BiH dijaspora

Island: Ambasador Nedim Makarević i Hajrudin Čardaklija bivši golman FK Sarajevo organizovali druženje naših ljudi

Ambasador Bosne i Hercegovine za Island sa sjedištem u Oslu Nedim Makarević je proteklog vikenda  u Rejkjaviku susreo se sa bh. građanima koji žive na Islandu. Tom prilikom ambsador je na susretu sa  s pomogao  prilikom njihoce registracije za Opće izbore u BiH, odnosno popune PRP obrasca. Na ovom otoku boravi oko 300 bh. državljanja.

– Kao i u drugim zemljama, naši ljudi su primjer dobre i uspješne integracije i ovdje na Islandu. Mislim da je poseban trag ostavljen u sportu, gdje su naši fudbaler, bilo kao igrači ili kao treneri, imali veliki pozitivan uticaj na islandski fudbal, čiji nacionalni tim ovih dana igra na svjetskom prvenstvu u Rusiji. To mi je rekao i sam predsjednik Islanda Guðni Th. Jóhannesson – naglašava ambasador Makarević.

Jedan od tih sportista je i Hajrudin Čardaklija, bivši golman FK Sarajevo, koji je u ovu zemlju došao nešto prije agresije na BiH, koji je zajedno s ambasadorom Makarevićem bio domaćin skupa bh. građana u Rejkjaviku.

– Bitno mi je da naši građani, iako ih je brojčano malo i nalaze se na nepristupačnim mjestima na svijetu, nemaju osjećaj da su sami i da se zaboravilo na njih. Naše iseljeništvo, bilo ono ratno devedesetih ili ovo novo koje je nedavno napustilo BiH, nadam se privremeno, treba učestvovati i u političkim procesima u našoj zemlji te ostvariti svoje demokratsko pravo glasanjem – poručio je Makarević.

Related posts

Aiša Hadžiahmetović, urednica na radiju u Australiji: Program na bosanskom jeziku naš most ljubavi prema domovini

Editor

Počinju komercijalni letovi sa sarajevskog aerodroma?

Editor

Dva kandidata porijeklom iz Bosne i Hercegovine ulaze u njemački Bundestag

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment