Moj stav

Bijeli golub ponovo (ne)leti 12: INICIJATIVE DaBudeBolje…

banner

Iako nije sve nabrojano, teška je bila prošla objava o korupciji i prevarama. Evo „lakše“, nešto kao inicijativa i učas može krenuti u dobrom smjeru. Glavno će teško uzdrmati, ali kockica po kockica i to je nešto. Ovo kao „test“ i primjer šta sve dijaspora umije primijetiti i predložiti DaBudeBolje.

U Lukavcu-Sajam turizma i ekologije. Lijepo zvuči i još se pitam da nisam pogrešno čuo- do tad i tad markirat će se svi zagađivači ovog grada(?!). Logično je pitanje šta se do sada čekalo-godinama, desetljećima. U Tuzli davno „markirano“, ali bez neke fajde. Zimus, nakon odgledanog “U Tuzli protest za Guinnessa”(TV1), imao sam potrebu da se uključim s „angažovanim“ tekstom. Išlo na portalu dijaspore s „izvedenim“ i možebiti još „slikovitijim“ naslovom. Jesam i nisam se začudio što u Pokretu za čist zrak nisu „pustili“, makar radi primjera kako to negdje drugdje, „odmah i sad“, rješavaju. „Raspitao se“ kod jednog mlađahnog političara i sve je bilo jasno kada je zamolio da mu ne spominjem ime(?!)

Pa će Edin Jahić, direktor Turističke zajednice grada Tuzle, kako bi se moglo pogurati da dođu Skandinavci. Ima načina-ostao bez teksta kad sam naveo inteligentno upakovan paket-aranžman za Jadran. Pun avion, a cijena da pamet stane. I, koja koincidencija, sinoć mi šalju iz Bergena TV reportažu o zagađivanju Drine kod Višegrada (VGTVSøppelhelvete i Europa”). Sumrak svjetova šta ljudi rade od nekadašnje „kraljice rijeka“. S početka kažu da je to u Bosni, a ne spominje se Republika Srpska i koji šamar svima iz turističke branše! A posjedujem još potresnije snimke o „zaustavljenoj“ plastici kod Diviča i Hidrocentrale. Kada se smeće pusti niz Drinu pored Zvornika „slika“ za slikanje i probirljivom turisti da ne padne na pamet da ponovo dođe!

Prezahtjevna je turizam rabota i ne ide na ho-ruk. I nije samo dobra hrana i ono što će se vidjeti- još je sto detalja. Recimo, mnogi od nas imali su goste iz svijeta i često ih je bilo stid zbog ovog i onog. Pravdanja više ne prolaze, pogotovo ono poznato: „K’o mi“. A turizam je i ovo što dalje slijedi. I može se zamisliti kako su se osjećali gosti poznate banje u Olovu kada je grad blokiran zbog krvave tuče navijača Sarajeva i Želje.

TEPANJE RUŽNOĆAMA

Zato evo „zadatka“ zagrebačkom glumcu i voditelju Tariku Filipoviću. Nedavno je poslom bio u Tuzli, pa se ibretio kako to od Orašja još nisu skinuti predizborni bilbordi?!

Ovo je mnogo grdnije. Pošto je rođeni Zeničanin hajd’ neka priupita gradonačelnika je li u redu ime Robijaši tamošnje navijačke skupine? Povod za inicijativu je postavljeni fotos i novinski naslov. Nakon objave od 19. aprila: „MANIJACI“ I OSTALI OKO NAS.., javili se Bećir i Amira Zečić. Slažu se da to treba „potjerati“. Iz Sarajeva su pa im odaslao neka prenesu kome treba: Pristaju li olimpijskom gradu imena Horde zla i Manijaci? Rekoh o zeničkim Robijašima, a u Tuzli je manje grdno. Fukare su najblaže rečeno, klasični autogol koji izaziva asocijaciju. To neka oni koji primaju „platu“(i za to), a ako zapne zbog „slavne“ tradicije neka se jave pa ću nešto pojasniti. Ne bi bilo loše čuti i šta struka kaže.

A ovo prijateljski kolegama: ako novinar pogriješi s navedenim naslovom, ima urednik, ima redakcijski kolegij, ima novinski savjet. Uzmimo da se omaklo, ali godinama se ponavlja. Mediji bi valjda trebali (i) da edukuju, afirmišu ono što je oku i uhu milo, a ne ružnoće da reklamiraju i podstiču.

ŠTA JASMINA ZAMJERA 

Priznajem da sam opterećen sloganom „Hajmo Bosno… !“, ali probati drugačije. Ne bi bilo loše „preskočiti“ poneki od TV Dnevnika i „njih“- hajmo vidjeti šta je do nas ponaosob. I dokle (ni)smo stigli. Pogledajte FB objave i sve je jasno. A ovako stoji „zamolnica“ Jasmine Gajić odaslana iz Austrije: „Bez želje da bilo koga uvrijedim, povrijedim ili zamjerim, molim vas ne šaljite mi u inbox slike hrane i punih trpeza, kao ni „slikavanje“ kraj mezara ili na groblju. Hrana nije svakome normalan Božiji dar, nema je svako u izobilju. A mezari i groblja su za mene intimna stvar, sastaješ se nasamo s onim koga ima i nema, koga voliš. Publika nije potrebna…“

Savjete nikome davati i svako ima „pravo“ kako hoće. Malo mjere i ukusa nije naodmet „vježbati“. Recimo uslikati neki lijep primjer u komšiluku, na ulici, na poslu i tako to. Ili ukazati da se ispravi ono što nije dobro. A o mezarjima; previše sam involviran vezano za jedno najposebnije i ne bih ponavljao. 

NEKA VAS TAMO…

Prema podacima Centralne banke prije dvije godine dijaspora je poslala 2,61 milijardi KM, u prvih šest mjeseci prošle godine 1,28 milijardi. Vjerovatno je „izračunljivo“ koliko još pridodati kada dijaspora dođe ljeti i za praznike.

Zapostavlja se još važnije-koji je to resurs i mogućnost za uspostavljanje mostova s cijelim svijetom, od biznisa do najboljih ambasadora svoje zemlje. „Ovoj“ Bosni haman najviše odgovara: samo vi šaljite i dolazite, ali bolje vam je tamo, obično se čuje. Ima tu i neke „logike“, jer mnogi bi se morali maknuti. I zato dođi, vidi, potroši, ali ovdje ništa ne traži. A prošla objava mnogo toga kazuje i kako se ružno uzvraća onima koji su pokušali investirati ili na druge načine doprinijeti boljitku.

Nisam zato da se dignu ruke, kao što su mnogi učinili. Pa makar radi našeg Sunca i (pre)ostalih zavičajnih staza. Ne treba zamjeriti i ovdje ne idu isprazne riječi onih koji su (i) najveći krivci što je tako.

Uz sve ostalo, novi prst u oko dijaspori jer rodbina kojoj se šalju doznake mora plaćati porez! Može biti da su mi promakle jače reakcije. A kažu da je najopasnije kada narod šuti. Ovako i onako vlast piči po svome i odgovara joj što se zemlja prazni. (Slično i kod oba susjeda, samo što je kod istočnog došlo do pobune). Tamam ostat će naroda i za svake naredne izbore i glasova koliko (im) treba. A tvrdim da svi oni koji su na državnim jaslama bolje žive nego većina dijaspore. O visokopozicioniranim da se i ne govori.

Nakon vojne i policijske parade u Nišu vjerovatno će zapadni susjedi primjereno ”odgovoriti”. U BiH, i da sve bude u ”tonu”, najnovije oko ”uniformi”, samo da odmakne od najbitnijeg.

Piše: Sead Hambiralović

Related posts

Novalić, Solak i Hodžić: Sud Bosne i Hercegovine danas će donijeti odluku o jednomjesečnom pritvoru

Urednik BiH Info Desk

Pravda za Davida: Darko Ćulum na čelu SIPA-e je šamar pravdi

Urednik BiH Info Desk

Memić pita Tegeltiju: Ko je bio potkivač u predmetu Dženan Memić?

Leave a Comment