BiH dijaspora

CANBERRA: BOLJE VODITI LJUBAV NEGO RAT

banner

Australija je jedna od zemalja sa najvećom multikulturnom različitošću na svijetu. Preko 200 različitih nacionalnih i etničkih zajednica egzistiraju na australijskom tlu.
‘Crveni kontinent”, kako ga često zovu, može se zaista ponositi svojom multikulturnom različitošću.

Prošli vikend, 15; 16; i 17; februara 2019., održana je, u glavnom gradu Australije, tradicionalna manifestacija pod nazivom “National Multicultural Festival – Canberra”, koji je okupio izuzetno veliki broj nacionalnih i etničkih zajednica iz gotovo cijele Australije da reprezentiraju svoju zemlju u raznim kulturnim znamenitostima. Našu zemlju u muzičkom pogledu predstavili su horovi “Modra Rijeka“ iz Sydney-a i “Sevdalinka” iz Melbourne-a, te KUD “Dukat”, takodjer iz Melbourne-a. Oni su oduševili sve prisutne i zaslužuju svaku pohvalu.
Kruna predstavljanja muzičke kulture naše matične domovine bila je kada se na podijum ‘stage 1’ pojavila svjetski poznata ‘singerica’ Amira Medunjanin i gitarista Ante Gelo, koji su u zajedničkom nastupu sa pomenutim horovima zagrijali dlanove svih prisutnih.
Poslije ovog nastupa u centru Canberre, gdje se održavao festival, učesnici i gosti su se preselili u krug Ambasade Bosne i Hercegovine da nastave lijepo druženje uz pjesmu i igru, te mezetluke sa roštilja do kasno u subotnju noc.
Zahvale i pohvale pripadaju učesnicima ove tradicionalne manifestacije, organizatorima i sponzorima, a bogami i publici i svim prisutnima koji nisu štedili svoje dlanove i grla da ova lijepa manifestacija u potpunosti uspije.

Prim. dr. Nijaz Sofić

BHDINFODESK

Related posts

Sadeta Sokol: Heroina domoljublja

BHD Info Desk Administrator

Mehmet Atilla Baysak: U toku je procedura da nastavim funkciju počasnog konzula za BiH kao moj otac

BHD Info Desk Administrator

Počeli praznici – nikoga u centru Stuttgarta

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment