Bosnia Appeal

Klub sjedeće odbojke „ BOSNA„ Zenica: Molba za pomoć

banner

Klub sjedeće odbojke  „ BOSNA„  Zenica osnovan je 19. augusta 1997. godine s ciljem da za sve invalidne osobe, odnosno lica sa posebnim potrebama, omogući da se kroz sport na što bolji način rehabilituju i resocijaliziraju u društvo.  U to vrijeme je počelo i Liga takmičenje u sjedećoj odbojci u BiH, gdje se klub sjedeće odbojke „Bosna“ takmičio u Drugoj ligi. Godinu poslije kao osvajač  2.  mjesta u toj ligi, Klub prelazi u Prvu ligu SSO BIH, gdje u kontinuitetu godinama ostaje član najvišeg ranga takmičenja u BIH.  Danas je naš klub  organizacija  na koju se gleda kao jedan od ključnih servisa za podršku osobama sa posebnim potrebama.

U 2017. godini, godini u kojoj je  klub sjedeće odbojke „Bosna“ napunio 20 godina postojanja i aktivnosti, prije svega je značajno što je održan veliki broj dešavanja , pri čemu su  članovi i simpatizeri ovog uduženja napravili ogroman napredak u pogledu opštih ciljeva udruženja, a to jeste rehabilitacija i resocijalizacija  ratnih vojnih invalida i drugih invalidnih lica.

Za cjelokupni period postojanja pokušali smo na razne načine da se uključimo u društvo, ali uvijek, od završetka rata, su postojale predrasude prema osobama bez ekstremiteta. Postoje invalidi rata koji su se okrenuli raznim porocima, ali su ipak nakon par godina shvatili da je najbolji vid rehabilitacije i resocijalizacije u društvo  bavljenje sportom i druženje sa osobama iz drugih država svijeta koje se susreću sa istim problemima i izazovima.

Cilj nam je što više osoba sa invaliditetom uključiti u ovaj vid rehabilitacije i resocijalizacije. Trenutno u ekipi imamo šest amputiraca, čije amputacije su nastale ratu 1992-1995, od nedostatka donjih pa do gornjih ekstremiteta, te 2 amputiraca koji nisu ratni vojni invalidi.

Klub već jedanaest godina u martu mjesecu organizuje  turnir u sjedećoj odbojci i do ove 2018. godine učesnici su uglavnom bili klubovi iz Bosne i Hercegovine. Ove  godine, po prvi put, na našem turniru su se pojavile reprezentacije iz Europe: muške reprezentacije  Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, te ekipa iz Njemačke (Leverkuzen). Želja nam je da na Dvanaesti turnir u sjedećoj odbojci pozovemo muške  ekipe Finske, Norveške, Njemčke, Holandije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Bugarske, Mađarske i Engleske, te ženske ekipe Finske, Mađarske, Holandije, Njemačke, Slovenije, Italije i Francuske s ciljem promovisanja sjedeće odbojke kod žena.

Za ovakvu vrstu turnira potrebni su veliki finansijski poticaji.

Prioritetno je da kupimo 1 kombi od 16 sjedećih mjesta, jer su tijekom prošlog turnira najveći troškovi bili oko transporta igrača sa aerodroma do Zenice i nazad, te transporta od hotela do sale. Osim toga, za održavanje ovakve manifestacije potrebna je adekvatna sportska oprema  i rekviziti. Na primjer, kupovina jedne sportske lopte klub košta 80 €, a nama je, po propozicijama, potrebno 12 lopti. Takođe, potrebne su nam mreže, antene, postolja za sudije, kao i semafori.

U slučaju da odlučite da nam pružite pomoć, mi se obavezujemo da ćemo Vašu fondaciju reklamirati putem konferencija za štampu, plakata, novinskih  članaka,  internet stranica i printanih medija uopće. Koristit ćemo  promotivni materijal, fotografije i ostali audiovizualni materijal kao metode promovisaja projekta i dešavanja. Također, u ovom projektu planiramo, kao što smo i za ranije projekte, upotrebu i kreativnog snimanja i predstavljanja naših aktivnosti  – upotreba drona i slične opreme.

Nadamo se da ćemo se vidjeti na otvaranju turnira i da ćete nam izaći u susret i pomoći da ovaj turnir bude napravljen prema europskim standardima.

Kontakt osobe:
1. Ferhad Šehić – Šeha 061/892-076

Related posts

Pomoć narodu Ukrajine: Podrška Bosnia Appeala humanitarnoj akciji koju vodi Pomozi. ba

Editor

MFS-EMMAUS- Solidarnost i pomaganje drugima uzdiže na najviše mjesto među dobrim djelima

Merhamet tokom Ramazana podijelio pomoć vrijednu 872.000 KM

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment