Zanimljivosti

Jarići novi stanovnici bečkog otpada Rautenweg?

Bečki Rautenweg nije klasično odlagalište otpada, ono je dom mnogim biljnim i životinjskim vrstama koje nesmetano obitavaju na zelenim površinama odlagališta. Od 2008. godine na Rautenweg se više ne dovozi nerazvrstani otpad, već samo pepeo i troska iz spalionica.

Time je grad Beč zatvorio krug gospodarenja otpadom, budući da na vlastitim odlagalištima ujedno skuplja i spaljuje otpad, te zbrinjava ostatke spaljivanja istog. Rautenweg je također i omiljeno izletište mnogih Bečana.

“U sklopu posjeta odlagalištu Rautenweg mnogo se toga može naučiti o bečkom gospodarenju otpadom, te istovremeno uživati u flori i fauni koja se tamo nalazi. Između ostalog, tamo nalazimo i autohtonu austrijsku brdsku kozu rase “Pinzgau” koja je početkom 90-ih bila pred izumiranjem, a sada je na Rautenwegu pronašla novi dom“, kazala nam je Ulli Sima, bečka gradska zastupnica za okoliš i javni prijevoz.

Populacija koza rase “Pinzgau” u međuvremenu se oporavila, te sada uz novo pridošle jariće na Rautenwegu obitava ukupno 35 primjeraka. Zdrave i odrasle jariće vraća se na njihovo izvorno stanište visoko u planinama oko Salzburga s ciljem daljnjeg uzgoja.

Samo oni jarići koji su morali biti othranjeni na bočicu, mogu ostati na odlagalištu s ostatkom krda. Uz koze, Rautenweg svojim domom zovu i mnoge druge životinjske vrste poput zečeva, gusaka, jelena i vrana.

Osim kao stanište životinja, Rautenweg je poznat i kao proizvođač zelene energije. Na tom se odlagalištu, naime, proizvede osam puta više energije iz različitih prirodnih izvora, nego što je samom odlagalištu potrebno. Posjeti odlagalištu mogući su još do kraja listopada, te ponovno od svibnja. Prijave i čvrsta obuća su obvezni.

Suzana Ćivša/BHDINFODESK

Related posts

Nijemci u čudu već 105 godina: Kako je Bosancima ovo uspjelo

Bijeli golub ponovo (ne)leti 327: KUĆA PLAMENA (NE)MIRA

Urednik BiH Info Desk

Sin pakistanskog imigranta Sajid Javid novi ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije

Leave a Comment