Kultura

U SKOPLJU OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN BOŠNJAKA

banner

Ovaj dan je dobra mogućnost da se obilježe kulturne specifike i vrijednosti bošnjačke etničke zajednice u Republici Makedoniji, naglasio je makedonski premijer Zoran Zaev

SKOPLJE (AA) – U prisustvu brojnih ličnosti iz društvenog, političkog i kulturnog života u Makedoniji i regiji, kao i u prisustvu brojnih građana različite etničke pripadnosti, u Domu Armije Republike Makedonije u Skoplju, pod pokroviteljstvom Bošnjačkog demokratsog saveza (BDS), sinoć je održana svečana manifestacija kojom je obilježen Međunarodni dan Bošnjaka – 28. septembar, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Koordinacionog tijela za organiziranje Dana Bošnjaka Dževad Hot, zahvalio je svim prisutnima na manifestaciji, a u svome govoru se osvrnuo na historijski kontinuitet Bošnjaka.

On je kazao da je Bošnjak tradicionalno i nacionalno ime bosanskhercegovačkih muslimana i svih ostalih koji govore bosanski jezik.

“Biti Bošnjak je nešto sa čime smo rođeni, sudbina koja se ne određuje niti partijskim dekretom, niti voljom nekih inteletualaca i zbog toga ćemo se svakog 28. septembra ponosno podsjećati i nikada više nećemo zaboraviti da je Bog stvorio čovječanstvo u narode, a nas je stvorio Bošnjacima”, istkao je Hot.

Predsjednik Bošnjačkog demokratskog saveza (BDS), bošnjačke političke stranke u Makedoniji, Munir Kolašinac, podsjetio je da je 28. septembra prije 25 godina u Sarajevu održan sabor, gdje je, kako je kazao, donešena historijska odluka kada je bošnjačkom narodu vraćemo nacionalno ime Bošnjak i istom odlukom maternji jezik nazvan je pravim imenom – bosanski jezik.

On je istakao da su Bošnjaci kao narod na teritoriji Makedonije prisutni još od 15. vijeka i da su na ovim prostorima živjeli u slozi sa Makedoncima, Albancima, Turcima, Romima, Srbima, Vlasima, Crnogorcima i drugim narodima. Pored svih izazova, potencirao je Kolašinac, Bošnjaci su na ovim prostorima uspjeli sačuvati svoj identitet, jezik, kulturu i tradiciju.

“Mi imamo obavezu da čuvamo našu zajedničku državu Makedoniju i da donosimo prave odluke koje će nam otvoriti puteve ka su stabilnosti, ekonomskom razvoju i napretku naše zemlje. Bošnjaci su kao narod uvijek podržavali progresivne snage Makedonije i ubijeđen sam da će kako danas, tako i u budućnosti, biti na strani onih koji vode Makedoniju na pravome putu”, istakao je Kolašinac.

Prisutnima se obratio i premijer Makedonije Zoran Zaev, čestitavši Dan Bošnjaka.

“Ovaj dan je dobra mogućnost da se obilježe kulturne specifike i vrijednosti bošnjačke etničke zajednice u Republici Makedoniji. Bošnjaci kao sastavni i nerazdvojni dio bogatstva u našoj multietničkoj, multikulturnoj i multikonfesionalnoj državi, aktivno učestvuju u izgradnji koncepta jedno društvo za sviju”, naglasio je Zaev.

Makedonski premijer je informisao da je Bošnjacima od ove školske godine u obrazovanju vraćeno pravo redovne nastave na bosanskom jeziku. On je dodao i da će Vlada koju predvodi ostati posvećena kreiranju aktivnih mjera za poboljšanje stanja u više oblasti koje su od velike važnosti za Bošnjake u Makedoniji.

Prisutnima se obratio i Timur Numić, učesnik zasjedanja Prvog Bošnjačkog sabora održanog 1993. godine u Sarajevu, koji se prisjetio tih momenata, za koje je kazao da su važni za nacionalni identitet Bošnjaka.

Također, svoje obraćanje imao je i Senadin Lavić iz Kulturne zajednice Bošnjaka “Preporod” iz Bosne i Hercegovine, koji je pozdravio prisutne i Bošnjacima Makedonije čestitao nacionalni praznik želeći im uspjeh, razvoj i prosperitet.

Sinoćnjem skupu u glavnom gradu Makedonije, povodom Dana Bošnjaka, prisustvovao je i Rafet Husović, lider Bošnjačke stranke i podpredsjednik Vlade Crne Gore.

U okviru manifestacije održan je i kulturni dio programa gdje se narodnim igrama predstavilo Bošnjačko kulturno-umjentičko društvo “Ljiljan” iz Skoplja, a interpretirane su i sevdalinke i poezija.

U toku obilježavanja Dana Bošnjaka, u Skoplju je održana i debata o bosanskom jeziku, kao i promocija knjige “Pa sve do Stambola”, autora Fatmira Baćija.

Čestitke povodom Dana Bošnjaka uputili su predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsjednik Skupštine Makedonije Talat Xhaferi, kao i brojni drugi politički lideri u zemlji, želeći prosperitet i uspjeh Bošnjacima, koji su dio multikulturnog društva ove zemlje.

Izmjenama Zakona o praznicima u Republici Makedoniji, 8. februara 2007. godine u Skupštini Makedonije 28. septembar (Dan kada je na Prvom bošnjačkom saboru vraćeno nacionalno ime Bošnjak) proglašen je za Dan Bošnjaka u Makedoniji, te je ovaj dan neradni za sve pripadnike ove etničke zajednice u Makedoniji.

Prema popisu stanovništa iz 2002. godine, u Makedoniji živi 17.018 Bošnjaka ili 0,84 posto od ukupnog stanovništva.

(Anadolija)

Related posts

Kosovo: Film “Nikome ništa” reditelja Edina Alije prvi je film snimljen na bosanskom jeziku

Redateljica Vesna Marich – Filmovi iz BiH su na nivou dobrog evropskog filma

Zijah Sokolović obilježava 50 godina profesionalnog glumačkog rada

Leave a Comment