BiH dijaspora

Uskoro novi zakon o doseljavanju radnika u Njemačku: Njime će znatno biti biti olakšan dolazak radnika iz Bosne i Hercegovine

banner

Kako javljaju njemački mediji, vlada ove zemlje  je završila nacrt novog zakona o doseljavanju radnika, kojim će, između ostalog, biti olakšan dolazak radnika iz BiH i zapadnog Balkana.

Prema novom zakonu ukidaju se dosadašnje odredbe o tome da prednost pri zapošljavanju imaju njemački i državljani EU, kao i odredba o deficitarnim zanimanjima.

Radna mjesta

Podsjećanja radi, ova odredba, koja je sada na snazi, znači da olakšano zapošljavanje u Njemačkoj bh. državljani mogu dobiti samo ako imaju zanimanje koje je posebno traženo u Njemačkoj, a ne mogu ga osigurati njemački i europski državljani, poput medicinskih radnika i njegovatelja.

Nove odredbe će ukinuti sva ova ograničenja, a u Njemačkoj će moći dobiti posao svako ko uspije naći poslodavca, bez obzira na zanimanje.

Bh. državljanima će biti zanimljiva odredba po kojoj će u Njemačkoj određeno vrijeme moći tražiti posao, odnosno neće, kao dosad, prvo morati osigurati poslodavca i radnu dozvolu, pa se tek onda uputiti u Njemačku.

Također, bit će moguće dobiti dozvolu za boravak u slučaju da radnik želi da se dokvalifikuje u Njemačkoj.

Zakon u proceduri

U Ambasadi Njemačke u Sarajevu, pak, upozoravaju da nisu tačni medijski natpisi da će nove radne odredbe na snagu stupiti 1. januara naredne godine.

“Suprotno protivrječnim spekulativnim medijskim izvještajima, od 1. Januara  2019. godine nisu predviđene izmjene Zakona o useljavanju u Njemačku. Prema tome, državljani BiH koji žele da se zaposle u Njemačkoj i dalje moraju imati odgovarajuću vizu u svrhu zapošljavanja prije ulaska u Njemačku”, naglasili su oni.

Kako pišu njemački mediji, nacrt zakona će se u Vladi naći narednog mjeseca, a nakon toga će biti upućen u parlamentarnu proceduru. Očekuje se da bi mogao stupiti na snagu prije proljeća naredne godine.

BHDINFODESK

Related posts

Wizz Air definitivno ukinuo avioliniju London -Sarajevo

Urednik BiH Info Desk

Bosanska Kostajnica: Po povratku iz Njemačke sagradio raj na zemlji

Urednik BiH Info Desk

Ministrica Turković zamolila Hartmann da 200.000 bh. iseljenika dobiju status nacionalne manjine u Austriji

Editor

Leave a Comment