BiH dijaspora

Američki magazin Forbes objavio priču o Nerminu Deliću, pjesniku iz Jajca koji već šest godina okuplja pjesnike širom dijaspore

banner

Američki magazin Forbes je protekle sedmice  objavio priču o Nerminu Deliću, 23-godišnjem pjesniku iz Jajca koji u sklopu projekta Mili Dueli već šest godina okuplja pjesnike širom Balkana i dijaspore.

U tekstu se navodi  mladi aktivisti koriste digitalnu tehnologiju za liječenje bolnih ratnih rana i obnovu zdravog društvenog tkiva, a kao primjer navodi online kontekst poezije Mili Dueli. Bosanac Nermin Delić pokrenuo je ovaj projekt kada je imao 17 godina s uvjerenjem da je promocija mira kroz stihove veliki korak za toleranciju.

Od 2012. godine dobio je više od 10.000 prijava, a Mili Dueli postao je najpopularnije online takmičenje poezije na prostoru bivše Jugoslavije. U sklopu ovog projekta u posljednjih šest godina izloženo je više od 2.500 pjesama i 1.000 različitih umjetnika.

“Tokom odrastanja mi je najteže bilo vidjeti mlade ljude, koji nisu učestvovali u ratu devedesetih, kako koriste uvredljive riječi, govor mržnje i nacioanlističke komentare na društvenim mrežama. Oni govore skoro istim jezikom, ali mržnja među njima još uvijek postoji. U svim državama imate neku osobu koja je za jedne heroj, a za druge zločinac”, rekao je Delić.

Kaže kako mu je ljubav prema pisanju bila kompas te je iz tog razloga odabrao poeziju kao sredstvo kojim će liječiti bol. Pjesme koje je počeo pisati kao tinejdžer objavljivane su i u susjednim zemljama i zbog toga je Delić bio uvjeren da kulturne različitosti mogu poticati toleranciju i zajedničko razumijevanje.

Njegova misija je da Mili Dueli budu katalizator mira i pomirenja u regiji.

“U ocjenjivanju pjesama razmišljamo o mogućem utjecaju autora na balkansku zajednicu. Tražimo otvorene ljude i nekoga ko je nevjerovatan pjesnik, ali i pacifista i kosmopolita”, objasnio je Delić.

BHDINFODESK

Related posts

DŽAN KARAJICA: Mladi arhitekta iz Sarajeva projektuje skupocjene zgrade po svijetu

Cazinjanka iz Švicarske poziva: Djevojka ili momak koji žele nešto obući za maturu, a nemaju, javite se

Urednik BiH Info Desk

„Naš Prijedor“: Savez bh. udruženja u Švedskoj organizira Dan bijelih traka

Editor

Leave a Comment