BiH dijaspora

Institut za istraživanje genocida Kanada: Obustavite prodaju rudnika Ljubija

banner

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio je pismo generalnom sekretaru UN-a Antóniu Guterresu, predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniu Tajaniu te predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku u kojem ih poziva da upute Vladi RS urgentan zahtjev o obustavi prodaje Rudnika željezne rude Ljubija dok se ne riješi pitanje obilježavanja mjesta stradanja prijedorskih civila.

U pismu koje potpisuje direktor IGK-a Emir Ramić navodi se da Vlada RS krajem januara ove godine, posredstvom entitetske Investiciono-razvojne banke, želi završiti prodaju većinskog paketa dionica Rudnika Ljubija u kome su otkrivene neke od najvećih masovnih grobnica u BiH i Evropi.

Također, Udruženje logoraša “Prijedor 92” je početkom ove godine poslalo zahtjev Skupštini grada Prijedora da se na lokalitetima masovnih grobnica Redak I, Redak II, Jakarina Kosa i Tomašica, koje su u sastavu prodaje, postave spomen-ploče kao trajna opomena da se nikad više ovakvi zločini ne ponove. Odgovor, ističu iz IGK-a, nije stigao.

-Želimo vas informisati o kontinuiranim opstrukcijama postavljanja spomen-obilježja u Omarskoj nakon privatizacije rudnika Omarska, koji je od 26. maja do 15. augusta 1992. godine bio najzloglasniji koncentracioni logor smrti u svijetu. Nikad taj strašni logor smrti nije adekvatno obilježen kao mjesto stravičnog mučenja i ubijanja nedužnih civila. Posebno vam skrećemo pažnju da je Tomašica, najveća masovna grobnica pronađena na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, dio kompleksa Rudnika željezne rude Ljubija, koji će se naći u prodaji – navodi se.

Kako podsjećaju iz IGK-a, u Prijedoru su ubijena 3.172 Bošnjaka i Hrvata, od kojih je 102 djece i 256 žena. Traga se za još 760 ubijenih civila nesrpske nacionalnosti. Ta tijela bi, upozoravaju, mogla biti na lokalitetu rudnika Ljubija.

-Dok odajemo počast žrtvama i duboko poštovanje njihovim porodicama, mi ujedno vidimo i ono lice Evrope i svijeta koje nije uspjelo ili nije željelo da žrtve zaštiti od zločinaca. Uprkos svemu, pomirenje je i dalje temeljni cilj naše naučno istraživačke institucije. Međutim, do pomirenja se stiže putem istine i pravde. Tome vi možete dati veliki doprinos, slanjem urgentnog zahtijeva o obustavi prodaje Rudnika željezne rude Ljubija dok se ne riješi obilježavanja mjesta stradanja prijedorskih civila – poručuju iz IGK-a.

Pravni i moralni osnov njihovog zahtijeva je, kako navode, u tome što je Prijedor prva općina u BiH po veličini zločina, po broju nestalih osoba, masovnih grobnica, koncentracionih logora smrti, kao i po broju sudskih predmeta na međunarodnim i nacionalnim sudovima.

-Američki profesor Gregory Stanton formulisao je deset faza genocida i deseta faza je negiranje da se dogodio. U Prijedorskom slučaju, možemo slobodno dodati novu fazu – trijumfalizam – slavljenje zločina. Vaš urgentni zahtijev Vladi entiteta Republika Srpska o obustavi prodaje rudnika Ljubija je veliki doprinos istini i borbi protiv trijumfalizma zločina i zločinaca – poručuje se u pismu IGK-a.

BHDINFODESK

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne) leti 54/ 205 „BIĆE OD NJEGA NEŠTO…“

Urednik BiH Info Desk

Jagnjeće brigade usred Berlina

BHD Info Desk Administrator

Atlanta: Uz Vispakovu Zlatnu džezvu obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Editor

Leave a Comment