BiH

Na Slanoj Banji u Tuzli obilježen 9.maj-Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana

banner

Odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na spomen obilježja na Slanoj Banji ,Grad Tuzla i građani Tuzle obilježili su 9.maj –Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana.

Predstavnici Grada Tuzle, Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona, te mnogobrojna udruženja antifašista, učesnici odbrambenog oslobodilačkog rata 1992-1995, te mnogobrojni građani položili su cvijeće i odali počast narodnim herojima 1941-1945.godine, na spomenik Josipu Brozu Titu, Tuzlanskim jedinicma u odbrani BiH od agresije 1992-1995 godine, partizanskim brigadama, poginulim braniocima BiH i Tuzle, kao i na spomenik Zlatnim ljiljanima, te civilnim žrtvama agresije na BiH u Aleji Mladosti na Slanoj Banji.

O značaju obilježavanja 9.maja , gradonačelnik Grada Tuzle, dr.sc.Zijad Lugavić je istakao, da je Tuzla primjer kako se njeguje antifašizam, ne samo u BiH, nego i u Evropi i čitavom svijetu.Želim svim građanima Grada Tuzle, Tuzlanskog kantona , BiH i čitavog svijeta čestitati Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope, a za nas ovdje veoma je značajan datum Dan Zlatnih ljiljana.Antifašizam nije prošlost , antifašizam je ključni temelj za našu sadašnjost, ali i za budućnost.Svjedoci smo porasta ekstremizma, netolerancije, a ujedno da se borimo protiv napada osoba desničarskih snaga.To je naša obaveza svih nas koji želimo da planiramo još bolju i kvalitetniju budućnost. U Drugom svjetskom ratu nažalost fašizam nije pobjeđen i danas je među nama raste iz dana u dan, a naša je obaveza je da ističemo ono što je antifašizam, jeste Deveti maj i obilježavanje i Dan Zlatnih ljiljana od 1992-1995 našeg grada.Oni nikada nesmiju biti zaboravljeni, već zapamćeni za nove generacije koje dolaze, naglasio je gradonačelnik Lugavić.

U okviru centralnog obilježavanja ovih datuma, delegacija Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona položili su cvijeće i odali počast na Spomen obilježje naSlanoj Banji u Tuzli.Delegaciju su predvodili predsjednik Skupštine TK, Žarko Vujović i ministar finansija Suad Mustajbašić koji su ovom prilikom izjavili, da smo svjedoci, iako je fašizam pobjeđen 1945 godine , da i dalje živi. Naglsili su da su logoraši koji su preživjeli patnje u logorima mogu ispričati novim generacijama doživljaje. Ta svjedočenja uz ovakve manifestacije daju značaj ostvarenim pobjedama.Naša su obaveza kako bismo gledali u  neku svjetliju budućnost među zemljama Evropske unije, naglasili su.

Duška REBIĆ

Related posts

SIPA je uhapsila Almira Čehajića Batka

BHD Info Desk Administrator

IGK: 30 godina od masakra na Korićanskim stijenama koga je nauka o genocidu označila kao genocidna namjera

Urednik BiH Info Desk

Oglasio se i Poslovodni odbor RTV BiH: Direktor Dejan Kerleta samostalno donio odluku o Danu žalosti na BH Radiju 1

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment