BiH dijaspora

Uhapšen Muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji Jasmin ef. Bekrić, zbog sumnje da je zloupotrijebio blizu 100.000 dolara

Muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji Jasminu ef. Bekrić, uhapšen je u Sydneyju zbog sumnje da je zloupotrijebio blizu 100.000 dolara koje su bile namijenjene za dobrotvorne svrhe.

Australski mediji javljaju da je 55-godišnjak optužen nakon istrage o navodnim zloupotrebama sredstava koja su bila namijenjena za dobrotvorne svrhe u zapadnom dijelu Sydneyja.

Muftija Jasmin ef. Bekrić – desno

Ranije ove godine policijski službenici zajedno s detektivima pri Odjelu za finansijski kriminal započeli su istragu povodom prijava da je “vjerski lider učestvovao u lažnim aktivnostima”.

Tokom istrage policija je otkrila da je muškarac navodno osnovao vjersko vijeće i prikupljao donacije od zajednica iz cijele Australije namijenjene dobrotvornim organizacijama u inostranstvu.

“Nakon opsežnih istraga jutros oko 7 sati policija je izvršila pretres na adresi u ulici Alan, Yagoona, gdje je uhapsila 55-godišnjeg muškarca”, navodi se u saopćenju policije NSW.

Policija je objavila fotografije hapšenja muškarca u njegovoj kući, a kako nam javljaju naši građani koji žive u Sydneyju, riječ je o Bekriću i njegovoj kući, u koju su upali maskirani policajci s dugim cijevima.

“Tokom pretresa službenici su zaplijenili dokumentaciju relevantnu za istragu, 6.500 dolara gotovine i palicu koja će biti podvrgnuta daljnjem ispitivanju”, saopćeno je. (3) NSW Police Force | Facebook

Muškarac je odveden u policijsku stanicu Bankstown, gdje je optužen po sedam tačaka – nelegalno sticanje finansijske koristi prevarom, tri tačke za davanje lažne izjave za sticanje koristi i posjedovanje oružja bez dozvole.

Policija sumnja da je uhapšeni još od 2009. godine pronevjerio dobrotvorna sredstva u iznosu od oko 100.000 dolara i lažno je prijavljivao informacije Fair Tradingu.

Bekrić je, kako saznajemo, pušten uz kauciju da se brani sa slobode jer je sud zatvoren za ovakve slučajeve do 21. oktobra 2021. godine zbog pandemije koronavirusa.

/Facebook/ BHDINFODESK

Related posts

Član njemačkog Budestaga Adis Ahmetović, pridružio se Liderskoj inicijativi za Srebrenicu

Urednik BiH Info Desk

Bošnjačka manjina u Hrvatskoj o obilježjima koje je izabrala kao svoje: Ljiljani oduvijek bili bošnjački simbol

Skoplje: Danas centralna svečanost obilježavanja ‘Dana Bošnjaka’

Urednik BiH Info Desk

1 comment

Kancelarija Reisu-l-uleme lZ BiH oglasila se povodom hapšenja muftije Jasmina Bekrića u Australiji – BHDINFODESK 01/10/2021 at 15:47

[…] Uhapšen Muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji… […]

Reply

Leave a Comment