Pogledi

New York: Prodata Titova rezidencija za 12 miliona dolara, Bosni i Hercegovini pripalo 1.324.000 dolara

banner

Države sukcesori bivše SFRJ potpisale su u New Yorku ugovor o zajedničkoj prodaji rezidencijalnog stana bivše SFRJ na adresi 730 Park Aveniji za ukupno 12 miliona američkih dolara.

Iako je početna cijena iznosila blizu 20 miliona dolara, države sukcesori (BiH, Srbija, Hrvatska, Slovenija i Makedonija) sa željom da ubrzaju proces pristale su na iznos od osam miliona dolara manje.

-Stan je prodat za 12 miliona dolara i to je realizovano u okviru sukcesije. Informaciju sam dao prošle sedmice Savjetu ministara – potvrdio je za Klix ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

Od ukupno 12 miliona dolara 3,3 miliona dolara će biti izdvojeno za održavanje, jer se od 1995. godine moralo plaćati održavanje, što je u skladu s propisima koji važe u Njujorku.

-Od ostatka Bosni i Hercegovini pripada 15 posto, što iznosi blizu 1.324.000 dolara. Najviše su dobile Srbija, Hrvatska i Slovenija – dodao je Crnadak.

On je istakao da će na nekoj od narednih sjednica Savjeta ministara predložiti da novac, koji bi BiH trebala dobiti iduće sedmice, bude preusmjeren za kupovinu nekretnine u gradu gdje BiH ima ambasadu.

-Smatram da je to jedini ispravan način trošenja ovog novca, kako bi ostao u diplomatsko-konzularnoj mreži – ističe Crnadak.

Treba istaći da je u New Yorku ostala i nekretnina čija je vrijednost procjenjivana na blizu 50 miliona dolara, ali je zainteresovani kupac navodno odustao. U tom objektu nalazi se Misija Srbije pri UN-u.

-Kada se proda i ta nekretnina Bosna i Hercegovina će dobiti dio novca – istakao je Crnadak.

 

Related posts

MORALNI PAD NOBELOVE NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST

Editor

IFIMES: Vladavine prava u BiH nema bez temeljite reforme pravosuđa

Editor

PRIJEDLOG: DEKLARACIJA O POLOŽAJU HRVATA U BIH

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment