Zanimljivosti

Bijeli golub ponovo (ne)leti 323: TRI KNJIGE I „ON“ (1)

Piše: Sead Hambiralović

Ili: Zašto je Sinan rezigniran?, a ne zamjeri što će naširoko. Zbog Majke je- ne dade se da uslikam ispred GljiveMira kako „mete“ kao nekada nena Zehra Kunosić ispred kuće u Hendeku. Poduže ko je i koliko u Tuzli dohakao, koliko koštalo po više linija- od Narodnog pozorišta, one blamaže na koktelu nakon premijere, moga honorara koji nije dat izbjegličkoj djeci a, kažu, „nafatano“ blizu 20 hiljada od sponzora; onda proizvod koji je dobio međunarodnu nagradu za dizajn, šapnutog u Kristalnoj dvorani „da pazim da me ne prevare“- što se obistinilo!, pa IMT, do kako sam „prošao“ kada sam prvi put nešto zatražio.

Na kraju zadnje kolumne okrenuo na „pozitivu“. Namjesto elementarnog oko dobre „najave“ za Tuzlu- šutnja. Isto sa Pismom namjere Gradskoj upravi (14.10.2019.) oko prenošenja moga projekta gdje je sve „zaokruženo“(nešto i pride!) a mirovni aspekt nadopunjavao turističke ambicije.

„DOBRE VIJESTI“: Zbog sveg jada oko nas, zimus potisnuo prošlost, prevazišao sebe i zamolio Šefa protokola da prenese gradonačelniku da je „Sead stigao iz Švedske i ima dobre vijesti za Tuzlu“. Zapisan mejl i telefon. Prošlo blizu dva mjeseca, a od poziva ništa(?!). Slutio razlog, pa haj ako mogne na kantonalni nivo- sreo sa premijerom i rekao gdje može biti „problem“- više se nije javio…

Prilikom slučajnog susreta sa direktorom Panonike, ispričao. Raspitao se- nema „traga“(?!) i da prijedloge pošaljem na Ured gradonačelnika (Svjetlani)- poslao. Prošla jedna, pa druga sedmica… Obavijestio „vezistu“, pitaće i ubrzo šalje formular Turističke zajednice grada da se „kandidujem“ za podršku moje knjige Priče sa Panonike. Naravno da je zainteresovan, a o mnogo važnijem ni -a-!, „on tu ne može ništa“. Zahvalio, ne bih „slao“ i zaželio uspješnu sezonu!

Ja navalio da me „primi“(„primali“ drugi), a ovaj gradonačelnik- will nicht! Ne želi, možda „nezgodno“ zbog ponečega?! I ni malo žao što onomad ne stiže onih 6,5 milona dolara. Neki „novi“ sam, haman pametniji i veći problem je li zaslužio nove „poene“? Tu su još dva, tri razloga, a naumio spomenuti (i) taksistu dok me vozio na aerodrom i je li tačno šta navodi?

PRIJEDLOZI ZA PANONIKU I BANJU: Kada je krenula trakavica ko je „prvi“ predložio da se mostić nazove po Balaševiću, Sinan Alić rezignirano da samo „prolaze“ gradonačelnikove ideje! E, kasnije o jednoj diskutabilnoj!, a neka ostane zabilježeno kako stojim sa idejama- „tema“ Panonika i Slana Banja: 1) Izgradnja GljiveMira; 2) Otvaranje Škole za dječije ambasadore mira, verifikovane u Švedskoj; 3) Otvaranje muzejske postavke Bijeli golub; 4; Izrada murala „Dječije zastave“ učenika Tuzlanskog kantona na slobodnoj ploči pored ćilima“ (obišle više zemalja); 5) Postavljanje kugle („svetionika“) koja se okreće sa ogledalcima na vrhu Panonike i baca zrake na sve strane; 6) Urediti prostor za meditaciju; 7) Prijedlog aktivnijeg boravka posjetilaca; 8) Dječije aktivnosti; 9) Strucni savjeti (uz postojeću medicinsku sluzbu, fizioterapeut…); 10) Štampanje džepne knjige Priče sa Panonike (nekoliko objavljeno na portalu dijaspore); 11) savjetodavni dio nekoga čije su ideje realizovane u Skandinaviji- Bergenu, EU gradu kulture i turizma, potom u Örebru: a) neugledni novoizgrađeni potporni zid „maskirati“ puzavicama; b) klupe gornjeg dijela Banje maknuti na pločnik u „liniju“ donjih i urediti nagrđeni travnjak; c) Bršljen „osvaja“ borovu šumu…; d) neka zapažanja vezano za ulice…; 12) I za kraj nešto želio pokloniti Gradu i bude nova atrakcija…

GOSPODSKA TUZLA: A vlast ko vlast. Zanimljiv je primjer nedavno preminulog zagrebačkog gradonačelnika, pa jagodinskog- tuzlanski je „onako“: nadograđena „zaostavština“ ranijeg koji ne dolazi sebi koliko je nekadašnji „sekretar“ izgubio kompas. A o vlasti „odredio se“ u kolumni „Svi na kazan“. Ovom priznati što je dobro, a „razumijem“- teško se drzati „kompasa“ kada preteknu ambicije.

