u mnogo čemu pokazala njegovu nadmoć. Naprotiv, on traži pravo i mogućnost sučeljavanja,  da svoje stavove i mišljenja , svoj program za spas BiH,  može argumentovano predstaviti i suprostaviti kandidatima vodećih vladajućih nacionalnih partija, koje već 23 godina truju nacionalne odnose, razdvajaju i gule narod,  konzerviraju neodrživio stanje, sprečavaju napredak BiH i otežavaju njen iskorak u budućnost.

Hadžikdićev put do pobjede

Popularnost Mirsda Hadžikadića u BiH svaki dan sve više raste. To nedvojbeno potvrđuje  podrška njegovoj kandidaturi za člana Predsjedništva koju mu daju bh građani u BiH i svijetu, sa sve više pozitivnih komentara i lajkova na FB.  I ako ne pobijedi na ovim izborima, sa velikom sigurnošću se može pretpostaviti da će negova uloga i popularnost u BiH dalje rasti i obezbjediti mu neku od ključnih uloga u budućem razvoju BiH.

Hadžikadić traži „da vjerujemo ne samo u njegovu mogućnost da donese promjene u BiH, već da vjerujemo i u svoju mogućnost da budemo dio tih promjena.“ To će biti njegova glavna poruka i osnovni zahtjev građanima BiH i na predstojećim predizbornim skupovima koji će se održati 30. 9. u Visokom, 2. 10.  Bihaću, 3. 10.  Sarajevu, 4. 10. u Zenici.. na kojim će govoriti na temu “Put ka novoj BiH.”

Ohrabren optimizmom i odlučnošću  g. Mirsada Hadžikadića pozivam sve vas da se odazovete njegovom pozivu upućenom svim progresivnim  snagama bh društva da se ujedine na njegovoj Platformi za progres, koja nosi novi pristup i 7. Oktobra pokažu da snage budućnosti i nade mogu da  sruše zablude prošlosti i pobjede!

Ko želi za sebe i sviju nas spas – Hadžikadiću će dati svoj glas! Njemu ne treba glas da sebe uzdiže i hrani, već mu treba da nas pomogne, povede naprijed i od lešinara brani!

Burlington, 29. Septembra 2018                                             Zijad Bećirević

Related posts

Advokat Ifet Feraget: Dženan Memić je ubijen!

Editor

Bošnjake hapse zbog korupcije i ratnih zločina, Srbe povremeno zbog ratnih zločina, hercegovačke Hrvate ni zbog čega!

Editor

IFIMES: Dodik i Đukanović destabilizirajući faktor na Balkanu i Evropi?

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment