BiH dijaspora

Poziv bh. dijaspori da znanjem i iskustvom pomognu BiH u borbi protiv Covida-19

banner

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u okviru svojih nadležnosti za dijasporu, pokrenulo je na web portalu za idijasporu VIDEO inicijativu pod nazivom ‘Iseljeništvo u borbi protiv pandemije COVID-19’, u okviru foruma Sajam ideja.

Razlog pokretanja te inicijative je činjenica da izvan Bosne i Hercegovine živi i radi veliki broj stručnjaka koji vode porijeklo iz BiH, a znanjem i iskustvom mogu i žele pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije.

Očekuju da bi najveći doprinos mogli dati stručnjaci iz dijaspore iz oblasti medicine i ekonomije, što su upravo oblasti u kojima je pomoć i najpotrebnija.

– Njihove ideje i prijedloge Ministarstvo će dostavljati nadležnim institucijama u BiH, te ih uvrstiti u svoje aktivnosti kroz projekte i partnerstvo s međunarodnim organizacijama, gdje je god to moguće – navode za Fenu iz Sektora za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Poziv dijaspori postavljen je na web portal i ‘zasad se odazvalo nekoliko stručnjaka, od kojih su neki u članstvu dvije istaknute organizacije koje okupljaju stručnjake u dijaspori’.

Sanda Hrkić /Fena

Related posts

Otvoreno pismo Pokreta „MOST 21“ bosanskohercegovačkoj dijaspori

New York: Svjetlana Bukvić otišla je u Amertiku, vodeći se željom za sticanjem znanja i muzičkim usavršavanjem

Editor

Analiza: Hoće li zbog toga što se bh. vlast ponaša kao noj, Bosna i Hercegovina ostati bez svoje dijaspore?

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment