BiH dijaspora

Edin Hasanović o smrti svog oca: “Četnik mu je dao izbor, da me baci u rijeku ili preda ženi”

banner

Edin Hasanović, mladi glumac koji živi i radi u Njemačkoj, porijeklom je iz Bosne i Hercegovine. Njegov otac ubijen je s još 750 Zvorničana u Bijelom Potoku 1. juna 1992. godine, a njegove kosti nikad nisu pronađene.

Na 26. godišnjicu gubitka oca Edin je na Facebooku objavio dirljivo pismo.

– Približava se ponovo dan, u kojem je nestalo 750 muškaraca iz okoline Klise, u vihoru Bosanskog rata. Taj dan se računa kao njihov Dan smrti. Jesu li umrli taj dan, u narednim danima, sedmicama ili mjesecima, i kako, zna samo jedan preživjeli nejasno, koji je u toku streljanja uspio preživjeti. Do danas od većine njih nema traga. Nema tragova i tako nema mezara. Ni od Senada, moga oca.

Cijeli moj život želim ukopati mog oca, prije nego navršim njegove godine, u kojima je odveden i ubijen.

Eto došlo je to vrijeme. 2018. godina i saznanje, da se moja želja nikada neće ispuniti, jer ni on, ni njegova braća, ni većina tih očeva, sinova i muževa nisu do danas pronađeni u masovnim grobnicama u Bosni.

Ova godina je drugačija, od svih ostalih. Naime s današnjim danom, ja sam svog oca nadživio. Nikada do sada nisam mu se bliže osjećao kao danas, s 26 godina. Tačno toliko mlad smio je moj otac postati. Dok ja pravim planove, radim, volim i smijem se, on se morao suočiti sa smrću. Vlastitom.

Moja mati zatvori oči i još danas vidi sve jasno, kao i svakog 1. juna:

“Kao da se sada dešava. Ja bih ga mogla po odjeći prepoznati, tako dobro znam sve”.

Moj babo – ta riječ koju nisam nikada smio izgovoriti – nije pokazao svoj strah. Želio je da bude jak za svoju mladu ženu, koju je tek prije tri godine oženio. A potpuno sakriti nije mogao: “Njemu je curio znoj, kao nikada”.

Tačno danas prije 26 godina je nas morao teška srca napustiti. Nije se mogao ni oprostiti s nama.

Nosio me je na svojim rukama. Jedan četnik ga je stavio pred izbor, da baci bebu u rijeku ili da je preda svojoj ženi.

“Čuvaj ga dobro” rekao je moj Senad.

Onda – jedan posljednji pogled između mame i babe. Ne znajući da će im biti posljednji.

Penje se u kamion.

Moja nana je tog dana izgubila tri sina.

Nikada se više o njima nije čulo.

A mama ga nije razočarala:

“Danas je ta naša mrvica odrastao čovjek i ima točno onoliko godina, koliko si ti imao kad su te dušmani odvojili od nas. I trudila se koliko je bilo u mojoj moći da ga odgojim, da bude insan u pravim smislu. Danas bi ti bio ponosan i najsretniji otac na svijetu. Ti nisi među nama, al dok mi živimo i ti ćeš zauvijek živjeti u nama. Neka ti Allah podari najljepše mjesto u džennetu.”

Pomirio sam se s tim da nikada neću znati kako mu zvuči glas, da neću znati kakav mu je miris ili kako je biti u njegovim zagrljaju. Nikada neću saznati što je mislio u zadnjim trenucima.

Ja znam koliko me je volio. I koliko sam mu sličan. Da govorim i hodam kao on.

Ali je čudan osjećaj godinu za godinom, boriti se protiv toga, da nada nestaje, konačno naći mir. Tjera me život da živim s tim, da neću nikada znati gdje da mu proučim El-Fatihu.

Pet slika i jedan prsten su od njega ostali. I jedan privjesak, koji uvijek nosim sa sobom. Ugravirano “Volim te”. Kao da je znao, koliko će mi on snage u životu dati – napisao je Edin.

Related posts

Podrška iz Australije: “Bosna i Hercegovina za sve, svi za Bosnu i Hercegovinu”

BHD Info Desk Administrator

New York: Specijalno prikazivanje filma Jasmile Žbanić “QUO VADIS, AIDA?”

Editor

Uskoro starta aviolinija Stockholm – Tuzla

Urednik BiH Info Desk

2 comments

Vanja 03/06/2018 at 08:46

Dajte ime i prezime,molim vas.
Jer to je učinio pojedinac i mora odgovarati za to što je učinio.
Nije dobro mješati dobre ljude sa zločincima, a ima nas mnogo dobrih.

Reply
Denijal 12/06/2018 at 18:34

Koje su to bezdusne zivotinje bile koje su tako mogle ubijati ..i to sa veseljem … bez obzira sto im nista zrtve nisu ucinile … a mi u toj svoj nevjerici ni braniti se nismo znali ..jer ne brani se onaj koji nije nikom zla ni pomislio a da ne govorim ucinio.. Nije to bio kukavicluk vec prosta nevjerica da se to desava …Nismo mi znali za pogani kod genocida u onamo onih (ni ime necu da spominjem im ) ,nismo znali da su odgajani s mrznjom u sebi spram drugacijih po vjeri ..ili bijase nesto drugo u pitanju … Ja sam iz Prijedora ..”etnicki ociscenog grada” .. nazvanog srbski prijedor ..? gdje se jos traze kosti oko 700 ubijenih ..od njih 3700 + … djece 102 … a linije fronta nije bilo ….Prokleta vam i deveta koljena vi srbi sto slijedite srpsku politiku fashizma … O seb i se zabavili ..

Reply

Leave a Comment