Sabina Hauge je podalje od vlasti. Neke godine stigla iz Osla sa lijepom izložbom, gdje sam sreo „gospodsku Tuzlu“. Godilo upoznati njenu sestru Mirsadu Hukić, akademik prof.dr, „Žena godine u BiH“. Nadopunila „listu“ ponajboljih s kojima imao „posla“- na neki način „savjetnik“ za bitnu sekvencu novog romana. Potom tuzlanska „opozicija“ u dupke punoj galeriji akademika prof.dr. Envera Mandžića povodom komemoracije Ćazimu Sarajliću. Odoše bez osmjeha i Nesim Tahirović, Mevludim Ekmečić…Govorio Vito Pavlović – sve znana imena: Selim Bešlagić, Began Turbić, Zlatko Dukić… Pa nikakvo čudo što Ismar Mujezinović rijetko dolazi, a očev spomenik u centru. A poduže koji sve odoše u svijet jer ovdje nemaju šta da traže.

ČUO ZA GLJIVU MIRA: Prisječam se prvog susreta sa Maidom Porobićem, direktorom „Panonike“:

  • Čuo sam za GljivuMira, sjajno bi se uklopila..!

Bila je predviđena na „Pingi“ uz planirana slana jezera, u to vrijeme nimalo inspirativne zabokrečine…Biće i o tome.

-Ali ja ne odlučujem- požurio je Porobić.

To sam čekao i gdje je „problem“. Predložio neka Šefu prenese da pošalje sms sa kratkom porukom: – Dje si, šta ima..?

Baš tako. Mogu da razumijem i praštam. Ustranu ponešto i idemo nadograđivati. Do mojih referenci lako je doći.

Nije stigla poruka. Stigla je od dr. Svetlane Broz kada sam u Pozorištu „poentirao“ i „izravnao“ na zajedničkoj večeri. A ovo bitno: za razliku od Sidranove i Sarajlićeve knjige, moja je imala važnije od „lika i djela“. Samo gdje se nije moglo izbjeći. Od 524 strane dva- tri lista. Štampana prije devet godina, a šta se u međuvremenu izdešavalo „zaokružilo“ zadnjih dana.

(Nastavak u četvrtak)

P.S.

Među dopunama Uredu gradonačelnika ostavio mogućnost da moji prijedlozi idu na Gradsko vijeće. Sa još nekoliko mogao biti tuzlanski „odgovor“ na zahuktale prijetnje miru u BiH. A upoznat oko ”spora” bivšeg i sadašnjeg gradonačelnika. Posebno je ”znakovit” detalj davnog zajedničkog fotosa SDP-ovaca. Slobodan se ponuditi da ”posredujem”. Trebalo bi da je u interesu obojice i Grada..! A najglavnije reči ako se sastanemo.

­­­­­­­­­­­__

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje& GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 90 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: dabudebolje@gmail.com

Nevjerovatna priča kako dijaspora prolazi u svojoj domovini. I pored svih gorčina Sead Hambiralović, osnivač projekta GljiveMira, sa novim je idejama u Tuzli. Tri godine je „studirao“ slana jezera, posebno posjetioce i pri završetku je knjige Priče sa Panonike. Neke je ovaj portal objavio, a u šali veli da ovu „ideju“ na fotosu ne računa: za vrijeme prošloljetošnjeg nevremena sasvim se ukrivile dvije „tuje“. Više sedmica su tako stajale, pa je dobronamjerno predložio kako da se isprave sa zategnutim konopcima. Nakon skoro godine dana vjerovatno će uskoro biti sklonjeni a uspravljene tuje nastave uz kip da slobodno rastu.

BHDINFODESK

Related posts

O R A O

Balkan pred egzodusom: Evropskoj uniji treba 3,8 miliona radnika!

Editor

FOND MEMORIJALA: Sačuvane predmete iz rata poklonite muzeju

Leave a Comment