Moj stav

Pravda za Davida: Darko Ćulum na čelu SIPA-e je šamar pravdi

Prijedlog da Darko Ćulum bude imenovan za direktora državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA) predstavlja još jedan šamar vladavini prava u ovoj državi, piše u saopćenju neformalne grupe građana Pravda za Davida.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

“To je ujedno i poruka građanima ove zemlje da onima koji krše zakon i osnovna ljudska prava slijedi nagrada.

Zbog toga zahtijevamo od poslanika predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine  da ne prihvate imenovanje Darka Ćuluma na novu poziciju i i tako bar malo vrate nadu u pravdu građanima ove zemlje.

Umjesto da isti, zbog svega što se dešavalo i dešava u predmetu Dragičević, bude smijenjen sa pozicije direktora policije RS-a i trajno bude udaljen iz bezbjednosne zajednice Ćulumu se novom funkcijom valjda odaje priznanje za revnosno kršenje zakona, posebno ljudskih i građanskih prava, od strane policije na čijem je čelu.

Nažalost, ovo nije prvo nagrađivanje za nerad, nečinjenje i po sudu mnogih, zataškavanje ubistava. Podsjećamo i da su inspektori MUP-a RS koji su bili uključeni u slučaj Dragičević, Darko Ilić i Siniša Kostrešević, u januaru prošle godine imenovani za savjetnike ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača. Darko Ćulum je direktor iste one policije koja je održala sramnu konferenciju za novinare gdje je gotovo “zaključen” slučaj Dragičević i zbog koje su građani izašli na ulicu.

Tu istu konferenciju za novinare su poslije mnogi, uključujući i predstavnike vlasti, nazvali “greškom”. Šta je direktor policije preduzeo po tom pitanju? Šta je direktor policije preduzeo po pitanju Davidovog donjeg veša (kao dokaznog materijala) koji su pripadnici policije bacili? Darko Ćulum je direktor policije koja se 25.12.2018. godine brutalno obrušila na goloruk narod. 

Na narod koji traži samo jedno – istinu i pravdu za Davida i ništa više od toga. Umjesto da hapse ubice, policija je hapsila roditelje ubijenog Davida. Nakon 25.12.2018. godine uslijedilo je maltretiranje tih istih građana. Policija nad ljudima sprovodi repsresiju kršeći osnovna ljudska prava garantovana Ustavom. Zbog toga smo 25.6.2019. Okružnom sudu u Banjaluci podnijeli Zahtjev za zaštitu Ustavom garanatovanih prava koja su ugrožena postupanjem policijskih službenika.

Zahtjev je podnesen upravo protiv direktora policije Darka Ćuluma. Do dana današnjeg nema odluke suda iako zakon propisuje da u takvoj vrsti postupaka sud treba hitno da reaguje. Iz istih razloga je i Transparency Interenational BiH prije više od godinu dana protiv više pripadnika policije RS podnio dvije krivične prijave zbog sumnje na izvšenje krivičnih djela: Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja i Povreda ravnopravnosti građana. Do danas nema odgovora iz Tužilaštva na pomenute krivične prijave. Sam prijedlog za pomenuto imenovanje predstavlja uvredu za sve građane. Kakvu poruku nam ovakvom nagradom za Ćuluma šalje politička “elita” na nivou BiH? Zaključite sami.

Mi iz neformalne grupe građana “Pravda za Davida” i dalje ćemo koristiti sva legalna sredstva da se izborimo za pravdu i istinu koja nam je svima najpotrebnija. Ukoliko se od imenovanja Ćuluma ne odustane pozvaćemo građane i svu domaću i međunarodnu javnost da pomognu u sprječavanju ovog sramnog poteza koji je plod stranačkog dogovora Milorada Dodika i Fahrudina Radončića, iako bi funkcija direktora SIPA-e, kao i drugih policijskih agencija po zakonu morala biti profesionalna i lišena svakog partijskog uticaja”, piše u saopćenju Pravde za Davida.

Related posts

PETICIJA 8.372: BOŠNJAČKI ULTIMATUM VALENTINU INZKU

Editor

Serijal: Iskre promjene (9)/ KADROVSKI IZAZOV I SISTEM ODGOVORNOSTI

Analiza The Economista: Muslimani u Evropi pozitivan primjer muslimanima u ostatku svijeta

Editor

Leave a Comment