BiH dijaspora

Historiski uspjeh mladog Bosanca: Dr. Muhamed Baljević u Nebraski izvršio prvi beskrvni transplant

banner

Sa univerziteta Nebraska Medicinski centar nedavno je stigla vijest o tome da je prvi put jedan pacijent, u ovom slučaju Jehovin svjedok, primio tzv. beskrvni autologni transplant.

Pacijent je, inače, gluh i nijem, komunicira znakovnim jezikom, živi sam. Kao Jehovin svjedok ne može ili ne smije primiti nikakav oblik transfuzija krvi ili drugih krvnih produkata kao što su trombociti ili plazma. Zato je primio beskrvni autologni transplant, a najzaslužniji za taj visokorizični, ali uspješno izvedivi poduhvat jeste Bosanac, Sarajlija Muhamed Baljević, koji trenutno radi kao asistent profesor medicine na odsjeku interne medicine, odjel za hematologiju i onkologiju Medicine u Nebrasci, i predavač studentima.

Inače, dr. Baljević je i kliničko-transplacioni istraživač u polju pre-transplantnih i transplantnih studija u multiple myelomi, kao i klinički ljekar i transplanter u poljima benigne i hematoonkologije. Uspostavio je i otvorio prvu investigator-iniciranu kliničku studiju na tom univerzitetu u polju za multiple myelomu, te je, eto, uspješno kompletirao i prvi visokorizični beskrvni autologni transplant za pacijenta Jehovinog svjedoka u historiji Nebraska države.

Rođen i odrastao u Sarajevu, završio je prva dva razreda Prve bošnjačke gimnazije, iz koje je, putem akademske stipendije, otišao u Dohu, Katar, gdje je završio srednju školu. Studij medicine na tamošnjem Američkom Ivy League Cornell univerzitetu diplomirao je sa počastima u istraživanju kao jedini diplomant na godini 2010.

BHDINFODESK

Related posts

Toronto: Održana akademija povodom 27. godišnjice od formiranja slavne Armije Republike Bosne i Hercegovine

BiH ambasada Oslo: Izvršena registracija građana Mostara za predstojeće izbore

BHD Info Desk Administrator

Njemački jezik učio preko TV-a, a sad dobio stipendiju kao izuzetno talentovani učenik

Copo Sejo

Leave a Comment