BiH dijaspora

Univerzitet u Pitsburgu: Dr. Džana Katana nagrađena za revolucionarni naučni rad

banner

Još jedna žena iz Bosne i Hercegovine mlada dama sa vrha svjetske akademske zajednice, nagradjena je za revolucionarni naučni rad,na svojoj Facebook stranici objavio je Dr. Edhem ‘Eddie” Čustović (5) Sarajka Dr. Džana Katana ???????? je nagradjena za… – Dr. Edhem Čustović | Facebook, post prenosimo u cjelosti:

Sarajka Dr. Džana Katana je nagradjena za revolucionarni naučni rad gdje razvija bioinženjerske obloge dobijene od ljudskog amnionskog i pupčanog tkiva za liječenje povreda perifernih živaca ❗

Dr. Katana je docent na University of Pittsburgh na odjelu za plastičnu hirurgiju od 2021 i ona je specilizirala nauku o biomaterijalu, inženjerstvo tkiva i regenerativnu medicinu. Radila je na izradi i karakterizaciji vodiča polimernih živaca, optimizaciji protokola i mikrokapsulaciji za isporuku lijekova. Osim toga, proučavala je efekte neuromuskularne električne stimulacije na ublažavanje atrofije skeletnih mišića kod glodara.

U njenom najnovijem radu ona razvija bioinženjerske obloge dobijene od ljudskog amnionskog i pupčanog tkiva za liječenje povreda perifernih živaca. Povrede perifernih nerava (PNI) pogađaju otprilike 1 od 5.000 ljudi godišnje ????

PNI je onaj dio vašeg nervnog sistema koji se nalazi izvan vašeg mozga i kičmene moždine. On igra ključnu ulogu u slanju informacija iz različitih dijelova vašeg tijela natrag u vaš mozak, kao i u izvršavanju naredbi iz vašeg mozga u različite dijelove vašeg tijela. PNI mogu uzrokovati senzorna i motorička oštećenja i zato je jako bitno razviti nervne omotače da pomažu u oporavku živaca promicanjem ekstenzije neurita,izolacija i zaštita.

Dr. Katana je dokazala da njeni nalazi ukazuju na značajno ubrzanje senzornog oporavka, nudeći tračak nade za pacijente koji pate od PNI.

Dr. Katana je pohađala je Druga gimnazija Sarajevo i studirala genetiku na Univerzitet u Sarajevu . Nakon toga je u Istanbulu magistrirala i doktorirala biomedicinsko inženjerstvo na İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (Istanbulski univerzitet-Cerrahpasa). Takođe je stekla mikrokreditne MBA na Univerzitetu Pittsburgh Katz Graduate School of Business (skup MBA kurseva posebno dizajniranih za naučnike i naučnike da obezbijede osnovne menadžerske i komunikacijske viještine).

Njen rad je nedavno nagrađen “Nagradom za profesionalni razvoj” na 17. Postdoktorskom istraživačkom simpozijumu Univerziteta u Pitsburgu

Džana jako smo ponosni na tebe.

Related posts

IGK: Gospodine Kajganiću kada će Tužilaštvo procesuirati antiustavno obilježavanje dana RS

BHD Info Desk Administrator

Član njemačkog Budestaga Adis Ahmetović, pridružio se Liderskoj inicijativi za Srebrenicu

Urednik BiH Info Desk

(Video) Sarajlija u Australiji ostvaruje san: Stvorio brend električnih motora

Editor

Leave a Comment