BiH dijaspora

Matea Tadić, porijeklom iz BiH: Ima samo 22 godine a već je milionerka

Matea Tadić, porijeklom iz BiH, ima 22 godine i već je milionerka, prenosi austrijski Kurier.at.

Matea je rođena 1996. u Vilahu. Najmlađe je dijete u porodici, ima dvije starije sestre, a roditelji su porijeklom iz BiH.

Odrasla je u skromnoj porodici, uz puno odricanja i bez ikakvog luksuza. Samo sedmicu nakon završene srednje škole potpisala je ugovor o radu u uredu gradonačelnika Vilaha.

Najmlađa zaposlenica

– Za taj posao sam se kandidirala još tokom posljednje školske godine – kaže Matea.

Tamo je radila dvije godine prije nego što joj se život “okrenuo naglavačke”.

– Posao je bio zabavan, ali nije mi bio doista i izazovan. Osim toga, htjela sam otići u Beč – otkriva.

Upoznala je Floriana Koščata (Koschat), bečkog investicijskog bankara, koji je tada zbog poslovnih obveza boravio u Vilahu.

– Razgovarali smo i na kraju je rekao da vjeruje da ću se dobro uklopiti u njegovoj firmi. Mjesecima kasnije iznenada me nazvao i rekao da ima posao za mene u Beču. Jednostavno nisam mogla vjerovati svojim ušima, znala sam, ovu priliku sigurno neću propustiti – kaže Matea.

Već sutradan je otputovala u Beč, obavila razgovor za posao i postala najmlađa zaposlenica firme u dobi od samo 20 godina, i to bez završenog strukovnog smjera iz područja bankarstva.

– Tada mi je šef jasno rekao sljedeće: “Obrazovanje je važno, ali to nije prepreka ako ga nemate. Tvoja volja je najvažnija” – govori.

Matea se bacila na posao, radila je od jutra do noći, 70–80 sati sedmično, a što je i uobičajeno u investicijskom bankarstvu.

– Učila sam iz stručne literature i od starijih kolega. Išla sam i izvan svojih granica kao početnik, morala sam naučiti kako se nositi s porazom i zastojima. Uspjeh u pregovorima nije uvijek pozitivan, 80 posto pregovora u poslu zapravo ne daje rezultate. I iznad svega, trebate jednu stvar: ličnu viziju kamo želite ići i do kuda želite stići. Morate znati tačno što želite postići svakog dana i zašto to radite. Vaš cilj mora biti osoban i što konkretniji – ističe Matea.

Posao iz snova

Kaže da radi posao posao iz snova.

– Kao i većina ljudi, uvijek sam htjela imati puno novca. Zato što omogućuje mnoge stvari o kojima sanjate. Ne zanima me kupnja ili druženje s prijateljima. To je gubljenje vremena – kaže.

Ne govori previše o vlastitom odricanju. Ali ponekad zna i zapjevati jer je, kako kaže, nadareni reper.

– Muzika mi pomaže procesuirati neke stvari, a to je sjajan način da balansiram svoj posao – govori.

O visini zarade kaže:

– Ova vrsta zarade temelji se na prihodima, obično oni iznose 10–30 posto iznosa investicijskih projekata. Uz milione dolara, to je prilično značajan iznos.

Related posts

Tranzit kroz Austriju bez zaustavljanja moguć je bez ikakvih ograničenja

Urednik BiH Info Desk

Preko 143.000 pratilaca na YouTube: “Hanuma kocht” pripremom bh. i austrijskih jela spaja dvije kulture

Editor

Iz štampe izašao Vodič za bosanskohercegovačku dijasporu: Kako ostvariti osnovna ljudska prava u BiH

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment