BiH dijaspora

16. SUSRETI BOŠNJAKA U SOMERSETU: NA DONATORSKOJ VEČERI BOŠNJACI DONIRALI VIŠE OD 250 HILJADA DOLARA ZA SJEDIŠTE IZ U AMERICI

banner

Od 16. -18. februara održavaju se 16. Susreti Bošnjaka istočne američke obale – Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike – Medžlis 3.

Susreti se održavaju u Hilton hotelu, u gradiću Somerset koji je smješten američkoj saveznoj državi New Jersey, nekih sahat vremena vožnje do središnjeg njujorškog dijela Manhattana.
Trodnevni porodični susreti Bošnjaka koji su doputovali iz više gradova smještenih na istočnoj američkoj obali, ali i Kanadi, obogaćeni su raznim vjerskim, naučnim, kulturnim, humanitarnim i sportskim sadržajima. Programom su obuhvaćeni sve starosne dobi -, od najmlađih, omladine pa do starijih. Cijeli dan i veče, u svakom momentu – za svakog ponešto.

Ovom prilikom pored ostalih aktivnosti izdvajamo, kao centralni događaj ovih Susreta Bošnjaka, u subotu, 16. februara, održano je donatorsko večer, s namjerom prikupljanja sredstava za otplatu objekta koji je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, u suradnji sa Muftijstvom Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, kupila za sjedište u Washingtonu D.C., nedaleko od Bijele Kuće.
Akademik Emir Ramić na početku programa je predstavio rad Instituta za istraživanje genocida Kanada. Govorio je o veoma uspješnom desetogodišnjem radu ove naučno-istrazivačke institucije, što su prisutni pozdravili. Posebno je naglasio značaj institucionalizacije kulture sjećanja kao najbolje brane protiv budućih genocida. Prisutni su posebno pozdravili rad i inicijativu Instituta vezano krivično sankcionisanje u Kanadi svih negatora genocida u Srebrenici.
Na kraju Ramić je naglasio da se sjevernoamerički Bošnjaci nalaze u historijskom momentu kada se zajedničkim naporima treba otvoriti sjedište Islamske zajednice Bošnjaka u centru svijetske politike Washingtonu. Ovaj značajni i strategijski poduhvat je novi iskorak američkih kanadskih Bošnjaka koji će institucionalno reprezentovati islamsku komponentu Bošnjaka, bošnjačku naciju i naravno domovinu BiH. Ramić je završio da ovaj značajan korak je jasan dokaz zrelosti liderske duhovne institucije IZ u BiH kao IZB Sjeverne Amerike, koji će ne samo očuvati već i ojačati Bošnjake i BiH u centru svijetsčih zbivanja. Mi smo dobri Bošnjani koji sada imaju svoj jasan cilj i strategiju, – zaključio je Ramić.

Na iznenađenje svih prisutnih, u programu se uključio dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema IZ u BiH, koji je istakao važnost kada je u pitanju odbrana države Bosne i Hercegovine da Bošnjaci budu jedan glas. Isto tako da u svim segmentima trebaju biti jedinstveni, složni, kada je u pitanju unapređenje rada IZ, kupovina i izgradnja svojeg doma, vakufa.

Da su Bošnjaci dobro shvatili poruke svojeg Reisu-luleme i namjeru svoje krovne institucije u Sarajevu, IZ u BiH, kako radi boljeg pozicioniranja ali i jačanja odnosa sa institucijama Sjedinjenih Američkih Država, najbolje govori nesebična financijska podrška od visokih $255,000 koju su pružili u samo nekoliko sati ove donatorske večeri. Tako je za sada za pomenuti objekat od 3200 Sq. feeta (300m2) u Washingtonu, prikupljeno više od pola miliona dollara, dakako uključujući $250,000 koje je uplatila IZ u BiH. Naravno, akcije prikupljanja će biti pokrenute u svim bošnjačkim dijasporalnim zajednicama na ovom kontinentu.

Ponavljamo, kako je potvrđeno uredniku Bošnjaci.Net, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za kupovini objekta u Washingtonu za sada je uplatio $250,000, dok su Bošnjaci, biznismeni i džemati uplatili ili najavili uplate narednih dana, oko $255. 000.

Vlasnici naše najjače mesne industrije “Brothers & Sisters” iz Harrisburga, otac i sin, Aziz i Vedad Šahović, donirali su $20,000, tako su najveći pojedinačni donatori. Dok je Bošnjačko-američki islamski kulturni centar iz Hartforda uplatio $15,000. Uplate od $10,000 uvakufili su:
– h. Ago Kolenović, vlasnik General Contractor “A&A“ iz New Yorka;
– Islamic Center “Nur” – St. Louis;
Muamer Alić;
Anonimus pod imenom Bosanski Gazija;
Sado Kanić
Sadik Muratović.
Dok su se nakon toga redale uplate niže od deset hiljada.

U toku donatorske večeri obratio se dr. Sabahudin ef. Ćeman, muftija Islamske zajedenice Bošnjaka Sjeverne Amerike, koji je istakao važnost kupovine ovog objekta u Washingtonu. Muftija Ćeman kroz ranije kontakte sa američkom administracijom interesirao se kako su muslimani predstavljeni na takom važnom mjestu u SAD i ko ih predstavlja. U nastavku je naglasio da je saznao da sliku o muslimanima predstavlja ne musliman. On ih je pitao, imate li bar jednu organizaciju muslimana koja zvanično može predstavljati muslimane?

– U biti se uzimaju oni kadrovi koji se javnosti i državnim institucijama predstave da su stračnjaci / eksperti po pitanju muslimana, i oni si ti koji daju savjete i daju odgovore na neka pitanja koja su vezana za islam i za muslimane, a da nemaju veze sa tim, kaže muftija, ističući:
– Dakako kada naglasite da takvi ne mogu predstavljati nas muslimane, onda oni uzvraćaju, “trebate ovdje biti dostupni institucijama”. To su neki od razloga zbog čega smo se odlučili da kupimo objekat i sjedište Islamske zajednice, i da u Washingtonu imamo svoj glas, zaključio je muftija dr. Ćeman.

Program donatorske večeri vodio je dr. Aras Konjhodžić, dok su dove proučili imami Ismet ef. Zejnelović, Džemal ef. Crnkić, te ostali imami i aktivisti iz zajednica koji su bili uključeni u program ove uspješne donatorske večeri, koji su složno pokazali koliko im je stalo do Bosne, kroz kupovinu objekta u Washingtonu za sjedište IZ ujedno jačanja institucije, ljubav prema domovini i nad svim jedinstvo ummeta Muhammeda a.s.

U toku večeri prelijepo je bilo čuti kako se sevdalinka njeguje i čuva u dalekoj Americi. Dakako, lijepo je bilo vidjeti naše najmlađe kako u folklornim sekcijama baštine kulturu nošnji, igara i gordog držanja.

Program donatorske večeri na Facebooku je prenoslila njujorška BATV, tako da je široj javnosti bilo dostupno da prate ali i da sa svojom donacijom učestvuju u kupovini ovog vakufa. Mnogi su donacije mogli uplatiti pozivom na brojeve mobitela, ali i putem Paypal mankovske mreže.

Pozivamo vas da sa svojom donacijom učestvujete u kupovini vakufa za sjedište IZ u Washington, DC.:

Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike
13246 N. 23rd Ave
Phoenix, AZ 85029

Medijski pokrovitelji 16. Susreta Bošnjaka su BATV i Bosnjaci.Net.

 

Autor: Bošnjaci.Net

 

Related posts

Međunarodni aerodrom Sarajevo: Od sutra letove uspostavlja i šesta kompanija

BHD Info Desk Administrator

Društvo bh. pisaca u Švedskoj: BiH ima talentirane mlade pisce,uz podršku šansa i za Nobelovu nagradu

Za mališane iz centra „Vladimir Nazor“ stigli paketići iz Amerike

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment