BiH dijaspora

U STUTTGARTU ODRŽANA MANIFESTACIJA „DRAGULJI IZ BOSANSKOHERCEGOVAČKE SEHARE“: U ZNAKU SEVDAHA I MAKA DIZDARA

banner

U organizaciji udruženja „Sevdah“ iz Sarajeva, „Bosna-Sevdah“ i aščinice „Ziki“ iz Stuttgarta, uz podršku Saveza dopunskih škola BiH i KUD-a “Mladi biseri”, u glavnom gradu Baden-Wurttemberga, u subotu, 13. i nedjelju 14.10.2018. godine održana je manifestacija „Dragulji iz bosanskohercegovačke sehare“.

Manifestacija je počela u subotu, 13.10.2018. godine, učešćem na internacionalnoj dječijoj i kulturnoj manifestaciji u Generationenhaus Heslach HAPPY HESLACH – WIR FEIERN DEN HERBST, na kome se, zahvaljujući najviše gospođi Zikreti Lihović nalazio i kutak Bosne i Hercegovine, a nastavljena isti dan u popularnoj aščinica Ziki u Stuttgartu, Böheimstr. 5, gdje su prisutni i gosti uživali u bosanskim specijalitetima i pjesmi sevdalinci u izvedbi sevdalija iz BiH (Miralem Gluhović, Zulfija Tahirović, Zulfo Bota, Edin Šarić, Elmedina Laličić, Edo Jahić, Mirhad Okanović, Jasmin Ferhatbegović i Enver Šadinlija) i dijaspore.

Glavni program odvijao se u nedjelju, 14.10.2018. godine, u Bad Cannstattu, Hofenerstr.115, u i ispred restorana GECKO. Druženje u Bad Cannstattu počelo je u 14 sati, a prisutni su mogli probati i specijalitete bh. kuhinje i kolače koje su pripremile vrijedne Bosanke, aktivistkinje Saveza dopunskih škola BiH: Fatima Kahrimanović, Aida Đulić i Nafa Hamidović. Bogat kulturno-zabavni program počeo je nastupom najmlađih članova KUD-a „Nur“ iz Schwübisch-Gmünda“ i „Mladih bisera“ iz Stuttgarta.

Od 17 do 18 sati i 30 minuta održano je književno veče, na temu: lik i djelo Mehmedalije Maka Dizdara. O velikom pjesniku govorili su: Mustafa Širbić, književnik koji živi i stvara u Stuttgartu i dr. Gorčin Dizdar, direktor fondacije Mak Dizdar.

Nakon književnosti i umjetnosti, manifestacija je nastavljena koncertom sevdaha, u izvedbi već spomenutih umjetnika.

Manifestaciji u Stuttgartu, između ostalih, prisustvovali su, i: konzul BiH u Stuttgartu Mirza Husić, muftija Bošnjaka u Njemačkoj Pašo ef. Fetić i predstavnici nekoliko asocijacija građana BiH u B-W-u.

Sve je bilo u znaku domovine, Bosne i Hercegovine, a najzaslužnija za ovu prezentaciju dijela bogatstva onoga što Bosna i Hercegovina ima je gospođa Zikreta Lihović, uspješna Bosanka u Stuttgartu.

Haris  Halilović

Related posts

USAID kroz projekt ‘Diaspora Invest’ otvorio novi poziv za dodjelu grantova

Editor

St. Louis: Studenti Belmin Hušić i Hamza Dizdarević kreirali platformu za pomoć izbjeglicama u Americi

Editor

Prijave za Ljetnu školu islama “Draga moja BiH – 2019”

Editor

Leave a Comment