Pogledi

IGK: Zbog antibosanskog djelovanja ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini proglasiti ga persona non grata

banner

Intervju Igor Kalabuhova, ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini za TV N1 Bosne i Hercegovine u emisiji “Dan uživo” od 14. maja ove godine je potvrda da Ruska Federacija ne samo da ne poštuje presude međunarodnih sudova Ujedinjenih nacija, nego ih i direktno osporava i tako pomaže negatorima genocida u svijetu, a prioritetno u Bosni i Hercegovini i Srbiji, da uz rusku pomoć negiraju naslijeđe Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju  i presudu Međunarodnog suda pravde o dvostrukoj odgovornosti Srbije zbog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. 

Priznanje ambasadora u navedenom intervju da je 2015. godine izjavio nakon ruskog veta na britansku rezoluciju o Srebrenici “Od početka je ovaj projekt bio izuzetno politiziran, jednostran, neuravnotežen i usmjeren na pogoršanje situacije u Bosni”, kao predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije nakon što je Ruska Federacija uložila veto na britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija, predstavlja prst uoko žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini i do sada najveće vrijeđanje žrtava i to od ambasadora kojem je Bosna i Hercegovina pružila diplomatsko gostoprimstvo. U istoj ravni je tvrdnja ambasadora da je pitanje negiranja genocida stvar konstitutivnih naroda, da je stvar konstitutivnih naroda poštivanja međunarodnog prava i poštivanje međunarodnih presuda i pravnih stečevina sudova Ujedinjenih nacija. 

Time je dao podršku onima koji zaustavljaju usvajanje i donošenje zakona o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini. Retorika ambasadora je identična retorici Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana koji su se upravo na isti način “zalagali za dogovor konstitutivnih naroda”, a pritom dijelili državu Bosnu i Hercegovinu sa Radovanom Karadžićem i Matom Bobanom. 

Imajući u vidu navedeno antibosansko djelovanje ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada traži od Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ministarstva za vanjske poslove  da ambasadora Igora Kalabuhova proglasi persona non grata. 

Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Kulturno – ekonomski centar Azerbejdžana – Crne Gore: Hvala BHDINFODESKU na donošenju istine o Azerbejdžanu

BHD Info Desk Administrator

“Zaspali smo kao muslimani, a probudili se kao Bošnjaci”

Urednik BiH Info Desk

BiH ima novo Vijeće ministara – Program reformi poslan u NATO

Editor

Leave a Comment