Dopunske škole

U Augsburgu počela sa radom bosanska škola

banner

Svečanom početku izvođenja nastave prisustvovala generalna konzulica BiH u Minhenu Ruzmira Tihić-Kadrić i Haris Halilović, predsjednik Saveza dopunskih škola BiH. Besplatni udžbenici za svu djecu

U ponedjeljak, 11.02.2019. godine, u Augsburgu, njemačkom univerzitetskom gradu na jugozapadu Bavarske, u Gymnasium bei St. Anna, počela je sa radom dopunska škola Bosne i Hercegovine na bosanskom jeziku.

Nastavu u ovoj bosanskoj školi, svakog ponedjeljka, od 16 sati izvodit će nastavnica Amela Islamagić, a koordinatorica škole je Fikreta Delić.

Osim učenika i roditelja, svečanom početku izvođenja nastave na bosanskom jeziku u Augsburgu prisustvovali su i generalna konzulica BiH u Minhenu Ruzmira Tihić-Kadrić i predsjednik Saveza dopunskih škola BiH Haris Halilović koji su učenicima uručili udžbenike Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine po kojima se izvodi dopunska nastava za djecu građana BiH u inostranstvu.

U svojim pozdravnim obraćanjima djeci i prisutnim roditeljima generalna konzulica Tihić-Kadrić i predsjednik Saveza Halilović istakli su značaj očuvanja maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori i njegovanju veza sa domovinom Bosnom i Hercegovinom.

Nastava u bosanskim dopunskim školama koje koordinira Savez dopunskih škola BiH, u saradnji sa Ambasadom i generalnim konzulatima BiH u SR Njemačkoj odvija se po planu, programu i udžbenicima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Mogu je pohađati sva djeca čiji su roditelji porijeklom iz Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije kao i sva druga djeca koja to žele, a prihvataju nastavni plan i program po kome se izvodi nastava.

Sve informacije oko dopunske škole BiH u Augsburgu i upis djece mogu se dobiti i obaviti kod nastavnice Alme Islamagić, tel.: 0157 37 058 350, E-Mail: almaislamagic@yahoo.de, u GK BiH u Minhenu (gco.minhen@mvp.gov.ba), u bošnjačkom džematu u Augsburgu i Savezu dopunskih škola BiH (0176 200 79 537).

H.H./BHDINFODESK

Related posts

Uspješne priče – Od gradskog čistača do magistra

ŠKOLA BOSANSKOG JEZIKA HAMILTON: BOSNO I HERCEGOVINO – SRETAN TI PRVI MART DAN NEZAVISNOSTI!

Editor

Sarajevska učenica Fatima Hadžić osvojila zlatnu medalju na međunarodnom takmičenju iz nauke, inženjeringa i tehnologije “I-FEST2”

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment