Biznis

Ugledni “The Guardian” predstavio turističku atrakciju Panonsko jezero u Tuzli

banner

Ugledni brtianski “The Guardian” objavio je tekst o umjetnim jezerima koja su atrakcija za turiste, a u njemu je Tuzlu naveo “rame uz rame” s Dubaijem, Barcelonom, Amsterdamom i Seulom

Naglasak teksta je na vještačkom jezeru poput Panonskih u Tuzli koja su velika atrakcija za građane i turiste. U tekstu su podsjetili da su Panonska jezera nastala kao rješenje za spas grada koji je “tonuo”. “

Grad je izgrađen na antičkom Panonskom moru koji je miniran zbog slanih stijena tokom proteklih stoljeća. Do 2000. godine pojavila se opasnost da bi cijeli grad mogao potonuti.

Tadašnji gradonačelnik Jasmin Imamović imao je rješenje kojim će najveći problem Tuzle pretvoriti u najveću vrijednost. Zaposlio je tim eksperta koji su radili na stvaranju lažnog jezera sipanjem slane vode na površinu i održavajući nivo stabilnim.

Rezultat je bio Panonsko jezero završeno 2003. godine. Sada se to područje, koje je ranije bilo močvarno, preobrazilo i na njemu možete vidjeti djecu koja se igraju u tirkiznoj vodi, parove koji se sunčaju na plaži od šljunka i porodice koje odlaze u stari grad na burek.

Prošlog ljeta posjetilo ih je 13.000 ljudi dnevno, od kojih su mnogi privučeni navodnim ljekovitim svojstvima jedinog evropskog slanog jezera”, piše “The Guardian”, prenosi Klix.ba.

Zahvaljujući ovom projektu, tuzlanska ekonomija se poboljšala značajno, a sektor turizma i uslužnih djelatnosti su najrazvijeniji što je veliki zaokret u gradu koji je nekada bio poznat po termoelektranama i nebu ispunjenom dimom.

Drugo umjetno jezero i vodopadi otvoreni su 2008. godine u okviru kojeg se nalazi arheološki park u obliku neolitskog-sojeničkog naselja sa muzejskom postavkom, a treće je otvoreno 2012. godine.

U tekstu porede Dubai, Barcelonu, Amsterdam i Seul s Tuzlom jer pokušavaju unaprijediti turizam vještačkom “prirodom”.

Pa su se tako Panonska jezera našla na istom nivou kao i vještačka ostrva Palm Jumeirah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vještačkom plažom Barceloneta u Barceloni, vještačkim otocima IJmeer u Amsterdamu i vještačkim modernim javnim prostorom Cheonggyecheon u Seulu.

U skladu sa vizijom razvoja kompleksa Panonskih jezera, Tuzla bi trebala dobiti i jedno natkriveno slano jezero. Izgradnjom natkrivenog jezera, Tuzla bi dobila kupalište koje bi se moglo koristiti i u zimskim mjesecima, odnosno čitavih godinu dana bez obzira na vremenske prilike. Kapacitet bi bio 1.000 osoba.

 BHDINFODESK

Related posts

Sestre Delić u Zagrebu nude zdravu hranu lokalnih proizvođača

BHD Info Desk Administrator

U BiH mnogo investitora dođe da uživa, ali posao završavaju u susjedstvu

Urednik BiH Info Desk

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla održana info sesija USAID projekta „Dijaspora Invest“

Editor

Leave a Comment