BiH dijaspora

Šveđani porijeklom iz BiH, Alem Resulović i Lana Tomić: Uspješna saradnja poreskih uprava Švedske i BiH

banner
Eksperti iz Poreske uprave Švedske borave u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini u okviru projekta “Reforma poreskog sistema u BiH” koji podržava švedska razvojna agencija za saradnju sa BiH (Sida). Svrha ove posjete su sastanci sa predstavnicima poreskih uprava u BiH sa kojima su razgovarali o unapređenju procedura i povećanju efikasnosti u okviru poreskog sistema.
Želimo vam dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu! Oboje ste uposlenici Poreske uprave Švedske kao eksperti. Možete li nam reći nešto o svom profesionalnom putu i poslu koji obavljate u Skatteverketu?
Alem Resulović: Zaposlen sam u Poreskoj upravi Švedske od 2006. godine. Ja sam šef odjela koji se bavi informisanjem javnosti.
Lana Tomić: Ja sam također šefica jednog odjela koji se bavi kontrolom i inspektorskim poslovima. Počela sam raditi u Poreskoj upravi 2006. godine.
Koji je fokus angažmana Poreske uprave Švedske u okviru projekta koji finansira Švedska razvojna agencija za saradnju u BiH?
Alem Resulović: Cilj ovog projekta jeste saradnja švedskih i poreskih uprava u BiH kako bi se poboljšale usluge poreskih administracija.
Lana Tomić: Ovaj projekat uključuje saradnju sa poreskim upravama Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko distrikta i Upravom za indirektno oporezivanje BiH.
Koji su rezultati do sada postignuti kroz saradnju poreskih uprava BiH i Poreske uprave Švedske?
Alem Resulović: Rezultati su već vidljivi, naročito u oblasti predispunjavanja poreskih obrazaca građana čime se umnogome olakšava put za prijavljivanje poreza.
Lana Tomić: Moram istaći da je naša saradnja sa kolegama i koleginicama iz Bosne i Hercegovine izvrsna. Radi se o vrlo stručnim i ambicioznim uposlenicima u svim poreskim upravama sa kojima sarađujemo.
Po vašem mišljenju, koliko je vremena potrebno da se izgradi povjerenje u poreski sistem na način da to zaista postane institucija u koju građani vjeruju, kao što je slučaj u Švedskoj.
Alem Resulović: Skatteverket, odnosno Poreska uprava Švedske jeste insitucija u koju građani imaju ogromno povjerenje. To je dugotrajan proces, sigurno je trebalo oko dvadesetak godina u Švedskoj da se izgradi jedan takav sistem.
Lana Tomić: Uz ovako predano i stručno osoblje u poreskim upravama Bosne i Hercegovine sigurno je moguće u relativno kratkom periodu unaprijediti metode prikupljanja poreza na efikasan način, pojednostaviti procedure i steći povjerenje građana. Teško je reći koji je to vremenski period, možda je potrebno nekoliko godina.
Embassy of Sweden in Sarajevo/BHDINFODESK

Related posts

Dijaspora sve brojnija: Za pola godine Bosna i Hercegovina ostala bez cijelog jednog grada

Urednik BiH Info Desk

Pangea: Josip Juratović opstruira rezoluciju Bundestaga o BiH

Editor

DONJOVAKUFSKI BICIKLISTI NA PUT KA SREBRENICI KRENULI IZ BEČA

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment