BiH dijaspora

Jasmina je Australiju došla kao izbjeglica, sada na čelu Australskog Vijeća za izbjeglice

banner

Po prvi put na čelu The Refugee Council of Australia (RCOA) je neko sa proživljenim izbjegličkim iskustvom, po prvi put je to žena i prvi put Bosanka. Riječ je o Jasmini Bajraktarević – Hayward, koja je u Australiju došla prije 30 godina.

– Ljudi sa ranama izbjeglištva imaju tu snagu i razumijevanje života i svijeta. Potrudiću se da oni imaju uticaj na sve odluke koje vlada donosi, a koje se njih tiču – obećava Jasmina, radost i ponos bh. zajednice u Australiji.

Jasmina je pomogla mnogima radeći kao socijalni radnik i koordinator društvenih usluga u Službi za tretman i rehabilitaciju preživjelih od torture i traume.

– Šest mjeseci nakon dolaska u Australiju sam dobila svoj prvi posao, radila sam kao savjetnica i socijalni radnik za ljude s našeg govornog područja – prisjetila se Jasmina svojih početaka u Australiji.

Sad kada se nalazi na čelu vrhovnog tijela za izbjeglice, rekla je kako jednu stvar neće zaboraviti.

– Rad u izbjegličkom prostoru nije o vama i vašem životu, vašoj karijeri ili profilu. Riječ je o stvaranju promjene kakvu žele oni na čije živote ona utječe – kazala je Jasmina.

Odlazeći predsjednik Phil Glendenning rekao je da je uvijek bila namjera RCOA-e da ima ljude sa životnim iskustvom na najvišoj mogućoj razini i stoga je bio oduševljen izborom gospođe Bajraktarević-Hayward. Također je rekao da je njezin izbor “veliki korak naprijed za Vijeće i njegov rad”.

Piše:A. K./Index.ba

Related posts

Ella Čolić: Bez obzira gdje živim, svoj bosanski identitet ne gubim

BHD Info Desk Administrator

Uspon i suton Male Bosne u St. Louisu

Urednik BiH Info Desk

POGLED NA PANDEMIJU IZ AMERIKE: KATASTROFE NAS ZBLIŽAVAJU I UJEDINJUJU

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment