BiH dijaspora

Anel Bektaš Danska: Želimo biti primjer za ulaganja dijaspore u domovinu

banner

Primjer i priča Anela Bektaša, koji trenutno živi u Danskoj, pokazuje da ulaganje dijaspore u domovinu može donijeti rezultat, nova zapošljavanja i razvoj u Bosni i Hercegovini.

– Odlučio sam okupiti tim u Bosni i Hercegovini, pa smo, u saradnji s firmom Freund Elektronik iz Danske u kojoj radim od 2015. godine, pokrenuli kompaniju krajem 2016. godine,. Radimo razvoj i distribuciju vlastitih programa: interfon sistemi, kućna automatizacija, audio sistemi, serveri i sistemi za kontrolu pristupa – pojašnjava Bektaš.

Kaže da su se za iskorak u BiH odlučili “u skladu s dugoročnim planovima, a bazirano na pozitivnim iskustvima u suradnji s pojedinim tehnološkim kompanijama u Bosni i Hercegovini i sa željom da zadržimo pozitivan trend u razvoju naših vlastitih tehnologija“.

– Trenutno je velika potražnja za našim proizvodima u državama Skandinavije, posebno Danskoj, pa je danska kompanija (koja djeluje kao naš glavni distributer) i marketinški odjel za ovo tržište. Naša ponuda spada u viši rang, proizvodi su lakši za ugradnju i osiguravamo adekvatnu podršku na zahtjev korisnika. Imamo zaokružen biznis model, na nama je da nastavimo s radom i provedemo zacrtano – dodaje Bektaš.

On kaže da kompanija nastavlja s razvojem sistema kućne automatizacije te daljim rastom kroz inovacije i ponudu na tržištu. Uz to, kaže, dolaze i nova zapošljavanja.

– Ostvarili smo saradnju s USAID-ovim Diaspora Investom kroz grant program i tehničku podršku, što je jedna od prednosti bh. tržišta gdje postoje izvrsne prilike za podršku u povezivanju, investiranju i razvojnim aktivnostima. Naš tim je pokušao i vjerujem da radimo dobar posao u Bosni i Hercegovini. To je samo po sebi moja poruka drugima koji razmišljaju da li uložiti i pokrenuti posao u domovini – dodaje Bektaš.

Fena

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 352: „NAŠA LJUBAV JE KAO GRANIT“

Editor

Beč: Održan Marš mira

Editor

Osman Džiho: Danas je „manjak“ humorista i imitatora

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment