Moj stav

Stuart Peach: Iako je stanje u BiH zabrinjavajuće, to je političko pitanje, a ne sigurnosna kriza

banner

Iako je stanje u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuće, to je političko pitanje, a ne sigurnosna kriza, rekao je britanski izaslanik za zapadni Balkan Stuart Peach u razgovoru za Hinu, ali i dodao da je ruski rat u Ukrajini “izazov” koji se ne smije preliti na balkanski prostor.  

Iako ističe da je stanje u BiH političko, a ne sigurnosno pitanje, Peach je pozdravio nedavno povećanje broja vojnika EUFOR-a u BiH sa 600 na 1100. Naziva to “vidljivom demonstracijom prisutnosti”. 

“Situacija u Bosni i Hercegovini je zabrinjavajuća”

“Situacija u Bosni i Hercegovini je zabrinjavajuća. Naravno, to je politička situacija, političko pitanje, a ne sigurnosna kriza. Moramo zajednički raditi da to ne postane”, rekao je Peach.

Bivši visoki zapovjednik britanskog ratnog zrakoplovstva i bivši predsjednik Vojnog odbora NATO-a, Peach je za britanskog izaslanika za zapadni Balkan imenovan u decembru 2021. godine.

Osudio je “ilegalni rat Rusije protiv Ukrajine”. 

“Svi jasno vidimo tragične posljedice za ukrajinski narod i trebamo im pružiti podršku na svaki mogući način. To uključuje svu humanitarnu pomoć koju pružaju Hrvatska i mnogi drugi evropski saveznici i prijatelji”, rekao je. 

Ruska invazija na susjednu zemlju ušla je u četvrtu sedmicu, pobjeglo je više od tri miliona ljudi, Rusija je sve izoliranija zbog zapadnih sankcija, a od mirovnih pregovora zasad nema rezultata.

“Moramo se pobrinuti da se rat ne proširi na zapadni Balkan”
“To je zaista tragična situacija. I rat na našem kontinentu je izazov za sve nas. I trebamo biti spremni raditi zajedno kako bismo se pobrinuli da se rat ne prelije i ne proširi na zapadni Balkan. Radim s našim prijateljima u regiji na tome da se to ne dogodi”, ističe Peach. 

Dužnosnici Evropske unije, SAD-a i OESS-a najavili su nastavak pregovora s političarima iz BiH čiji je cilj dogovor o izmjenama ustava i izbornog zakona što otvara put ka nastavku evropskih integracija. 

Na jednoj strani su bošnjački predstavnici koji kažu da se izbori mogu održati i po sadašnjem izbornom zakonu, a na drugoj hrvatski i srpski predstavnici koji kažu da nema uvjeta za normalne izbore bez potrebnih izmjena izbornog zakona.

“To je proces koji traje. I nadamo se uspješnim zaključcima tih pregovora”, rekao je Peach. 

Bosna i Hercegovina zasad je potencijalna kandidatkinja za članstvo, dok susjedna Srbija već osam godina vodi pristupne pregovore s EU, ali uz provedbu reformi za približavanje te zemlje Uniji bit će ključni odnosi Beograda s Prištinom. 

Peach kaže da britanska vlada podržava dijalog na relaciji Beograd – Priština uz posredništvo Miroslava Lajčaka, posebnog predstavnika EU za dijalog tih dviju zemalja. 

Srbija je jedna od rijetkih zemalja koja nije nametnula sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, ali Peach pozdravlja to što se srbijanska vlada pridružila osudi Rusije u UN-u.

O tome je li vrijeme da Srbija odluči u kojem će smjeru ići – bliže Zapadu ili Rusiji, britanski izaslanik kaže da je na Beogradu “da odabere poziciju”. 

Euroatlantski put vodi u bolju budućnost
No istaknuo je da Britanija “potiče sve vlade u regiji na euroatlantski put i put prema EU jer mislimo da to pruža najbolju nadu ljudima u regiji u bolju budućnost, slobodnu od rata”. 

“Poštujemo ako zemlje u regiji ne žele u NATO, ali one koje to žele trebaju dobiti tu priliku”, rekao je Peach, dodavši da isto vrijedi i za ulazak u EU.  

Da je ta odluka na zemljama koje žele ući u NATO, slažu se evropski saveznici, ali ne i Rusija. I prije početka invazije tražila je jamstvo da Ukrajina neće postati članica NATO-a, a nedavno je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov izjavio da Sarajevo ima pravo odlučiti hoće li biti članicom NATO-a, ali je upozorio da i Moskva zadržava pravo reagirati na takvu mogućnost sukladno svojim interesima.

Poseban izaslanik britanskog premijera Borisa Johnsona u petak će u Zagrebu sudjelovati na panelu “Velika Britanija i zapadni Balkan u svjetlu rata u Ukrajini”. 

Peach je istaknuo da mu je cilj očuvanje stabilnosti na zapadnom Balkanu. 

“Želimo doprinijeti sigurnoj, mirnoj i stabilnoj regiji. S ratom koji bjesni ne tako daleko od mjesta gdje sjedimo danas, moramo zaista razumjeti što se događa u tom ratu i moramo se pobrinuti da se rat ne proširi na ovu regiju”.  

Dodao je da stanovnici BiH i mnogi narodi u regiji, uključujući Hrvate, “imaju svježa i duboka sjećanja na to što znače rat i sukob i ne smijemo se tome vratiti”. 

Rad na pomirenju 
I zato je jedan od njegovih prioriteta poticanje rješavanja pitanja poput ratnih zločina i nestalih osoba. 

“Insistirat ćemo na tome da se osudi govor mržnje, da se osudi glorifikacija svih osuđenih ili navodno upletenih u genocid i ratne zločine. Potičemo i poticat ćemo sve da poštuju i provedu presude nacionalnih i domaćih sudova”, rekao je britanski izaslanik. 

Britanija će kroz ambasade u svim zemljama, nastaviti raditi na pomirenju na zapadnom Balkanu, dodao je.  

Dodao je da je nužno suočiti se s organiziranim kriminalom u toj regiji, kao i brinuti o mladima kako bi im se osigurala “bolja budućnost”. 

Hina

Related posts

BOSNA I HERCEGOVINA SKORO DVA DESETLJEĆA PRED VRATIMA EVROPSKE UNIJE

Editor

STRATEGIJOM PROTIV STRATEGIJE O PROCESIRANJU NAJSLOŽENIJIH PREDMETA RATNIH ZLOČINA

Editor

OHR pozvao vlasti u BiH da usvoje zakon koji bi zabranio negiranje genocida

Urednik BiH Info Desk

1 comment

Dzvad ri 19/03/2022 at 21:35

Vjerujem da je gospodin Peach naravio lapsus kad je rekao: “Potičemo i poticat ćemo sve da poštuju i provedu presude nacionalnih i domaćih sudova” umjesto da kaze INTERNACIONALNIH I DOMACIH sudova, jer nacinalni i domaci sudovi su jedno te isto. Ovo je velika greska i autor bi to trebao korigovati, a ako je greska novinara i HINE onda se obvezno treba izvrsiti rektifkacija uz veliko izvinjenje gospodinu Peachu.

Reply

Leave a Comment