Pogledi

POGLED IZ LONDONA: BOSANSKI LONAC

banner

Miš za macu. maca za kucu, kuca za unuku, unuka za babu, baba za dedu, deda za repu, povuci-potegni-iščupaše repu. Hoću reći mrkvu. A koju mrkvu? EU mrkvu: “Status EU kandidata,” ellhamdillulahi i ya Rabbi šučur. Za to je bezbeli zaslužna trenutna vlast: Dodik (HA,HA, HA), Čović (HA,HA,HA) i Riđobradi mashalla, mashalla.

Svašta se nešto krčka u tom našem bosanskom loncu. Te hoćeš NATO te nećeš NATO, te hoćeš Buk Bijela, te nećeš Buk Bijela, te hoćeš ruski vojni aerodrom u Trebinju te nećeš ruski vojni aerodrom u Trebinju. Sve nešto hoćeš ali da ne boli. Zato i jesmo u bosanskom loncu. Sve se nešto krčka a kako je jako dubok, ništa da iskoči. Pravo pitanje je šta će se desiti ako eksplodira?

Pa gledam i ovo Svjetsko prvenstvo u fudbalu u sred naše muke o formiranju vlasti. I dok gledam reprezentaciju Hrvatske sve gledam kad će dati gol. A onda se sjetim naše reprezentacije gdje sve gledam kad će primiti gol. Zašto je to tako? Valjda zato što oni imaju lijepu njihovu a mi imam naše tri lijepe….. i tako će ostati sve dok i mi ne dobijemu lijepu našu, jednu i jedinu.

Pitanje je kako se orjentisati u zaglušujućoj buci raznih politika što lokalnih što globalnih. Možda pozvati principe i historiju u pomoć. Ako se tako postupi onda imamo neke principe kao: istina, pravda, pravo, reciprocitet, dostojanstvo i imamo historiju kao učiteljicu života. Onda stvari ovako stoje:

Istina je da je Republika BiH okupirana država od strane susjednih država koje u sadejstvu sa “petom kolonom” iznutra vladaju RBIH. Istina je i da smo i vojnički i diplomatski poraženi prvenstveno zahvljjući vrhu SDA koji je pristao da pregovara Ustav RBIH i naivnom odlukom SKBIH/SDP da prije početka agresije preda sve oružje TO RBIH Miloševićevoj JNA, tačnije pobunjenicima Radovana Karadžića. Te dvije stvari su uzrokvali genocid, bosnocid, razorenu državu, egzodus svih njenih naroda i ovu luđačku košulju koju danas imamo. Internacionalna zajednica je samo isposlovala armistic (primirje) slično onom koje je dobila Francuska treća republka nakon Hitlerove okupacije. I Francuskoj je tada oduzet prefiks republika i ista je podjeljena na “okupirani” dio i uslovno rečeno “slobodni” dio, kao danas RBIH.

Historijski aspekt je još porazniji. Od pada srenjovjekovne Bosne Bosnom su se smjenjivali razni veleizdjnici i u doba Turske i u doba Austrugarske. Jedini stvarni pokušaja svaranja nacionalne države Bosanaca, koji je pokrenuo Zmaj od Bosne ugušen je također veleizdajom. Drugi pokušaj oživljvanja Bosne kao države pojavio se tek sa antifasističkim pokretom predvođenim Josipom Brozom Titom i odlukama ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a. Taj život Bosne je trajao sve do pojave SDA koja je čak prije agresije dogovorila njeno rušenje pristajanjem da pregovara ono što je neupitno i sveto a to je Ustav države i to mimo instiucija RBIH. I to je istina, a svi ostali izgovori su čista laž. Što kaže rahmetli Safet Isović:” Alija nisi morao potpisati, mogao si sebi odsjeći ruku”.

