Pogledi

Koji je datum važniji, 25. ili 21. novembar?

banner

U novembru se obilježavaju dva datuma, 21.novembar kad je parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH ili Dejtonski sporazum, a drugi datum je 25. novembar Dan državnosti BiH. Oba datuma i oba događaja imaju svoju težinu, značenje i važnost. Opet to zavisi s kojeg se ugla sve to posmatra i iz koje sredine. Sredina bi trebala da bude jedna, BiH, ali nažalost nije tako.

Prvi datum, 25.novembar 1943 godine vezan je za održavanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, a drugi je 21.novembar 1995. godine je vezan za Opšti okvirni mirovni sporazum koji je parafiran u Dejtonu.

Zašto je važan 25. novembar 1943?

,,Tog dana je u Mrkonjić Gradu održano prvo zasjedanje ZAVNOBiH,-a i kako hronologija kaže zasjedanje je počelo je u 19 sati, a završeno je u noći 26.novembra, u 4. sata ujutro. Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva, a od kojih 173 sa pravom glasa. To su bili obični ljudi, borci. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituisan kao predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti. Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Odbornici su znali šta hoće, jednostavno su željeli jedinstvenu BiH.

Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego, i srpska, i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a (29. novembar 1943).“

Taj datum će se i kasnije potvrditi Zakonom o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list R BiH”, broj 9/95).

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik u Bosni i Hercegovini, a koji se obilježava svakog 25. novembra.

Na taj poratni dan 25.novembar 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu su udareni moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne republike unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Važno je istaći da je prije 75. godina, u jeku borbe protiv fašizma, obnovljen je kontinuitet našeg postojanja kao države i postavljeni temelji moderne, suverene i međunarodno priznate države BiH.

Treba spomenuti da je ZAVNOBiH usvojio Deklaraciju o ljudskim pravima građana Bosne i Hercegovine 1. jula 1944. godine u Sanskom Mostu.

Dekleraciju su napisali pravnik iz Livna Hasan Brkić i književnik iz Bijeljine Rodoljub Čolaković.

Ovaj dokument je nepoznat široj javnosti.

Prema ocjenama historičara i stručnjaka, Deklaracija je najvredniji dokument koji je ikada stvoren na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Deklaracija o ljudskim pravima građana Bosne i Hercegovine (1944.) je podudarna sa idejom UN Deklaracije o ljudskim pravima koja je usvojena četiri godine kasnije (1948.)

21.novembar

21.novembra 1995 godine u Dejtonu je sklopljen Opšti okvirni sporazum za mir ili Dejtonski sporazum.

Na toj pijačnoj cirkuzijadi okupili su svi važniji akteri koji su bili uključeni u bosanskohercegovačko ratno blato. Svi su došli sa namjerom da se postigne mir, ali i sa željom da nešto šićare svako sa svojih pozicija. Kako bi se reklo da svako dobije parče svog kolača.

Oni su sa svojim kartama i visoko sofisticiranim kompjuterima uspjeli da iskasape BiH.

Američki medijatori su isticali da je najviše nesuglasica bilo u bh delegaciji.

Pritisak na glavne aktere je bio strahovit, ali oni kao političari su morali biti spremni da se uhvate u koštac sa svim i nisu smjeli podleći nikakvom pritisku.

Opet se pokazalo da ono što je osvojeno vojnički, silom, daje bolju startnu poziciju u pregovorima.

Uvijek su sile na strani pobjednika i niko ne voli onog koji uvijek nešto traži i moli.

Krčmili su BiH kako su htjeli, da bi na kraju postigli odnos 51% u korist Federacije, a 49% u korist RS i sve je bilo spremno za parafiranje i to se dogodilo 21.novembra

(mora se reći da je na ovakav odnos Alija Izetbegović pristao u ljeto 1995 prema planu kojeg je napravila Kontakt grupa).

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Time je postignut mir, zaustavljen je rat i država BiH podijeljena je na dva entiteta.

BiH nastavlja svoj kontinuitet postojanosti, samo što je izgubila svoje ime i prefiks ,,Republika, sad je samo BiH!? Taj prefiks ,,Republika,, podaren je manjem entitetu koji je najvećim dijelom naseljen pravoslavnim narodom i zove se RS. Od tada RS uzima 21.novembar kao svoj praznik smatrajući da su oni od tada država!?

Tim Opštim okvirnim sporazumom za mir i Aneksom 4. uspostavljen je i Dejtonski ustav BiH.

Vrlo je interesantno da se prilikom svih ovih događanja ne spominje važeći Ustav Republike Bosne i Hercegovine koji je do tada bio važeći, a u kome se decidno kaže:

Član 154.

Neprikosnoveno je i neotuđivo pravo i dužnost građana, naroda Bosne i Hercegovine i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive da štite i brane slobodu, nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i cjelokupnost i Ustavom utvrđeno uređenje Republike.

Član 155.

Niko nema pravo da prizna ili potpiše kapitulaciju, niti da prihvati ili prizna okupaciju Republike Bosne i Hercegovine ili pojedinog njenog dijela. Niko nema pravo da spriječi građane Republike Bosne i Hercegovine da se bore protiv neprijatelja koji je napao Republiku. Takvi akti su protuustavni i kažnjavaju se kao izdaja Republike. Izdaja Republike je najteži zločin prema narodu i kažnjava se kao teško krivično djelo.

Po osnovi Ustava RBiH potpisnici podjele RBiH u Dejtonu prekršili su Ustav Republike Bosne i Hercegovine i napravili najteži zločin izdaje prema narodu te bi po pravilu trebali biti i sankcionisani.

Međutim to je objašnjeno međunarodnim pravilima, naime

Ustav BiH u Aneksu IV Dejtonskog sporazuma je sastavni dio jednog međunarodnog sporazuma.

,, Stoga se član 31. Bečke konvencije o ugovornom pravu – koja utemeljuje opšti princip međunarodnog prava, a ti principi su, prema članu III/3(b) Ustava BiH ‘sastavni dio pravnog poretka Bosne i Hercegovine i entiteta’ – mora primjenjivati u tumačenju svih njegovih odredbi, uključujući i Ustav BiH”

Tim Opštim okvirnim sporazumom jeste zaustavljen rat, ali i ne politički rat.

Nažalost on se sve više rasplamsava i dovodi ovako iskonstruisanu državu u ćorsokak.

Evo, ovaj sporazum prevazišao svoju punoljetnost (prošlo je 23 godina od parafiranja tog sporazuma) i po tome to bi značilo da je on odrastao, sazrio čovjek.

Međutim on je još više podjetinio i takvom djetetu mora se ukazati posebna pažnja ili bolje reći dati preodgoj.

BITNE RAZLIKE U ZNAČENJU

Prvi datum, 25. novembar, pokazuje svoju pravu veličinu i poslije 75 godina, on je značajniji i opstojniji!!! Taj datum je bio temelj i nastavak vjekovne opstojnosti države Republike BiH.

Taj datum pokazuje da je to bila jedinstvena država, Srba, Hrvata i Muslimana, i da nije bila podijeljena po nikakvim segmentima. Prosto rečeno to je Dan državnosti BiH.

On nije izabran nikakvom prisilom nego naprotiv izabran je na jedan jedinstven demokratski način.

To je zakoniti državni praznik kojeg su svi slavili u BiH, a danas nažalost slavi se samo u jednom dijelu BiH, u Federaciji, ali i tu ga ne slave svi!

U Federaciji ga ne slave pobornici i sljedbenici tks HB(Herceg Bosne) ili HRHB (Hrvatske republike Herceg Bosne)

Međutim sada se vrijeme u našoj državi računa do Dejtona i poslije Dejtona.

Kako objašnjavaju razbijači i razvaljivači BiH, prije Dejtona nije postojala BiH, a poslije Dejtona uspostavljena je neka nova tvorevina i sa novim praznicima.

Tako da 21. novembar pokazuje sve svoje negativnosti, izuzev što je na taj dan prestao rat.

Tim Opštim okvirnim sporazumom za mir, a koji je sadrži i Ustav BiH, usvojen na nesvakidašnji način stvorena je Dejtonska država BiH.

Izgubila je svoje ime, prefiks Republika.

Podijeljena je, i taj čudesni sporazum u luđačkoj košulji nije donio toliko željeno spokojstvo, prosperitet već naprotiv zaostalost u razvoju u svim segmentima, donio je korupciju, lopovluk, javašluk i što je najgore država postoji na papiru, ali ne funkcionira.

Nacionalizam nije pobijeđen, čak u nekim segmentima je i ojačao, nacionalna ideologija je duboko ukorjenjena!

Dok se ovaj datum slavi u jednom dijelu, tačnije u RS kao republički praznik (državni praznik) u drugom dijelu to je samo datum kad je parafiran ovaj sporazum.

Evo navršilo se 23 godina od parafiranja tog sporazuma, za to vrijeme rođena je treća generacija koja ne zna za jedinstvenu BiH.

Njima je rečeno da je ovo njihova država RS i da je njihov cilj odvajanje od BiH i pripajanje Srbiji.

Isto tako misle generacija koja žive u tkz HB, i njihov san je Hrvatska.

Za većinu takvih mladića, pa i svih drugih, Srbija i Hrvatska su njihova rezervne države.

Država BiH za njih ne postoji, oni navijaju u sportu za Srbiju i Hrvatsku, gledaju tv utakmice kad igra Srbija i Hrvatska, gledaju sve što dolazi iz Srbije i Hrvatske.

Teško je imati prilike da se vidi da neko od te mladeži  da gleda bilo kakvu utakmicu bh reprezentacija, naprosto oni su toliko indoktrinirani, odgojeni i teško je to preodgojiti, pa oni se školuju i edukuju u svojim školama, univerzitetima po obrazovanim programima susjednih zemalja!!!

To nam je donio taj famozni Opšti okvirni sporazum za mir koji je pre svega trebao da radi na uspostavljanju aparata kojim bi se radilo na pomirenju, naprotiv mi smo dobili indoktriniranu mladež, što je najveće zlo i problem.

Kad bih upitali tu istu omladinu: ,,Šta se desilo 25.novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu.“

Dobili bi kratak odgovor:,,Ništa!“

Pa iz prostog razloga što postoji velika vjerovatnoća da takva saznanja nisu sticali u obrazovanju ili i ako su znali oni tome ne pridaju važnosti jer to nije vezano za RS ili HB!!!

Može se promijeniti i ovaj sporazum, ali teško je promijeniti mišljenja koja su se duboko zacementirala u glavama ovih mladih ljudi, ali takvo stanje odgovara našim polikantima. Nekad bi se reklo, na mlađim svijet ostaje!

I na kraju: ,,Sretan vam Dan državnositi BiH, 25.novembar!!!

 

Faruk Tičić /BHDINFODESK

 

Related posts

New York: Prodata Titova rezidencija za 12 miliona dolara, Bosni i Hercegovini pripalo 1.324.000 dolara

POGLED IZ AMERIKE: MEĐUNARODNA ZAJEDNICA NASTAVLJA NAGRAĐIVATI AGRESORE NA BOSNU I HERCEGOVINU

BHD Info Desk Administrator

BiH između dejtonske stvarnosti i EU budućnosti

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment