BiH dijaspora

Dodik vraća kući 16 ambasadora Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda

banner

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik već je odlučio promjeniti garnituru ambasadora BiH iz iz reda srpskog naroda. Definitivnu odluke o razrješenju ambasadora i konzula Dodik bi mogao donijeti već sljedeće sedmice na sastanku  Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Bez posla će ostati bh. ambasadori: Japan – Borislav Marić, Bugarska – Lepa Babić, Izrael – Jelena Rajaković, Švajcarska – Anđelko Grahovac, Kanada – Srđan Lalić, Grčka – Branko Dokić, Rumunija – Aleksandar Dragičević, Češka – Zoran Milićević, Egipat – Duško Stojanović, Slovenija – Slavko Vučurević, Srbija – Lazar Mirkić, Crna Gora – Vinko Radovanović, OEBS – Jugoslav Jovičić, Frankfurt – Luciano Kaluža, Instanbul – Igor Babić  Makedonija – istekao mandat 31. Oktobra.

Inače, odluke o povlačenju i imenovanju ambasadora i konzula donose se konsenzusom u Predsjedništvu BiH, ali je uspostavljena praksa da se članovi Predsjedništva BiH jedni drugima ne miješaju u taj posao, odnosno da je svaki član Predsjedništva slobodan da imenuje ambasadore iz kvote naroda kojem pripada i tu ne bi trebalo da bude nikakvih problema.

Njihov jedini grijeh je što ne pripadaju istoj političkoj partiji iz koje dolazi Dodik.  Zbog ovakvih poteza nije ni čudo što mnogi našu diplomatiju vide kao “Mickey Mouse”

BHDINFODESK

Related posts

Ofenbah: Posjeta Bosanskom kulturnom centru

Editor

Poznata imena novih bh. Ambasadora

BHD Info Desk Administrator

CIK: Brojanje glasačkih listića iz dijaspore još nije počelo

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment