Moj stav

POLITIČKA PODVALA DRAGANA ČOVIĆA: EU ne zagovara daljnju federalizaciju BiH – to zagovara samo HDZ-ova glasnogovornica Željana Zovko!

banner

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović je u interviju za Federalnu novinsku agencija (FENA), istakao kako će ove godine sigurno biti održani lokalni izbori u Gradu Mostaru …
Između ostalog istakao je veliki optimizama kad su pitanju promjene Izbornoga zakona BiH, ne samo Mostara, nego i Federacije BiH, a osvrnuo se i na to kako će se u budučnosti birati dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije.
Vjerovatno da će za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda moći birati samo članovi HDZ, i to iz Z.Hercegovine, jer kako to drugačije objasniti!
Njegov optimizam proizlazi iz konstruktivnih dogovora koji dolaze od strana koje učestvuju u tim dogovorima, predstavanika SDA i HDZ, a koji se odvijaju ubrzano u zadnja dva mjeseca, kako bi s gotovim prijedlogom izašli u javnost do kraja marta!
Dragan Čović, ističe kako su zahtjevi hrvatske strane oko izmjena Izbornog zakona „potpuno kompatibilni” sa stavovima Europske unije, a zasnovani su na ideji federalizma.
Izmjene Izbornoga zakona je za hrvatsku stranu, a prije svega za HDZ BiH je pitanje od najveće važnosti, jer kako sami istiću od toga će ovisiti dalja sudbina bh. Hrvata.Ideje o kojima mi govorimo, ideje federalizma, koje upravo baštini EU kao standard unutar svojih članica je nešto što nas potpuno povezuje s idejama EU. A to je najviša razina ljudskih prava i sloboda, dakle građanskih prava u BiH, ali ne podcijenimo i činjenicu da je BiH, Federacija BiH, što nam je izrekom kazala i jedna od odluka Ustavnog suda, federacija konstitutivnih naroda, a ne nekih drugih oblika. Drugim riječima, tri konstitutivna naroda i oni koji se ne izjašnjavaju tako su realnost BiH i svi koji misle eliminirati ulogu ustavne jednakopravnosti konstitutivnih naroda pa i mogućnosti da biraju svoje legitimne predstavnike tamo gdje to Ustav BiH predviđa, jednostavno su na krivom putu i to neće donijeti stabilnost. Mi ćemo svoje prijedloge upravo uskladiti sa svim deklaracijama i rezolucijama koje smo dobivali u našoj komunikaciji s predstavnicima europskih institucija – istakao je Čović.

KO JE ŽELJANA ZOVKO?


Međutim ko to zagovara dalju federalizaciju BiH?
Samo HDZ-ova glasnogovornica Željana Zovko, a ne EU!
U svojim nastupima znala je istači, kako BiH treba federalizirati, a Hrvati biti jednakopravni sa ostala dva naroda u BiH, kao da su da sada bili neravnopravni!
Povratak srednjem putu, federalizacija zemlje, za koju je glasovalo više od 500 zastupnika u Europskom parlamentu, jedini je način da se zemlja resetira i da se izađe iz ovoga zamrznutog omamljenog stanja.
Na taj način bilo bi moguće naći zajednički interes gdje bi se poštovale te tri konstitutivne zajednice, takve su njene izjave!

Željana Zovko je zamjenica koordinatora EPP Grupe u Odboru za vanjske poslove u EU, a nekad je bila ambasadorica Bosne i Hercegovine u Francuskoj, potom u Španiji, i u Italiji.
Zbog posjedovanja dvojnog državljanstva ona je mogla da bira na koji će poziciju, a što govori o njenoj moralnoj kredibilnosti, napustila je poziciju ambasadora BiH u italiji da bi obnašala dužnost zastupnika Republike Hrvatske u EU.
Željana Zovko to nije učinila na svoju ruku, nego je izvršila nalog, kojeg je dobila od svog mentora, Dragana Čovića, koji ju je u ambasadora neopravdano i promovirao.
Dragan Čović joj je najvjerovatnije pružio garancije da onog časa kada joj prestane mandat u Europskomu parlamentu – ona ponovo biti kadar Bosne i Hercegovine u njezinoj diplomatskoj službi sve dok joj se nova prilika ne ukaže!
Zbog takvih dogovora i radnji, ona je nastavila snažnu kampanju i lobiranje kroz institucije EU, a pri čemu su joj snažno pomagale i podržavale visoke političke ličnosti Republike Hrvatske, a prije svih bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković!
Očito je da se od strane Čovića nastavlja dozirana interpretacija dokumenata od strane onih koji su zainteresirani za izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, pa čak i cjelokupnog političkog modela na način kako to HDZ želi, pa makar on bio u suprotnosti sa Mišljenjem Evropske komisije.

Međutim, u Mišljenju Europske komisije stoji sljedeće:
„Ustav sadrži odredbe zasnovane na nacionalnoj pripadnosti i prebivalištu koje nisu u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. To su odredbe koje se odnose na imenovanje, sastav i postupke odlučivanja šefa države i izvršnih i zakonodavnih tijela, budući da su određena izborna prava rezervisana za građane koji pripadaju „konstitutivnim narodima “- Bošnjacima, Hrvatima i Srbima. Stoga su potrebne značajne dodatne reforme kako bi se osiguralo da svi građani mogu ostvarivati svoja politička prava, u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava (ECtHR) u predmetu Sejdić-Finci.“
Iz ove rečenice, koja je na 6. stranici Mišljenja Europske komisije, proizlazi veoma jasno da bilo koji etnički temeljen sistem izbora je u suprotnosti sa Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, odnosno nije u skladu sa europskim standardima.
Upravo se HDZ-ovo insistiranje na izbornom sistemu, temeljenom isključivo na etničkim kriterijima ili kako to vi kažete „legitimno političko predstavljanje naroda“nalazi u jasnoj koliziji sa europskim standardima ili još preciznije, takav način izbora bilo koga i na svim administrativnim nivoima vlasti nije u skladu sa europskim standardima.
Ako tome dodamo i ono što je utvrđeno na 7. stranici Mišljenja Europske komisije, gdje jasno stoji: „Pravo kandidature na izborima za Dom naroda ograničeno je na osnovu etničke pripadnosti i prebivališta, što je u suprotnosti sa evropskim standardima“ onda je sasvim jasno i da je odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u predmetu „Božo Ljubić“ u suprotnosti sa europskim standardima.
Zato u Mišljenju Europske komisije kao prva mjera jasno stoji:
“Osigurati da se izbori provode u skladu s europskim standardima tako što će provesti relevantne preporuke OSCE-a/ODIHR-a i Venecijanske komisije, osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka i održati lokalne izbore u Mostaru“
Iz navedenog, postaje sasvim jasno ko javnosti prezentira stvarne elemente iz Mišljenja Europske komisija, a ko ih koristi za političku manipulaciju kako bi se, na koncu, uveo dodatni etnički model izbora onako kako to odgovara HDZ-u, a što je sve zajedno u suprotnosti sa europskim standardima.
Osim toga, netačna je Čovićeva tvrdnja da je Federacija BiH „federacija konstitutivnih naroda“. To je u suprotnosti s Ustavom Federacije BiH koji veći entitet opisuje kao „zajednicu deset kantona“. A Ustav je važniji pravni akt od mišljenja jednog sudije Ustavnog suda BiH: Ustav može promijeniti samo parlement a nikako Ustavni sud. (dr. Slaven Kovačević)

Vrlo je siptomatično da se po ovakvoj izjavi, Čovića, ne oglašava SDA, jer oni su glavni partneri u svemu ovome ili je ovo Čovićeva još jedan ujudurma ili je ovo obična politička malverzacija!

Faruk Tičić

Related posts

Matt Field, britanski ambasador u BiH: Ne smije se stati dok se svi nestali ne pronađu

Editor

Dodik: Ne navijam za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine

Editor

Sutra u Sarajevu počinje naučna konferencija: Pravne i političke posljedice 9. januara

Leave a Comment