Dopunske škole

SR NJEMAČKA: U PASINGU OSNOVANA BOSANSKA DOPUNSKA ŠKOLA

banner

MINHEN – U organizaciji džemata „Sabur“ i Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine, u Minhenu (München- Pasing) je, u petak, 19.10.2018. godine, u prostorijama Sabura osnovano novo – četvrto odjeljenje bosanskih dopunskih škola u glavnom gradu Bavarske.
U bosansku dopunsku školu u Pasingu već je upisano 24 djevojčice i dječaka, a za koordinatora škole izabran je dr. Fikret ef. Arnaut.

Osnivanju bosanske dopunske škole u Pasingu prethodila je tribina, na temu: Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti i

O značaju očuvanja maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori i iskustvima u radu dopunskih škola BiH na bosanskom jeziku u Njemačkoj prisutnima su govorili dr. Fikret ef. Arnaut, imam džemata Sabur i predsjednik Saveza dopunskih škola BiH Haris Halilović.

-Jedna od najnegativnijih posljedica agresije na Bosnu i Hercegovinu je ogroman broj građana, po nekim procjenama – više od dva miliona onih koji danas ne žive na starim adresama, niti u Bosni i Hercegovini. Da se to desilo i zemljama sa desetorostruko više stanovnika, sva zvona bi zvonila na uzbunu. Nažalost, to se u BiH nije desilo, ne dešava se još uvijek, a našu domovinu ljudi i dalje napuštaju. Mnogi od nas su odlaskom izbjegli ratna dešavanja i traume, spasili živu glavu, mnogi riješili materijalne probleme. Međutim, u sredinama u kojima danas žive, nije sve „med i mlijeko“ . Jezik, kultura, tradicija i druge intelektualne potrebe svakog čovjeka građani BiH i vlas BiH, još uvijek drže duboko gurnute pod tepih. Kuda to vodi i kako u takvim uslovima odrastaju mlade generacije, posebno naša djeca, nije teško pretpostaviti.

Više nismo mogli čekati da se vlast ili neko drugi sjeti i reguliše oblast dopunskog obrazovanja na našem – bosanskom jeziku. U strahu od asimilacije, u bojazni da se ne pogubimo po tuđem svijetu, vođeni onom narodnom: Ako nestane moj jezik, nestat će i moj narod, gledajući kako to rade drugi, prije 10 godina aktivirali smo projekat Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti koji je otvoren za sve koji to žele i uradili i radimo ono što je do nas. Rezultati su vidljivi, ali za značajnije pomake u ovoj oblasti neophodna je adekvatnija i konkretnija pomoć naše države. Zbog toga sam posebno obradovan pozivom dr. Fikreta Arnauta i svih vas u džematu Sabur i vašom spremnošću da budete temelj i podrška još jednom odjeljenju bosanske škole u Minhenu u kome će naša djeca imati priliku učiti na našem maternjem jeziku i naučiti osnovne postulate o našoj domovini, Bosni i Hercegovini. Da sačuvamo svoj jezik i da ga prenesemo na naše mlađe generacije, naša je ljudska i moralna obaveza, ma gdje živjeli“; istakao je Halilović u svom obraćanju u Minhenu.

Nakon održane tribine i klanjanja džuma namaza, u renoviranim i lijepo uređenim prostorijama Sabura nastavljeno je druženje džematlija, roditelja djece koja će pohađati dopunsku nastavu na bosanskom jeziku i predstavnika Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine. Osnivanju dopunske škole BiH u Pasingu, između ostalih, prisustvovali su, i: prof. Rašid Durić iz Augsburga, Husein Ismailović i Ismet Hasanović, koordinatori dopunskih škola BiH u Minhenu ( Schwabing i Laim) i aktivisti Saveza i član rukovodstva SSD BiH i predsjednik Saveza RVI u dijaspori Hajrudin Isović koji je domaćinima i gostima, dr. Fikretu ef. Arnautu i Harisu  Haliloviću uručio prigodne poklone – knjige.

Nastava u dopunskim školama BiH na bosanskom jeziku u SR Njemačkoj izvodi se po planu, programu i udžbenicima MCP-a BiH, a mogu je pohađati sva djeca školskog uzrasta koja to žele.

Haris  Halilović

Related posts

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika AKO NESTANE NAŠ JEZIK – NESTAT ĆE I NAŠ NAROD!

Editor

Melbourne: Isprećena još jedna generacija maturanata škole na bosanskom jeziku

Iz Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori: PRODUŽEN ROK ZA SLANJE NAJBOLJIH LITERARNIH I LIKOVNIH RADOVA UČENIKA

Editor

Leave a Comment