Zanimljivosti

Nestor Jevtić alijas Nestor El Maestro: Srbin koji se malo stidi što je Srbin

Dinamo iz Zagreba u večeras u okviru Lige Evrope gostuju ekipi Spartaka iz Trnave, a glavna tema u hrvatskim medijima je doskorašnji trener slovačkog tima Nestor El Maestro koji je poreklom iz Srbije.

Iako pomenuti strateg sada sjedi na klupi CSKA iz Sofije Hrvati se više bave sa njim, nego li Dinamom ili recimo njihovim protivnikom Spartakom.

Naime, Nestor El Maestro je rođen 1983. godine u Beogradu kao Nestor Jevtić. Otac mu je od ranog djetinjstva usadio ljubav prema fudbalu. Vodio ga je redovno na utakmice Crvene zvezde. Međutim, kada je napunio osam godina sa porodicom se preselio u Englesku. A već sa 16 godina odlučio je da promjeni ime, jer se stidio svog porijekla.

– Promjenio sam prvi put ime sa 16 ili 17 kad sam želio da se riješim tog ‘ić’. Posle toliko godina u Velikoj Britaniji i osjećao sam se kao Britanac, a malo sam se osjećao posramljeno da govorim da sam iz Srbije. Srbija je imala imidž agresorske zemlje u ratu i Slobodan Milošević – čije se prezime završava kao i moje – bio je pravi tiran devedesetih.””, rekao je u jednom intervjuu za Gardijan Nestor.

https://www.theguardian.com/football/blog/2018/apr/29/nestor-el-maestro-serbia-spartak-trnava

Objasnio je da prvo uzeo “klasično britansko ime” poput Džon Smit, ali kada je napunio 18 godina osetio se “kao lažnjak”.

– Roditelji su mi bili stranci i govorili smo s akcentom. Zato sam se vratio na ime Nestor, a kako sam bio tinejdžer, odlučio sam se za El Maestro jer je bilo kul. Sada sam duže El Maestro nego što sam Jevtić, dio je mene i naučio sam da živim sa tim”, kazao je Nestor.

Nestor el Maestro je radio u niželigašima u Engleskoj, bavio se video-analizom mečeva, trening planovima i javio se Vest Hem… Ipak, prva ponuda je stigla iz bečke Austrije, potom je bio u Valensiji, Šalkeu, gde je bio najmlađi pomoćnik u Bundes ligi, da bi potom radio i u Hanoveru i Hamburgu. Vratio se u Austriju iz Beča gde je pomagao Torstenu Finku.Zatim je usljedio poziv Spartaka iz Trnave da dođe na mjesto glavnog trenera. Prihvatio je izazov i sa slovačkim klubom uspio da osvoji istorijsku titulu šampiona. Nakon velikog uspjeha odlučio je da napusti klub i prihvati ponudu CSKA iz Sofije.

 

BHDINFODESK

Related posts

Amerikanac se doselio iz Kanzasa u Hercegovinu da pravi craft pivo

BHD Info Desk Administrator

NOVA BIOGRAFIJA NOBELOVCA: Ivo Andrić nikada nije prešao na pravoslavlje, a zbog ljubavne je afere izbačen iz masonske lože

Rusija vraća zlatnu ikonu koju je Dodik poklonio Lavrovu!

Editor

Leave a Comment