Zanimljivosti

Jarići novi stanovnici bečkog otpada Rautenweg?

banner

Bečki Rautenweg nije klasično odlagalište otpada, ono je dom mnogim biljnim i životinjskim vrstama koje nesmetano obitavaju na zelenim površinama odlagališta. Od 2008. godine na Rautenweg se više ne dovozi nerazvrstani otpad, već samo pepeo i troska iz spalionica.

Time je grad Beč zatvorio krug gospodarenja otpadom, budući da na vlastitim odlagalištima ujedno skuplja i spaljuje otpad, te zbrinjava ostatke spaljivanja istog. Rautenweg je također i omiljeno izletište mnogih Bečana.

“U sklopu posjeta odlagalištu Rautenweg mnogo se toga može naučiti o bečkom gospodarenju otpadom, te istovremeno uživati u flori i fauni koja se tamo nalazi. Između ostalog, tamo nalazimo i autohtonu austrijsku brdsku kozu rase “Pinzgau” koja je početkom 90-ih bila pred izumiranjem, a sada je na Rautenwegu pronašla novi dom“, kazala nam je Ulli Sima, bečka gradska zastupnica za okoliš i javni prijevoz.

Populacija koza rase “Pinzgau” u međuvremenu se oporavila, te sada uz novo pridošle jariće na Rautenwegu obitava ukupno 35 primjeraka. Zdrave i odrasle jariće vraća se na njihovo izvorno stanište visoko u planinama oko Salzburga s ciljem daljnjeg uzgoja.

Samo oni jarići koji su morali biti othranjeni na bočicu, mogu ostati na odlagalištu s ostatkom krda. Uz koze, Rautenweg svojim domom zovu i mnoge druge životinjske vrste poput zečeva, gusaka, jelena i vrana.

Osim kao stanište životinja, Rautenweg je poznat i kao proizvođač zelene energije. Na tom se odlagalištu, naime, proizvede osam puta više energije iz različitih prirodnih izvora, nego što je samom odlagalištu potrebno. Posjeti odlagalištu mogući su još do kraja listopada, te ponovno od svibnja. Prijave i čvrsta obuća su obvezni.

Suzana Ćivša/BHDINFODESK

Related posts

“Fudbal u jugoslavenskom haosu”: Nacionalističke ludosti

Urednik BiH Info Desk

KAKO TO RADE KOMŠIJE: SVEČANO OTVORENA DEVETA KONFERENCIJA SRPSKE MEDICINSKE DIJASPORE

BHD Info Desk Administrator

Bijeli golub ponovo (ne)leti 315: „ČIKO, ZAŠTO BACATE PLASTIČNU FLAŠU..?!“

Editor

Leave a Comment