BiH dijaspora

BOSANSKA DJECA IZ ŠVEDSKE U POSJETI SREBRENIKU I SREBRENICI

banner

Bosanski kulturni centar regije Västra Götaland organizovao je putovanje u Bosnu i Hercegovinu za 12 učenika projekta online nastave “Bosanski jezik i kulturna historija Bosne i Hercegovine”.

Nakon dvije godine uspješne suradnje sa Školom debate iz Srebrenika, uslijedio je njihov poziv i ubrzo odlazak u Srebrenik.

U sedmici u kojoj grad Srebrenik obilježava Dane nastanka povelje, učenici iz Švedske zajedno sa učenicima Škole debate sudjelovali su u programu manifestacije Dani povelje grada Srebrenika u kulturnom-zabavnom programu s tematikom o jeziku i historiji grada Srebrenika.

Aktivnosti su bile usmjerene na druženje s učenicima, razmjena iskustava, učenje i izučavanje bosanskog jezika.

Također, učenici su pohađali nastavu u osnovnim i srednjim školama OŠ “Rapatnici”, Prvoj osnovnoj školi i MSŠ Srebrenik.

Naši učenici su posjetili Memorijalni centar u Potočarima i položili cvijeće na spomen obilježe žrtvama genocida. Posjetili su Muzej genocida, pogledali dokumentarni film i poslušali historijsko predavanje tokom obilaska prostorija muzeja.

Posjetili su i grad Srebrenicu te je upriličena i posjeta srebreničkom imamu Ahmedu ef. Hrustanoviću i Mehdinu Salihoviću, čovjeku koji je preživio genocid u julu 1995. u Srebrenici.

Tokom boravka u Srebreniku učenici su posjetili uži i širi dio grada, posjetili su nacionalne kulturne spomenike, staru tvrđavu Gradinu iz 1333 godine, džamiju u Ćojluku iz 1666.godine, staru vodenicu gdje su djeca imala priliku da pogledaju način mljevenja žita u prošlosti.Također, upriličena je posjeta i druženje u Gradskoj biblioteci i održan je košarkaški trening s članovima kluba.

Voditeljice projekta Škola debate, Alma Bajrektarević i Nasiha Jukan – Avdić, roditelji učenika domaćina, uposlenici Gradske uprave, Gradske biblioteke, Centra za kulturu i informisanje, Košarkaški klub „Silver Kings” i svi znani i neznani, učinili su sve da boravak u Srebreniku ostane u trajnom sjećanju.

Do skorog viđenja u Švedskoj. Hvala Srebreniku. U ime IO BKC Västra Götaland Ferid Krak.

Related posts

Povratnici iz Austrije u karantenskom prostoru Graničnog prijelaza Izačić

Urednik BiH Info Desk

Breza: Panel diskusija povodom Dana bošnjačke dijaspore

Editor

U prvoj polovini ove godine BiH ostala bez još 2.081 državljanina

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment