BiH dijaspora

U BiH iz SAD-a izručen Adem Kostrjevac optuženi za ratne zločine

banner

Optuženi Adem Kostrjevac (1961.) izručen je pravosuđu BiH iz Sjedinjenih Američkih Država, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Potražuje se zbog ratnog zločina počinjenog na području Zvornika, 1992. godine. Nakon izručenja na teritoriju BiH, uhapsili su ga službenici Granične policije i Sudske policije BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Protiv njega je Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao optužnicu, nakon što je 2015. godine otkriven i lociran u saradnji sa partnerskim institucijama u SAD-u, te ispitan u svojstvu osumnjičenog. Nakon podizanja optužnice, proveden je postupak za njegovo izručenje pravosuđu BiH.

– Posebni odjel za ratne zločine traga za navedenim optuženim koji se tereti da je tokom 1992. godine, na području Zvornika, u svojstvu pripadnika Armije RBiH, počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, tako što je počinio zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtve srpske nacionalnosti. Navedeno silovanje i zlostavljanje prouzročilo je gubitak trudnoće žrtve, koja je bila u poodmakloj trudnoći. Nakon izručenja, pokrenute su aktivnosti na određivanju pritvora za optuženog – saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo BiH izražava zahvalnost partnerskim institucijama u Sjedinjenim Državama, Ministarstvu pravde (DOJ), na saradnji i pomoći u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, kao i partnerskim policijskim agencijama u BiH, koje su sudjelovale u aktivnostima na izručenju ovog optuženog pravosuđu BiH. Tužilaštvo BiH, kako su saopćili, traga za više desetaka osumnjičenih za ratne zločine, za koje postoje saznanja da se nalaze u inozemstvu i inzenzivno se poduzimaju aktivnosti za njihov pronalazak i izručenje pravosuđu BiH.

BHDINFODESK

Related posts

Za dvije godine BiH napustilo više od 620 ljekara

BHD Info Desk Administrator

BiH dijaspora: Postoji veliki broj ljudi koji redovno pomažu, ali nikad ne pričaju o tome

Editor

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Leave a Comment