BiH dijaspora

Umihana Rašović: Politička zvijezda u usponu

banner

Umihana Rašović (31) je kao šestogodišnja djevojčica zbog rata s roditeljima iz Sjenice, Sandžak (otac Bešir, mama Nermina i mlađi brat Tarik), kao izbjeglica došla u Švedsku. Tada nije mogla ni slutiti čime će se baviti u životu, najmanje politikom! Možda je društveni angažman babe Bešira Rašovića, poznatog kulturnog djelatnika u bh. udruženjima, opredijelio i njeno angažiranje, te je već u kampu u u Grängesbergu, sa 6 godina počela, s igranjem folklora, nastavila u „Ljiljan“- „BiH“ u Norrköpingu, gdje je pohađala i bosansku dopunsku školu, potom u „Ljiljan“ Landskrona,te u „Rubinu“ Eslöv, gdje je bila aktivistkinja i dva mandata predsjednica.Članica Saveza bh. udruženja u Švedskoj je od šeste godine, te je normalno da očekuje i podršu Bošnjaka na glasanju u septembru. Umihana je završila i radila prvo kao medicinska sestra, a po završene Visoke škole za međunarodne relacije radi pri Birou rada u Eslövu. Politikom se bavi od 2014, članica je Lijeve – Väntserpartiet, gdje je brzo napredovala do članice uprave regiona (distrikta), a na septembarskim izborima je visoko plasirana čak ne pet različitih lista, među kojima je na 3. mjestu za švedski parlament!

UmihanuRašović srećem uEslövu 19. maja 2018, kao organizatoricu 23. regionalne smotre kulture, gdje je i napravljen ovaj dosta spontani razgovor.

– Bošnjakinja sam od glave do pete, kao i većina nas Sandžaklija, politički sam se angažirala da bih pomogla svim Bošnjacima u Švedskoj, svim doseljenicima i izbjeglicama, u širem kontekstu borim se za opća ljudska prava svih, sve to kroz moju Lijevu partiju, koja je programski najbliža izbjeglicama.

– Švedski mediji te najavljuju kao prvo ime i „zvijezdu“ septembarskih izbora?

– Drago mi je da je tako. Očekujem podršku i Šveđana i svih nas s područja prethodne Jugoslavije, posebno iz BiH i Sandžaka, jer zalagaću se za ciljeve koji bi svima koristili.

– Šta je tvoj politički moto?

– „Veoma je aktuelno da učinimo nešto u neravnopravnom zdravstvu“. Ja želim da zdravstvo bude pristupačno svima, efikasnije, s manje redova i čekanja na preglede, riječju da se ta oblast još više unaprijedi! Najviše ću se zalagati za jednakost, bolje zdravstvo, pitanja njege starih osoba i bolje stanje u rjeđe naseljenim područjima.Švedska je bogata, zemlja blagostanja, ali treba raditi na boljoj raspodjeli novca i smanjivanju razlika između bogatih i siromašnih…

– Švedski mediji pišu o tebi, kažu da su „žene izbjeglice – super heroji našeg vremena“?

– To mi laska, naravno. Ja sam i oštra na jeziku, one koji podcjenjuju doseljenike i kažu da dolaze samo zbog ekonomske pomoći otvoreno pitam kad su se sreli i popričali s doseljenicima, to su velike predrasude i ja se borim da to suzbijam i pojašnjavam šta su sve uradili doseljenici npr. iz BiH. Napisala sam do sredine maja dva zapažena debatna članka u švedskim medijima, imam punu podršku socijalista i lijeve strane, ali i iskazanu mržnju dešnjaka i rasista..!

– Zašto Lijeva partija (Väntserpartiet)?

– Uvijek sam bila zainteresovana za politiku, ali sam tek 2014. postala članica Lijeve partije, koju samizabrala jer mislim da je jedina koja se bori za solidarnost, ravnopravnost i protiv rasizma.  Za nas Bošnjake je bitnoda glasamo za partiju koja se bori za naša bošnjačka prava kao manjine, protiv asimilacije a za uspješnu integraciju u švedsko društvo. Zadnje četiri godine Lijeva partija je ostvarila 80 reformi koje smo obećali narodu. Neke od tih reformi su besplatne naočare i lijekovi za djecu, više novca za porođaje, povećan dječji dodatak itd. Trenutni problem u Švedskoj je da privatne firme, kao npr. privatne škole, postaju bogate od novca od poreza koje mi plaćamo i iznose taj novac iz zemlje. Mala cvjećarska radnja plaća više poreza od firme„Volvo“, to nikako nije u redu. Taj novac bi mogao da se ulaže u škole, njegu i infrastrukturu, kao npr. zaželjeznice. Veoma je značajna novina i naš prijedlog da se uvede šestosatni radni dan, kako bi bilo manje bolesnih na radnim mjestima.

– Šta očekuješ od septembarskih općih izbora u Švedskoj?

– Ako moja Lijeva partija dobije isti broj glasova kao na prošlim izborima, automatski ulazim u komunalnu upravu(kommunfullmäktige) i regionalnu upravu (regionfullmäktige), ako dobijem dovoljno ličnih glasova(personröster) na listi za švedski parlament (riksdag) imam šansu da uđem u najviši švedski demokratski organ – parlament, što bi bilo značajno zu oko 100.000 Bošnjaka u Švedskoj i zastupanje njihovih interesa i prava u širem kontekstu interesa. Zato i očekujem podršku…

– Tvoje političko angažiranje i status?

– Trenutno samčlanica glavnog odbora u regionu (Vänsterpartiets distriktsstyrelse i Skåne) i glavnog odboraVänsterpartiet Eslöv. Nalazim se čak na pet izbornih listića: na listi za komunalnu upravu(kommunfullmäktige) u Eslöv kommuni sam na prvom mjestu, pod renim brojem 1! Na listi za najviši organ u Švedskoj, za švedski parlament (riksdag) za västra Skåne, nalazim se na visokom 3. mjestu, a na listi za regionalnu upravu(regionfullmäktige)sam čak natri različite liste regionaSkåne.

– Kako je tekao tvoj život u Švedskoj?

– U srednjoj školiučila sam za medicinsku sestru (omvårdnadsprogrammet), te nakon završetka taj posao radilašestgodina. Poslje srednje škole sam studirala međunarodne migracije  i etničke relacije (Internationell Migration och Etniska relationer) na Visokoj školi(Malmö Högskola),te istovremeno radila kao niža medicinska sestra (undersköterska), diplomiralasam na fakultetu2008. godine.Sada radim pri Birou rada(Arbetsförmedlingen) u Eslövu i vrlo sam zadovoljna poslom, spajam poslodavce sa nezaposljenim osobama i tako pomažem mnogima.

– Umihana Rašović privatno?

– Živim u Eslövu sa mužem Amelom Kasumovićem (33) i dvoje djece, Naila 9 i Amin 5 godina. Trenutno nemam vremena za više aktivnosti osim porodice, politike i posla. Želim samo kazati da od malih nogu volim fudbal i ako nemam vremena da igram pokušavam makar da pratim utakmice reprezentacije BiH, Švedske iomiljenog Real Madrida, najnovijeg trostrukog prvaka Evrope…

 

Neobična, vrijedna, lijepa, simpatična, društveno angažirana Bošnjakinja iz Sandžaka u južnoj Švedskoj ne plijeni bez razloga i pažnju švedske javnosti – aktivistkinja od šeste godine u bh. udruženjima želi sada kroz politički angažman ravnopravnost žena s muškarcima, zdravstvo bez redova, bolju njegu i satus starih, riječju angažuje se da svima nama bude još bolje. Umihana je pozitivno iznenađenje i za Bošnjake i Šveđane, osoba koja s pravom zaslužuje našu punu podršku!

 

Fikret Tufek

Prilog: Foto Umihana Rašović, autor Daid Lenander

Related posts

Glasanje iz dijaspore: CIK pozvao birače da odmah obave glasanje i pošalju materijal

Urednik BiH Info Desk

Pozivamo Vas na serijal javnih online predavanja Bosanskog Akademskog Društva u Austriji

BHD Info Desk Administrator

Minhen: KUD Behar predstavio svoj rad

Leave a Comment