Sport

Edon Pruti centarhalf (U18) FC Burnley: Od ponedeljka do subote moj je život fudbal

banner

Nastavlja se zaista meteorski uspon Edona Prutia talentovanog i 16-godišnjeg  Sarajlije, koji od ljetos blista u redovima engleskog premijerligaša FC Burnley. Po dolasku iz FC  Stevenage gdje je u kategoriji ( U15 i U16 ) bio nezamjenljiv na poziciji lijevog odbrambenog igrača, istu pozicuju zauzeo je i u timu (U18) ovog renomiranog premijerligaša. Naravno, obzirom da je ljevak, mladi Edon pruža odlične partije na poziciji centarhalfa i lijevog beka, kako kaže, zbog njegove visine (190 cm) ipak najviše mu “leži” pozicija broj pet. U to se mogao uvjeriti i potpisnik ovih redova koji ga je u okviru  “U18 Professional Development League” u Birminghamu, “skenirao”  , meču između FC Birminghama i FC Burnley . Gosti su  slavili (3:1) u ovom susretu, a Edon je pružio zaista dobru partiju, jednostavno bio je neprelazan.

Nakon utakmice za agenciju BHDINFODESK je rekao:”Ove sezone igramo odlično , u vrhu smo tabele, ova liga – “U18 Professional Development League” u Engleskoj  je najvažnija karika u pretvaranju mladih fudbalera u istinske profesionalce. Vec 6-7 godina ovdje se  puno  ulaže u omladinski fudbal i onda ne čude rezultati koje nacionalna selekcija Engleske postiže na svim starosnim nivoima. Evo vidjeli ste danas, kamp FC Birmingham za razvoj mladih igrača u okviru kojeg imate 16 fudbalskih terena, još bolje uslove imamo mi u FC Burnley, naš trening kamp je među  najmodernijim na Ostrvu. Onda nikoga ne čudi, da te “fabrike” mladih talenata svakodnevno  izbacuju  vrhunske fudbalere.”

Naravno, osim talenta mladi igrači trebaju puno trenirati I raditi, pitali smo Edona  kako to izgleda u akademiji premijerligaša FC Burnley?: “Vidite moj jedini slobodan dan u sedmici je nedelja, tada mogu da se posvetim sebi, ostalih šest dana u punom kapacitetu sam posvećen fudbalu. Utakmice obično igramo subotom, a od ponedeljka do petka moj je život fudbal i sportski koledž, gdje u okviru akademije  svaki dan uz loptu i knjigu provedem 12 sati. Vjerujte moja jedina obaveza je da vrijedno treniram i učim, upijam savjete struke i živim sportskim životom, o svemu drugome računa vode odgovorni ljudi iz naše akademije. Od ljetos, sam odvojen od svoje porodice, to mi je u početku teško padalo ali i to sam sada prebrodio, pošto imam veliku podršku moje familije koja redovno prati sve moje nastupe širom Engleske.”

 Obzirom na njegove izičke predispozicije,izraženi talenat, radne navike koje posjeduje te dobre partije  koje pruža u novom timu, Edona Prutia smo posredstvom US Socer Educationa  “svijetla obraza“  predložili  čelnicima bosanskohercegovačkog fudbalskog saveza, na dodatno detaljno skeniranje u Trening centar nacionalne selekcije u Zenici.

Pripremio:

BHDINFODESK-Birmingham

Related posts

Bivši fudbalski reprenzentativac se oženio i odselio u Ameriku

Editor

Ko je Hercegovac bez kojeg Arsene Wenger ne može?

Zasluženo: Ivica Osim na svojoj Grbavici dobio ulicu

Copo Sejo

1 comment

Jasmina 23/10/2018 at 15:34

Lijepo da imamo takve talente u bosni!

Reply

Leave a Comment