Danas imamo situaciju kao u onoj pjesmi: “Kiša bi pala, pasti ne može, sunce bi sjalo, sjati ne može.” Razlog za to je kontuitet veleizdaje i od strane vrha SDA i od strane tzv. “Osmorke”. Te dvije politike se takmiče ko će više osakatiti RBIH, dati njenih državnih prava u zamjenu za komadić vlasti. Dakle opet veleizdaja na ogromnoj skali. I jedni i drugi su prevarili glasače pa čak i dijasporu. Vojin Mijatović je sa značkom BIH na reveru obilazio dijasoru, pričao šarene laže da bi zajedno sa NN ispručio pokret za državu Dodiku. Ko im je jedini stao na crtu? To je DF! Ako postoji neki nukleus otpora rušenju RBIH na bazi antifašističke ideologije onda je to za sada samo DF, kao što je tokom Drugog svjetskog rata postojao antifašistički pokret Josipa Broza Tita.

Nažalost vođeni svojom glupošću, naivnošću, gramzivošću, nemoralom i ponizniom servilnošću baš protiv te jedine za sada državotvoren stranke urotili su se skori svi tzv intelektualci od Envera Kazaza do Šaćira Filande, skoro svi političari i skoro svi bh. novinari koji uvijek bez greške podržavaju one koji više daju, pa makar to bili sljedbenici ratnih zločinaca i crnolistaši.

Nadati se da ovim svijetom vlada priroda sa svojim zakonima. Tako na primjer Srbija napade ostatak Juge pa izgubi Kosovo, Rusija napade Ukrainu pa izgubi na stotine hiljada golobradih mladića,a izgubit će i rat. Hrvatska kidiše na BIH a izgubit će Jadran, jednom kada se fašisti iz Italije i Mađarske ujedine i dogovore i vide da je izmjena granica moguća bez nekih problema.

Šta je nama činiti? Sa ovo malo pameti, razuma i ruku treba se okupiti ok DF, koristit sve instance unutarnjeg i internacionalnog prava i vratiti na snagu naš legalni i legitimni Ustav Republike BIH. Na to nas nagovara 45000 članova jedne Facebook grupe i skoro 70.000 članova druge Facebook grupe građana raznih etničkih identiteta, koji RBIH vide kao svoju domovinu a ne njene dijelove kao gubernije Voje Nevolje iz Beograda i karikature Milanovića iz Zagreba. Ni Tito nije imao ni vojsku ni oružje ali je imao ispravne ciljeve pa je pobjedio. I mi se stoga trebamo tome nadati jer nam je nada još jedino preostala.

Esad Jaganjac, Bsc, UK

PS: Za sve one koji prate moje pisanje zadovoljstvo mi je da ih obavjestim da je izašao moj prvi roman pod nazivom “Emir Mateo”. To je istinita priča o izgubljenoj mladosti u vrtlogu rata na Balkanu. Roman je doživio svjetsku značajnu potražnju i postavljen je za prodaju na skoro svim vodećim online platformama od Barnes&Noble, Amazon, Booksmilion, od Amerike do Japana. Linkove za nabavku ove knjige možete vidjeti na ovim linkovima:

https://www.barnesandnoble.com/w/emir-mateo-esad-jaganjac/1142647216

https://www.booksamillion.com/p/Emir-Mateo/Esad-Jaganjac/9781399940214?id=8714855986916

https://www.bookdepository.com/Emir-Mateo-Esad-Jaganjac/9781399940214?redirected=true&selectCurrency=USD&w=AFCCAU96D3DK7SA8VT3S

https://www.sandmanbooks.com/book/9781399940214

https://www.chaucersbooks.com/book/9781399940214

https://books.rakuten.co.jp/rk/10094fe315d43cefa176817bd4bfa22a/

https://www.rdbooks.org/book/9781399940214

Related posts

IGK i BANA: “Odbacite prijedlog da slavimo Njegoša”

Editor

Milanović: Ja sam predsjednik svih Hrvata, kako onih u RH tako i u BiH

Editor

Građanska inicijativa “KLUB 100 – PLUS” insistira: Proglasite Inzka “personom non grata”!

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment