BiH dijaspora

Banjalučanin sa holandskom adresom Samir Mujagić prihod od knjige ‘Balkan blues’ namjenio dječijem odjeljenju bolnice u Deventeru

banner

Ovom knjigom želio sam holandskim čitaocima predočiti istinitu priču o ratu, viđenu i doživljenu sa aspekta čovjeka, priču ljudskih sudbina – rekao je u razgovoru za Fenu povodom predstavljanja knjige “Balkan Blues” njen autor Samir Mujagić. Knjiga je prošle sedmice predstavljena u biblioteci grada Deventera u Holandiji.

U okviru programa predstavljanja prikazan je video rad sarajevske gošće bh. grafičarke i vizuelne umjetnice Amele Hadžimejlić pod nazivom “U potrazi za fatamorganom kafane u raju”.

“Balkan Blues” je knjiga u kojoj se razvijaju radnje, četiri zasebne priče inspirirane istinitim događajima iz perioda 92/95.

– Ideja o nastanku knjige javila se iz razgovora sa Amelom Hadžimejlić. Bio sam zainteresovan za situaciju u Sarajevu za vrijeme rata. Amela je pristala da mi pošalje originalna pisma, dnevnik, kao i zapise koje je ona pisala i dobila u periodu 1992/1995. Stupio sam u kontakt i sa Mirsadom Čatićem, pročitao njegovu knjigu i obavio nekoliko razgovora na osnovu kojih je nastala njegova priča. Treća priča  je o Holanđaninu Niku Teunisenu i nastala je poslije njegovog odlaska u Sarajevo, gdje živi i radi od 2016. godine. On je u svojoj priči opisao iskustva i zapažanja koje je stekao u Sarajevu. Tu je i moja priča u kojoj sam opisao razmišljanja o eventualnom povratku u Banja Luku i zbog čega sam ipak odlučio da sa porodicom ostanem u Holandiji. Knjigu sam počeo pisati 2015. i za to vrijeme sam imao česte kontakte sa protagonistima, a posebno sa Amelom – istaknuo je Mujagić.

On je navodi da je prihod od prodaje knjige namijenjen dječijem odjeljenju bolnice u Deventeru. Na taj način želio je zahvaliti Holandiji na podršci koju je dala prognanicima iz BiH i omogućila im da žive život dostojan čovjeka.

Amela Hadžimejlić podvlači za Fenu da je autor knjige “Balkan Blues” želio pisati knjigu u kojoj bi Holanđanima prikazao život u opkoljenom Sarajevu te da je zamolio da mu ispriča svoja iskustva.

– Međutim, ja to nisam mogla, pa sam mu poslala gomile papira, pisama, svojih bilješki i moj “ratni dnevnik”. Tu su i pisma koja ja nikada nisam ni otvorila, a samim tim ni pročitala. Veoma mi je teško vraćati se u taj period svog života, tako da nisam htjela ni čitati o tome. Tada sam po godinama bila skoro pa dijete, od dvadesetak godina. Taj period je u potpunosti otvorio moju buduću životnu percepciju svijeta, ljudi i onoga šta je život jednog čovjeka – kazala je Hadžimejlić, dodavši da je ova knjiga zanimljiva i jedinstvena jer je nadrealna, a pisana je po istinitim događanjima i doživljajima.

Zanimljiva je činjenica da iako je Samiru Mujagiću dala materijal koji je i potresan i intiman, a sarađivala je s njim na njegovoj prvoj knjizi “Holandija u očima jednog prognanika”, da su se njih dvoje upoznali tek na promociji knjige “Balkan Blues”.

Samir Mujagić rođen je 1966. u Banjoj Luci gdje je završio Pedagošku akademiju. Od 1995. živi i radi u Holandiji kao prosvjetni radnik u holandskoj osnovnoj školi. Autor je i knjige “Holandija u očima jednog prognanika” koja je opremljena reprodukcijama grafika iz ciklusa “Lirični Intermezzo” Amele Hadžimjelić. Ta knjiga objavljena je u dva izdanja 2015. i 2016. u Holandiji.

BHDINFODESK

Related posts

Institut za istraživanje genocida Kanada pisao UN-u: Spriječite novi genocid u BiH

Editor

“KLUB 100 – PLUS”: Gospodine Inzko omogućite stanovnicima BiH življenje na principima Povelje UN

Urednik BiH Info Desk

Terorista Tobias Rathjen u pokolju u Njemačkoj ubio i mladića porijeklom iz Prijedora

Editor

Leave a Comment